Κυριακή 21 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ
Πολλά τα ερωτηματικά παρά την «ανεύρεση» των ενόχων

Σε δύο αδέλφια με καταγωγή από την Τσετσενία αποδίδεται το μακελειό στο Μαραθώνιο

Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε την Παρασκευή η Βοστόνη με το ανθρωποκυνηγητό του υπόπτου για την επίθεση στο Μαραθώνιο
Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε την Παρασκευή η Βοστόνη με το ανθρωποκυνηγητό του υπόπτου για την επίθεση στο Μαραθώνιο
Η διπλή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια του τερματισμού του 117ου Μαραθωνίου της Βοστόνης, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, άφησε την οικουμένη με ανοιχτό το στόμα και τον αμερικανικό λαό, για μία ακόμη όμηρο του τρόμου. Η «τρομολαγνεία» επέστρεψε σε μία πολύ «βολική» στιγμή για την αμερικανική κυβέρνηση που έχει όλα τα μέτωπα ανοιχτά: εσωτερικά και διεθνώς, ενώ η «αστυνομική δράση» που τη συνοδεύει «πείθει» ακόμη και τους πλέον δύσπιστους.

Από τη Δευτέρα μέχρι τη νύχτα της Πέμπτης, τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μία «πραγματική υστερία», παρακολουθώντας τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό και προβάλλοντας, ξανά και ξανά και δίχως αιδώ, τα πρόσωπα της τραγωδίας, τους τρεις νεκρούς αλλά και μερικούς βαριά τραυματίες, από το σύνολο των περίπου 200 τραυματιών. Η σύγχυση στο μεταξύ που προκαλούσαν οι παλινδρομήσεις των ομοσπονδιακών αρχών, περί σύλληψης υπόπτου, περί συνέντευξης τύπου, για βόμβα στο δικαστικό μέγαρο και άλλες ιστορίες «τρομοκρατικής» τρέλας απλώς τροφοδοτούσαν με μεγαλύτερη ανασφάλεια και φόβο.

Οι εικοτολογίες δε σταμάτησαν λεπτό, και αυτές απολύτως απαραίτητο συστατικό της επιτυχημένης συνταγής καλλιέργειας του «τρόμου». Μία «τρομοκρατική» ενέργεια εκ μέρους των «φανατικών μουσουλμάνων» η πρώτη υπόθεση η οποία όμως δεν επιβεβαιωνόταν από τις ομοσπονδιακές αρχές ή τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξαιρετικά προσεκτικός στις δηλώσεις του διαβεβαίωνε ότι «οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και προσαχθούν». Δεν είναι λίγοι όσοι έσπευσαν αμέσως να δώσουν εύσημα στην αμερικανική κυβέρνηση περί «πολύ ώριμης αντίδρασης».

Εικοτολογίες και αιματηρές επέτειοι

Από τη στιγμή που άρχισε να ωχριά η υπόθεση της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» αναδύθηκε η θεωρία περί πιθανού χτυπήματος εκ μέρους ακροδεξιών ή ομάδων μίσους, ή ακόμη και ενός «μοναχικού λύκου». Οι χρονικές συμπτώσεις πολλές όπως τις επισήμαναν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ καθώς πολλές επιθέσεις από ανάλογες ομάδες περιστρέφονται γύρω από την «Ημέρα των Πατριωτών», που αποτελεί γιορτή και αργία μόνο για τις πολιτείες της Μασαχουσέτης και του Μέιν. Η «υπόθεση» ενισχύθηκε πολύ καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές συνέδεσαν την επίθεση στη Βοστόνη με τις επιστολές που στάλθηκαν στον πρόεδρο Ομπάμα και δύο γερουσιαστές εμποτισμένες με θανατηφόρα τοξικά.

Παρότι η «Ημέρα των Πατριωτών» γιορτάζεται κάθε τρίτη Δευτέρα του Απρίλη, η «πραγματική» είναι στις 19 Απριλίου 1775 και γιορτάζει τις μάχες του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ και είναι κατά κάποιον τρόπο η πρώτη των Αμερικανών ως ανεξάρτητου έθνους, αν και η ανεξαρτησία δεν ανακηρύχθηκε επισήμως παρά στις 4 Ιουλίου 1776. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο πολλές ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και «μοναχικοί λύκοι» έχουν επιλέξει την 19η Απριλίου ως μέρα για επιθέσεις: 19 Απριλίου 1993, Γουέικο Τέξας, όταν ο Ντέιβιντ Κορές, ηγέτης της θρησκευτικής σέκτας Branch Davidians (Κλάδος του Δαβίδ) και 75 μέλη της αίρεσής του, μεταξύ τους και 25 παιδιά κάτω των 15 ετών, αποτεφρώθηκαν κατά τη διάρκεια, μιας από κοινού συντονισμένης επιχείρησης πρακτόρων του FBI και του ATF με τη συνδρομή ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης! 19 Απριλίου 1995, η βομβιστική επίθεση στο ομοσπονδιακό κτίριο Alfrend R. Murrah με 168 νεκρούς, Αυτουργός Τίμοθι Μακβέι. 20 Απριλίου 1999. Το μακελειό στο Λύκειο Κολουμπάιν, όταν δύο μαθητές φερόμενοι και ως νεοναζί, σκότωσαν δώδεκα συμμαθητές τους και έναν καθηγητή τους. Και αυτοκτόνησαν. Πραγματικό όργιο στον αμερικανικό Τύπο για τη σύνδεση των «επετείων»...

Ολα αυτά μέχρι την Πέμπτη το βράδυ. Εκτοτε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η «δράση τόσο πολύ έντονη» που θα τη ζήλευε ακόμη και το ...Χόλιγουντ. Αρχικά το FBI έκανε την επί δύο μέρες αναμενόμενη συνέντευξη Τύπου δίνοντας στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες των δύο υπόπτων.

Μερικές ώρες αργότερα οι «δύο ύποπτοι» για τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας εμφανίζονται να προσπαθούν να εισβάλλουν και να σκοτώνουν φρουρό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) πυροβολώντας τον πολλές φορές. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση και ανθρωποκυνηγητό για τη δολοφονία του αστυνομικού του ΜΙΤ στην Πανεπιστημιούπολη του Κέμπριτζ και τη συνοικία Γουοτερτάουν. Η καταδίωξη έληξε, όπως λένε οι αρχές, με τον τραυματισμό του ενός υπόπτου που κατέληξε αργότερα στο νοσοκομείο Μπεθ Ισραελ όπου είχε μεταφερθεί.

Ωστόσο, το ανθρωποκυνηγητό με μεγάλες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας -πάνω από 2.000 αστυνομικοί συμμετείχαν- για το δεύτερο ύποπτο που διέφυγε συνεχιζόταν και οι αρχές ασφαλείας διέταξαν τη διακοπή κυκλοφορίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Βοστόνης, που παρακολουθείται και από αέρος ενώ ακόμη και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Στις έρευνες πλέον συμμετέχουν όλες οι ειδικές ομοσπονδιακές υπηρεσίας ασφαλείας αλλά και η CIA καθώς από τα πλέον επίσημα χείλη των αρχών της Βοστόνης κατονομάστηκαν οι ύποπτοι: ο 26χρονος Ταμερλάν Ταρνάεφ, ο νεκρός ύποπτος και ο 19χρονος αδελφός του Τζοκάρ, που τελικά συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Τα δύο αδέλφια είναι τσετσενικής καταγωγής... εξέλιξη που επιβεβαιώνει το ειδικό ενδιαφέρον που είχαν δείξει εξ αρχής οι ρωσικές αρχές, ενώ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, όπου τόνισε ότι οι δύο δεν έχουν καμία σχέση με την Τσετσενία καθώς μεγάλωσαν και ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες... πετώντας το μπαλάκι και πάλι στην αμερικανική αυλή.

Ο ταραγμένος Καύκασος στο προσκήνιο

Ολες οι υποθέσεις παραμερίστηκαν αλλά πολλαπλά ερωτηματικά προέκυψαν ενώ ακόμη η υπόθεση βρισκόταν σε εξέλιξη. Καταρχήν, όσον αφορά τα δύο αδέλφια. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες ακόμη και για τα χρόνια της διαμονής τους στις ΗΠΑ. Αρχικά, κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι μόλις ένα χρόνο στις ΗΠΑ και αργότερα ότι βρίσκονται εκεί από το 2002. Μετά βεβαιότητας οι γονείς διαμένουν πάντα στη Ρωσία ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες δηλώνουν υπηκοότητα από το Κιργιστάν και ότι για κάποιο χρονικό διάστημα διέμεναν στο Νταγκεστάν πριν μεταβούν στις ΗΠΑ.

Το παράδοξο είναι ότι κανείς εκ των δύο δεν περιγράφεται ως φανατικός μουσουλμάνος, ειδικά ο μικρότερος ο Τζοκάρ, ενώ φαντάζει πολύ μακρινή η πιθανότητα να είχαν σχέσεις με κάποιες ισλαμιστικές και τσετσενικές ομάδες. Ομάδες τις οποίες για χρόνια οι ΗΠΑ και ειδικά οι μυστικές υπηρεσίες εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν και φυσικά χρησιμοποίησαν για τη διείσδυση και εγκατάστασή τους, με βάσεις, στην κομβική αλλά εύφλεκτη περιοχή εντός της Ρωσίας και στο μαλακό υπογάστριό της, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ομάδες που έχουν στο ενεργητικό τους μακελειά, όπως του θεάτρου Ντουμπρόβκα της Μόσχας, συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις στη ρωσική πρωτεύουσα, βομβιστικές επιθέσεις σε πολιτικά αεροπλάνα, αλλά και το ολοκαύτωμα του σχολείου της Μπεσλάν στην Οσετία. Τους τελευταίους δε μήνες, ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι Τσετσένοι αυτονομιστές συμμετέχουν ενεργά στις μάχες στη Συρία, βοηθώντας ισλαμικά στοιχεία εντός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη μάχη τους εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση «μουτζαχεντίν» που στράφηκαν λόγω παρατεταμένης απραξίας εναντίον του χεριού που τους τάιζε, όπως στην περίπτωση των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν; Η υπόθεση δε δείχνει να ευσταθεί.

Μήπως τελικά δεν είναι το ζήτημα της καταγωγής τους η ουσία της «τρομοκρατικής τους ενέργειας» αλλά πρόκειται για μία ακόμη πράξη βαρβαρότητας εντός των ΗΠΑ, ένα ακόμη μακελειό, που έχουν λάβει μορφή πια επιδημίας;

Τι ακριβώς συνέβη στη Βοστόνη; Ισως δεν το μάθουμε ποτέ.

Ωστόσο, η υπόθεση, ειδικά όπως εξελίσσεται, ακόμη και με τη σύνδεσή της με τις αιματηρές επετείους και ακροδεξιά στοιχεία, υπόθεση που τελικά δεν ευσταθεί, αποτελεί «μάννα εξ ουρανού».

Καταρχήν, επαναφέρει δραματικά το ζήτημα της «τρομοκρατίας», ειδικά εντός της επικράτειας των ΗΠΑ, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως νομιμοποίηση των σχεδίων για την εφαρμογή του νέου αμυντικού δόγματος, του δόγματος του «αέναου πολέμου», που περιλαμβάνει και το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, που συναντά μεγάλες αντιστάσεις και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Ο Λευκός Οίκος μέχρι σήμερα, είχε εξαναγκαστεί σε μερική αναδίπλωση, εξαιρώντας την αμερικανική επικράτεια από το δόγμα που επιτρέπει τη σύλληψη και την κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» επ' αόριστο, και όπου τρομοκράτης μπορεί -βάσει των διατάξεων του νόμου- να είναι τελικά οποιοσδήποτε «...που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Επαναφέρει την εύφλεκτη περιοχή του Καυκάσου και την κεντρική Ασία στο προσκήνιο σε μία χρονική περίοδο όπου ολοένα και ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ασία και τον Ειρηνικό εξαιτίας της μετατόπισης του επίκεντρου του ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος στην Ασία.

Ακόμη και το ζήτημα της μετανάστευσης αφορά η υπόθεση, καθώς η μεταρρύθμισή του βρίσκεται υπό συζήτηση στο Κογκρέσο, μια μεταρρύθμιση που αποτελεί προϊόν δικομματικής συμφωνίας, καθώς προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των συνοριακών με το Μεξικό περιοχών αλλά και με τον Καναδά. Αφού επιτευχθεί το πλήρες σφράγισμα των συνόρων -απαιτείται να υπάρχει άνω του 90% επιτυχία των αρχών ασφαλείας για την αποτροπή εισροής νέων μεταναστών- μόνο τότε θα μπορούν οι μετανάστες χωρίς έγγραφα να υποβάλλουν αιτήσεις για νομιμοποίησή τους. Ερωτηματικά και υποθέσεις που αναμένεται, ίσως, να πληθύνουν με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Απαντήσεις θα αργήσουν πολύ να δοθούν, εάν δοθούν ποτέ.


Χρ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2013-08-14 00:00:00.0)
Ερευνες για τις επιθέσεις στη Βοστώνη(2013-04-19 00:00:00.0)
Ν' αποκαλυφθούν ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις(2013-04-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι έρευνες(1996-07-31 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η έρευνα για τον ύποπτο(1995-04-28 00:00:00.0)
Εκτακτες εξουσίες στον Πρόεδρο;(1995-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ