Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
1 ΜΑΗ 2013
Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν την 1η Μάη οι ναυτεργάτες. Η απεργία στα καράβια θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Απρίλη και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτη 1ης Μάη. Στα ρυμουλκά θα αρχίσει στις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης 1η Μάη. ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, που δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας, διοργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ, ενώ θα γίνει και εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά. Για την ημέρα της απεργίας καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 το πρωί στο ίδιο σημείο.

Οι ναυτεργάτες με τη νέα απεργία συνεχίζουν τη μάχη για να μη μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους στα καράβια, όπως προωθείται με το νομοσχέδιο του ΥΝΑ που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη βουλή. Αγωνίζονται για απρόσκοπτες φτηνές, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με πληρώματα με συγκροτημένα δικαιώματα ικανά να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, δείχνοντας το τοπίο που ετοιμάζουν για τους ναυτεργάτες, έσπευσε να επισκεφτεί το κρουαζιερόπλοιο «NORWEGIAN SPIRIT» με σημαία Μπαχάμες, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο όπως ανέφερε σε δηλώσεις του «απασχολεί Ελληνες ναυτικούς σε θέσεις - κλειδιά», χωρίς όμως να αναφέρει λέξη για το αν αυτοί οι Ελληνες ναυτεργάτες έχουν ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα ακόμα πλωτό γκέτο με πληρώματα «βαβέλ» όπου κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Ο υπουργός επισήμανε ότι: «Με το νέο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας (σ.σ. το γνωστό νομοσχέδιο του ΥΝΑ) η κρουαζιέρα αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία, αφού δίνεται το δικαίωμα επιβίβασης και από ενδιάμεσους λιμένες προσέγγισης», που σημαίνει πρακτικά ότι αυτά τα πλωτά κάτεργα εισβάλλουν πλέον και στην ακτοπλοΐα, ανοίγοντας το δρόμο για το συντριπτικό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ