Κυριακή 28 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΚΕ
Να παρθεί πίσω η τροπολογία για τις απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή

Να παρθεί πίσω η τροπολογία που αφορά τη μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα για τη ΔΕΗ ΑΕ, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ, λόγω σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε με το Νόμο: "Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις".

Στην παράγραφο 9 της ανωτέρω τροπολογίας αναφέρεται ότι: "το δικαστήριο υποχρεούται να αιτιολογεί ειδικά την τυχόν απόκλιση της προσδιοριζόμενης από το ίδιο αξίας του ακινήτου τόσο από την προκύπτουσα κατά το αντικειμενικό σύστημα αξία του όσο και από την προκύπτουσα από την έκθεση της εκτιμητικής επιτροπής της παρ. 1 του παρόντος ή του ανεξάρτητου εκτιμητή της παρούσας παραγράφου. Η διάταξη του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζεται και στις κηρυχθείσες απαλλοτριώσεις για τις οποίες δεν έχει συζητηθεί η αίτηση καθορισμού προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης".

Οι κάτοικοι των περιοχών που πρέπει να μετεγκατασταθούν (Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Ακρινή Κοζάνης, Αγ. Ανάργυροι Φλώρινας) θα μείνουν στην ουσία χωρίς στέγη καθώς -αν ισχύσει η τροπολογία- η αποζημίωση που θα πάρουν δε θα φτάνει να αντικαταστήσουν τα σπίτια που θα χάσουν και απέκτησαν με κόπους μιας ζωής.

Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και την πολιτική της ΕΕ. Με την τροπολογία αποσύρεται ακόμα ένα εμπόδιο για την κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ στην πορεία προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Βοήθεια στο έργο της έχει από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΔΕΗ ΑΕ και τις δυνάμεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στους Οργανισμούς της Τοπικής Διοίκησης, που συμβάλουν στην απορρόφηση των αντιδράσεων και της αγωνιστικής διάθεσης των κατοίκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Τι πρόκειται να πράξει ώστε να πάρει πίσω την τροπολογία, που πλήττει τους κατοίκους των περιοχών που πρέπει να μετεγκατασταθούν;
  • Αν θα προχωρήσει σε σύντομο χρονοδιάγραμμα η μετεγκατάσταση όλων των οικισμών που πλήττονται από την εξορυκτική δραστηριότητα για την ΔΕΗ ΑΕ, σύμφωνα με τις ανάγκες τους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ