Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια κατάργησης των Συμβάσεων

Την ανάγκη να σημάνει ξεσηκωμός σε όλη την εργατική τάξη, να οργανωθεί και να αντιπαλέψει το νέο γύρο σφοδρής επίθεσης που ετοιμάζουν σε βάρος της οι πλουτοκράτες με την πολύτιμη συνδρομή των εργατοπατέρων, ανέδειξε η προχτεσινή συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Από τη συνάντηση έγινε σαφής η πρόθεση των μεγαλοεργοδοτών να ξεμπερδεύουν με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στις εργοδοτικές αξιώσεις έσπευσε να συγκατανεύσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρό της να χαρακτηρίζει «εύλογα και νόμιμα» τα επιχειρήματα του ΣΕΒ, που επανέφερε το εκβιαστικό δίλημμα δουλειά με οποιουσδήποτε όρους ή ανεργία.

Οι μεγαλοεργοδότες κατέφυγαν σε άθλιους εκβιασμούς, δηλώνοντας πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι ... ξεπερασμένη γιατί δεν απαντά στην αγωνία των εργαζομένων που νοιάζονται μόνο για το ύψος του μισθού αλλά το αν θα έχουν δουλειά. Επιπλέον, οι μεγαλοεργοδότες ξεκαθάρισαν πως θα επιδιώξουν αναβάθμιση του «κοινωνικού διαλόγου», με σκοπό να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε μοχλό για την εξυπηρέτηση των εργοδοτών, «διεκδικώντας» για όφελος των επιχειρήσεων νέες φοροαπαλλαγές, κατάργηση νομοθετικών εμποδίων για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας μελλοντικών επενδύσεων, προώθηση της ευελιξίας στις μορφές απασχόλησης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.τ.λ.

Δε θα γίνουμε σκλάβοι εμείς και τα παιδιά μας!

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει πως οι εργοδότες αξιώνουν την υποταγή των εργαζομένων, αλλά και των συνδικάτων, τα οποία θέλουν να μετατρέψουν «σε ουρά των δικών τους ταξικών συμφερόντων». Ακόμα καλεί την εργατική τάξη να μην παραιτηθεί από τα δικαιώματά της: «Να πάρει τη ζωή της, το μέλλον της στα χέρια της για να μη ζει σε καθεστώς σκλαβιάς. Να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Με την πάλη της να επιβάλει το δίκιο της. Να δυναμώσει την οργάνωσή της. Να αλλάξει τους συσχετισμούς. Να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη στρατηγική του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να χτίσει την ενότητά της σε νέες βάσεις με στόχο να αλλάξει την πορεία των εξελίξεων για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να πάρει στα χέρια της όλο τον πλούτο που παράγει. Αλλη επιλογή δεν έχει».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων σχολιάζει πως η προχτεσινή συνάντηση αποδεικνύει «ότι το κεφάλαιο δεν έχει ευαισθησίες, ότι στο μόνο θεό που πιστεύει είναι το κέρδος και γι' αυτό το κέρδος θα κάνει τα πάντα, θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους για να το διασφαλίσει». Οσον αφορά το ρόλο και τις διαχρονικές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, σημειώνει: «Τα αποτελέσματα του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας, της ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου τα μετράμε και σήμερα. Φως στο τούνελ, χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει. Ο μηχανισμός των κοινωνικών διαλόγων που έχουν στο εικονοστάσι ΣΕΒ και ΓΣΕΕ οδηγεί την εργατική τάξη σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας».

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καταδικάζει την προκλητική στάση του ΣΕΒ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Απαντά στα προκλητικά επιχειρήματα πως τους εργαζόμενους δεν απασχολεί «τι θα κερδίζουν οι εταιρείες» αλλά «πώς θα ζουν οι οικογένειές τους». Υπενθυμίζει ότι έχει οριστεί συνάντηση με τους εργοδότες για την κλαδική ΣΣΕ στις 30 Απρίλη και σημειώνει: «Τους προειδοποιούμε, αν δεν απαντήσουν ικανοποιητικά ο αγώνας μας θα συνεχιστεί». Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με τη συμμετοχή τους στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και τονίζει: «Δε θα γίνουμε σκλάβοι ούτε εμείς, ούτε οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας, η νέα γενιά».

«Εμείς, η παλιά φρουρά της εργατικής τάξης, που νιώσαμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση, αγωνιστήκαμε ώστε να υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις και όχι να γινόμαστε έρμαια των κάθε λογής εργοδοτών», αναφέρει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τονίζει πως οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι κατάκτηση βαμμένη με αίμα και καλεί σε αγώνα για την υπεράσπισή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ