Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Σαββατοκύριακο το επιστημονικό Συνέδριο για τον Μπρεχτ

© Corbis. All Rights Reserved

Το αναλυτικό πρόγραμμα του ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μπ. Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν», που διεξάγεται στις 27 και 28 Απρίλη στηνΑίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο, έχει ως εξής:

Σάββατο 27/4/2013

10.00 - 10.30: Ανοιγμα εργασιών

Μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μοντέρνοι Καιροί». Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης. Ενορχήστρωση: Κώστας Εγγλέζος

10.30 - 11.00: Χαιρετισμοί από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

11.00 - 11.30: Εναρκτήρια ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού: Μπέρτολτ Μπρεχτ, για το απλό που είναι δύσκολο να γίνει.

11.30 - 12.00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.00 - 12.30:Ο Manfred Wekwerth απαντά στις ερωτήσεις μας: Κινηματογραφημένη, ειδικά για το συνέδριο, συνομιλία με τον συνεργάτη του Μπρεχτ, καλλιτεχνικό διευθυντή του Μπερλίνερ Ανσάμπλ και πρόεδρο της Ακαδημίας Τεχνών στην πρώην ΓΛΔ.

Ενότητα 1η: Σε σκοτεινούς καιρούς και η τέχνη χρειάζεται να αποφασίσει

12.30 - 13.30: Εισηγήσεις: Κώστας Καζάκος, σκηνοθέτης θεάτρου - ηθοποιός: Πόσο επίκαιρος είναι ο Μπρεχτ.

Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ: «Πώς να κρατήσω μακριά από τα κείμενά μου ό,τι επηρέασε τη ζωή μου τόσο βαθιά». Το ιστορικό φόντο του μεσοπολέμου - ο Μπρεχτ για το φασισμό και τον πόλεμο.

Μαρία Τασσοπούλου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γερμανικής Φιλολογίας: Τα πρώιμα έργα του Μπρεχτ και οι πηγές τους.

13.30 - 14.00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

14.00 - 15.30: Εισηγήσεις

Κώστας Νταλιάνης, σκηνοθέτης θεάτρου, δάσκαλος δραματικής: Ο Μπρεχτ σήμερα. Είναι χρήσιμος;

Erich Schaffner, ηθοποιός, απόφοιτος της Κρατικής Ανώτατης Σχολής Μουσικής και Τέχνης της Φρανκφούρτης, μαθητής του Manfred Wekwerth: Ταξική πάλη των «πάνω» ενάντια στον Μπρεχτ.

Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»: Θέατρο, αισθητικά κινήματα και η επαναστατική τομή του Μπρεχτ.

Παρεμβάσεις: Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της: Μπρεχτ και σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Mάρκος Ηλιάδης, δημοσιογράφος του «Οδηγητή», φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας: Η καπιταλιστική κρίση στο έργο του Μπρεχτ.

Βασίλης Αλεξίου, επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ: Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κώστας Βάρναλης παράλληλοι;

Σταύρος Τσακίρης, σκηνοθέτης θεάτρου: Οι επιρροές του Μπρεχτ από το λαϊκό θέατρο.

Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας Φιλολογίας, εκπαιδευτικός: Για το θεατρικό έργο του Μπρεχτ «Αντρας για άντρα».

15.30 - 16.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ενότητα 2η: Η σημαία της λογικής έχει χρώμα κόκκινο.

16.30 - 18.00: Εισηγήσεις: Αννεκε Ιωαννάτου, μεταφράστρια, διδάκτορας Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης: Οι φιλοσοφικές πηγές στο έργοτου Μπ. Μπρεχτ.

Γιώργος Μηλιώνης, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ: Μπέρτολτ Μπρεχτ, μαρξιστής στους καιρούς της σύγχυσης.

Γιάννης Πλάγγεσης, καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ: Η διαλεκτική της εξουσίας: Επιστήμη, θρησκεία και πολιτική. Αναφορά στα έργα του Μπρεχτ «Η ζωή του Γαλιλαίου» και «Οι Μέρες της Κομμούνας».

Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: Οι συμφορές από μόνες τους είναι κακός δάσκαλος.

18.00 - 18.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

18.30 - 20.30: Εισηγήσεις: Μαρία Αντωνοπούλου, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ: Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στη θεωρητική σκέψη του Μπρεχτ.

Μιχάλης Γεωργίου, υποψήφιος διδάκτορας Θεατρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου: Ο ρόλος της ιστορίας στο έργο του Μπρεχτ.

Werner Seppmann, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, συγγραφέας και συνεκδότης του θεωρητικού περιοδικού «Μαρξιστικά Φύλλα» («Marxistische Blatter»): Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και οι προοπτικές της αλλαγής.

Παρεμβάσεις: Νάση Σακιώτη, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας: Η φιγούρα της «μάνας» στη μπρεχτική δραματουργία.

Νατάσα Αβραμίδου, φιλόλογος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Το διήγημα του Μπρεχτ «Ο τραυματισμένος Σωκράτης».

Γιώργος Ηρακλέους, φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης: Ο Μπρεχτ για τη γνώση και τη λαϊκή μόρφωση.

Ολγα Δάσσιου, διδάκτορας Αρχαιολογίας, μεταπτυχιακό δίπλωμα Επιστημών της Αγωγής, επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων: Ο άνθρωπος στο έργο του Μπρεχτ.

Κυριακή 28/04/2013
Ενότητα 3η: Η δική μας τέχνη δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας.

10.00 - 11.30: Εισηγήσεις: Σίμος Παπαδόπουλος, λέκτορας Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης: Τα διδακτικά έργα του Μπρεχτ στην εποχή μας.

Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Μπ. Μπρεχτ, Αντιγόνη. Η επική μεταγραφή της σοφόκλειας τραγωδίας.

Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου: Ο Μπ. Μπρεχτ, Γερμανός ποιητής του καιρού μας.

Θανάσης Καραγιάννης, διδάκτορας Παιδαγωγικής, κριτικός/μελετητής θεάτρου για παιδιά: Ο Μπ. Μπρεχτ και το «διδακτικό - διαλεκτικό» έργο του για (ή με) παιδιά.

11.30 - 12.00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.00 - 14.00: Εισηγήσεις: Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, φωνοδιδάσκαλος: Αποξένωση, αλλοτρίωση, αποστασιοποίηση, παραξένισμα, ή μήπως κάτι άλλο;

Γιώργος Μιχαηλίδης, συγγραφέας - σκηνοθέτης: Η αποστασιοποίηση στο θέατρο του Μπρεχτ.

Θάνος Μικρούτσικος, μουσικοσυνθέτης: Ο Μπρεχτ, η μουσική και η αποστασιοποίηση.

Παρεμβάσεις: Νίκος Μόσχοβος, ηθοποιός, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ: Η κριτική στάση στη θεατρική απεικόνιση.

Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης θεάτρου: Το απάνθρωπο πρόσωπο της Αννας Φίρλιγκ.

Αννα Λάζου, λέκτορας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτης: Χρήσεις και σημασία του χορού στο θεατρικό έργο του Μπρεχτ.

Διονύσης Τσακνής, μουσικοσυνθέτης: Για τη μελοποίηση των τραγουδιών στο έργο του Μπρεχτ «Ο Αφέντης Πούντιλα και ο υπηρέτης του ο Μάτι».

14.00 - 14.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

14.30 - 16.00: Κλείσιμο εργασιών συνεδρίου

Προβολή οπτικοακουστικού έργου για τη ζωή και το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org