Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
1 ΜΑΗ 2013
Πολύμορφη δράση με έμφαση στα διδάγματα της ταξικής πάλης

Εντείνονται οι προετοιμασίες μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις για την 1η Μάη αλλά και παρεμβάσεις για κάθε λαϊκό πρόβλημα

Από την εκδήλωση των εργαζομένων σε επισιτισμό - τουρισμό στην Αθήνα
Από την εκδήλωση των εργαζομένων σε επισιτισμό - τουρισμό στην Αθήνα
Μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση - αφιέρωμα στην εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησε προχτές το βράδυ η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, από κοινού με την κεντρική διοίκηση. Η αίθουσα του συνδικάτου γέμισε από εργαζόμενους, με τη νεολαία του κλάδου, να κυριαρχεί.

Η εκδήλωση άνοιξε με το βίντεο - χρονικό για τα διδάγματα της Πρωτομαγιάς που έχει επιμεληθεί το ΠΑΜΕ και ακολούθησε βίντεο με φωτογραφίες από αγώνες του κλάδου που επιμελήθηκε το Συνδικάτο. Ακολούθησε μια σύντομη ομιλία από τη Σωσώ Παλιάκα, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και στην ανάγκη της οργάνωσης των εργαζομένων και κυρίως των νέων στα σωματεία και τους αγώνες. Οπως είπε, «το ΔΣ του συνδικάτου δίνει βάρος στους νέους εργαζόμενους, ανανέωσε το ΔΣ κατά 60%, έβαλε σε δράση νεολαίους και σε πολλά επιχειρησιακά σωματεία, εξειδικεύει τη δράση του στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, δίνει βάρος σε παραρτήματα, σε επισιτιστικές επιχειρήσεις στις γειτονιές, εκεί που συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στην πλειοψηφία τους μισοάνεργοι, μισοεργαζόμενοι».

Ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση από τον Γιώργο Μπακόπουλο, συνταξιούχο του κλάδου, ο οποίος και αναφέρθηκε στα στελέχη του συνδικάτου που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα. «Τα σωματεία των μαγείρων, των σερβιτόρων, των ζαχαροπλαστών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν μεγάλη ιστορία. Εχουν δώσει αμέτρητα θύματα στον αγώνα, έχουν δολοφονηθεί τα πιο επίλεκτα στελέχη μας», είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει μεταξύ άλλων: «Συνάδελφοι και συναδέλφισσες να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, να υψώσουμε αποφασιστικά το ανάστημά μας για τα δικαιώματά μας, το δίκιο, για τη ζωή μας».

Εγινε συζήτηση με εργαζόμενους όπου μετέφεραν εμπειρία από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και την αναγκαιότητα της συνεχούς δράσης για τη συσπείρωση των εργαζομένων. Ακολούθησε ένα όμορφο ζεστό γλέντι με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, «πηγαδάκια» και αρκετή κουβέντα, με ένα ποτήρι κρασί και μεζέ μαγειρεμένο από εργαζόμενες του κλάδου.

  • Το ραντεβού των εργαζομένων του κλάδου για τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είναι στις 9.30 π.μ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Με «όπλο» και την ερασιτεχνική δημιουργία

Το «όπλο» της ερασιτεχνικής δημιουργίας και του πολιτισμού επιστρατεύουν τα συνδικάτα στη Λάρισα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την απεργία της 1ης Μάη.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νομού Λάρισας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χορίαμβος», την Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και η Ερασιτεχνική Σκηνή «Ονείρων Θαύματα», παρουσιάζουν, τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, μια μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, με τίτλο «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου, σημείωσε ότι «το εργατικό κίνημα έχει ένα δρόμο - μια διέξοδο, τη φιλολαϊκή ανάπτυξη με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, μέσα στις οποίες πρωταρχικό ρόλο παίζει ο πολιτισμός και η πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων του μόχθου. Παιδιά της εργατικής τάξης ήταν και είναι οι μεγάλοι, αλλά και οι άσημοι δημιουργοί - εργάτες του πνεύματος και των τεχνών. Εμπνευσμένοι από τη ζωή, τα βάσανα, τους αγώνες της εργατιάς και όχι από τα κέρδη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων».

Στο χορευτικό και μουσικό κομμάτι της παράστασης αναφέρθηκαν οι Νίκος και Ελένη Σαμαρίνα, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος», τονίζοντας ότι στόχος είναι η σύνδεση της μουσικής και του λόγου με την εικόνα. Εκ μέρους της Ερασιτεχνικής Σκηνής «Ονείρων Θαύματα», που θα παρουσιάσει δραματοποιημένα αποσπάσματα τραγουδιών, μίλησε ο Κ. Πελεκάνος, επισημαίνοντας ότι «το συγκεκριμένο αφιέρωμα δε μας αγγίζει μονάχα καλλιτεχνικά, αλλά και ως άτομα, ως εργαζόμενους. Η εργασία δίνει στον άνθρωπο ζωή και αξιοπρέπεια. Οταν μας στερούν την εργασία μας στερούν την ίδια τη ζωή». Να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή όλων των συντελεστών είναι εθελοντική.

Συντονισμένη δράση για τα λαϊκά προβλήματα

Το πολύμορφο άνοιγμα για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας εντείνεται με παρεμβάσεις των ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΜΑΣ για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

Στην Κοζάνη, χθες το πρωί, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση - παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, ενάντια στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κάλεσαν το λαό να αντιδράσει με τη μαζική συμμετοχή του στην απεργία της πρωτομαγιάς αλλά και στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά, για την ανατροπή της πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ της Ξάνθης πραγματοποίησε χτες η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Κατήγγειλε τη διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, τα μέτρα εξόντωσης των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων που έχουν διαμορφώσει μια κυριολεκτική καθημερινή κόλαση για τη ζωή τους, με σχεδόν τους μισούς να έχουν σημαντικά χρέη και να απειλούνται με δικαστικές διώξεις και χιλιάδες άλλους να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τις εισφορές τους.

Οπως κατήγγειλαν τα στελέχη της ΠΑΣΕΒΕ στο διοικητή του ΟΑΕΕ Ξάνθης, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες με μικρά παιδιά που δεν μπορούν ούτε να τα εμβολιάσουν, πολύτεκνες οικογένειες που δεν μπορούν να πάνε στο γιατρό αυτοί και τα παιδιά τους, νέοι γονείς με βρέφη που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη. Πολλοί ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, να θεωρήσουν βιβλία και η πλειοψηφία των αυτοκινητιστών (ΤΑΞΙ, ΦΔΧ) δεν μπορούν να περάσουν ΚΤΕΟ και να δουλέψουν γιατί δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Απαίτησαν μεταξύ άλλων άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας ανεξάρτητα από χρέη. Να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό ταμείο από το κράτος.

Οι δραστηριότητες σήμερα και αύριο

-- Σήμερα Σάββατο 27 Απρίλη:

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, θα κάνει ευρεία σύσκεψη για τη νεολαία στο Συνδικάτο, στις 6μ.μ.
  • Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ διοργανώνει Εκδήλωση με παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Μαυρίκου (Γ. Γραμματέα της ΠΣΟ) με τίτλο: «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948. Δύο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» στις 7.30 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου & Τέχνης.

-- Την Κυριακή 28 Απρίλη:

  • Τα Συνδικάτα της Βιομηχανίας (Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Φαρμάκου, Πρακτορεία Τύπου), πραγματοποιούν εκδήλωση μπροστά στην Πρωτομαγιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγάλματος στο Κορωπί.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής νομού Αττικής οργανώνει εκδήλωση στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110).
  • Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, στην οδό Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο.
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν την Κυριακή 7.30 το απόγευμα στη παλιά προβλήτα της Αίγινας η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και η ΠΑΣΕΒΕ.
  • Η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ των εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο ΕΚ Πειραιά.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.
  • Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, προχωρά σε σύσκεψη στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ