Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΟΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
«Μαύροι» εργάτες υψηλή κερδοφορία

Οι εργάτες γης στην καλλιέργεια φράουλας απασχολούνται περίπου για 5 - 6 μήνες, κατά την περίοδο κυρίως της συγκομιδής. Στη χώρα μας φέτος καλλιεργήθηκαν γύρω στα 12.000 στρέμματα με φράουλα με το 95% των καλλιεργούμενων εκτάσεων να βρίσκονται συγκεντρωμένες στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Πέρσι, από το σύνολο της παραγωγής, που κυμάνθηκε περί τους 42.000 τόνους, οι 26.000 τόνοι εξήχθησαν σε χώρες όπως η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20ή θέση παραγωγής φράουλας παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη θέση (1,312 εκατ. τόνοι), την Ισπανία στη δεύτερη (514.000 τόνοι) και την Τουρκία στην τρίτη (302.416 τόνοι).

Σε ανάλογες ποσότητες αναμένεται να κυμανθεί και η φετινή παραγωγή σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και του συνδέσμου εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών.

Η συγκομιδή γίνεται μόνο χειρωνακτικά και -όπως λένε οι εμπλεκόμενοι με την καλλιέργεια- απαιτούνται περίπου 75 ημερομίσθια ανά στρέμμα το χρόνο. Το μεροκάματο στην περιοχή ανέρχεται το πολύ στα 23 ευρώ - φέτος «έπεσε» στα 22 ευρώ - και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι τοπικές ομάδες παραγωγών, το ετήσιο κόστος εργασίας συμμετέχει κατά 40% στο συνολικό κόστος της καλλιέργειας.

Με δεδομένο ότι ολόκληρη η επιχειρηματική δραστηριότητα της φράουλας στηρίζεται στη «μαύρη» εργασία των θεωρούμενων παράνομων μεταναστών, κάτι που το θεωρούν προϋπόθεση για την κερδοφόρα καλλιέργεια της φράουλας και οι ίδιοι οι εργοδότες-παραγωγοί, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το συνολικό αριθμό των εργατών γης στις καλλιέργειες.

Ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και 5.000 εργάτες ή και 7.000 εργάτες - κυρίως μετανάστες από το Μπαγκλαντές, δίχως νόμιμη άδεια παραμονής στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η τιμή παραγωγού του πρώιμου προϊόντος τον περασμένο Μάρτη ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό (αρκετά φορτία εξαγωγών έπιασαν τιμές 2,2 και 2,3 ευρώ), αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περί τα 1,6 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωτεχνικών η εγκατάσταση θερμοκηπιακής καλλιέργειας φράουλας φτάνει ακόμη και τα 8.500 ευρώ το στρέμμα την πρώτη χρονιά και στη συνέχεια υπολογίζονται στα 5.500 με 6.000 ευρώ κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης. Τα ποσά αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ακριβή καλλιέργεια, με τέτοιες απαιτήσεις σε κεφάλαια που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών αγροτών. Το καλλιεργητικό κόστος (το οποίο δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών καθώς, όπως είπαμε, το σύνολο της καλλιέργειας βασίζεται στην παράνομη εργασία) για έναν παραγωγό βρίσκεται γύρω από το 1 ευρώ για κάθε κιλό προϊόντος, ενώ η μέση τιμή πέρσι έφτασε περίπου το 1,45 ευρώ το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ