Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι μισοί παίρνουν κάτω απο 500 ευρώ!

Δραματική η κατάσταση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο των εργαζομένων στα Ταμεία

Οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι (46%) λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ δύο στις τρεις συντάξεις (67%) δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ! Η συρρίκνωση των συντάξεων πάει μαζί με την κατάρρευση των εσόδων των Ταμείων, τις περικοπές σε Υγεία και Πρόνοια, τις αλλεπάλληλες μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ, την αποψίλωση απο προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση ένα μόλις βήμα πριν την κατάρρευση.

Η δραματική αυτή κατάσταση αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο 29ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η οποία είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της τρίχρονης αντιασφαλιστικής επίθεσης, αλλά της διαχρονικής υπόσκαψης και υπονόμευσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων απ' όλες τις κυβερνήσεις και της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και παρά τις περί αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ετοιμάζεται και νέα επίθεση όπως προειδοποίησε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Σκιαδιώτης, που τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε συντάξεις στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και χωρίς να συνυπολογιστεί ότι πλέον οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) οδηγούνται στην εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, 1,327 εκατομμύρια συντάξεις (46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων) είναι κάτω από 500 ευρώ! Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ. Τέλος, μόλις το 6% των συντάξεων είναι άνω των 1.700 ευρώ, καταρρίπτοντας το μύθο των «ρετιρέ» και των υψηλών συντάξεων που δήθεν έριξαν έξω το σύστημα (Βλέπε αναλυτικά το σχετικό πίνακα)

Ταυτόχρονα, συντριπτικό χτύπημα δέχτηκαν και οι επικουρικές συντάξεις, με περικοπές που ξεκινούν από το 7,5% και φτάνουν στο 42,5%! Ειδικότερα, σε επικουρικές συντάξεις των 200 ευρώ επιβλήθηκε μείωση κατά 7,5%, στα ποσά των 300 ευρώ η μείωση ανέρχεται στο 27,6% στις επικουρικές μέχρι τα 400 ευρώ η μείωση ανέρχεται στο 37%, στα ποσά μέχρι 500 ευρώ η μείωση είναι 40% και στα ποσά μέχρι 600 ευρώ η μείωση ανέρχεται στο 42,5%! Και σε αυτές τις μειώσεις δεν υπολογίζονται οι νέες περικοπές του 2013, οι οποίες αθροίζουν τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιβάλλουν μείωση από 5% έως 20%.

Χτυπάνε «κόκκινο» τα Ταμεία

Παρά όμως τις άγριες περικοπές στις συντάξεις, τα Ταμεία όχι μόνο δεν «ισορροπούν» αλλά συνεχίζουν να καταγράφουν μειωμένα έσοδα, αφού η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή στο ΙΚΑ συνεχίζεται, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες κάτω από το βάρος της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων χάνουν τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματά τους αδυνατώντας να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η κρατική υποχρηματοδότηση και το «κούρεμα» των αποθεματικών έδωσαν τη χαριστική βολή.

Ετσι το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας καταγράφει το πρώτο δίμηνο του 2013 μείωση των εσόδων του κατά 14% σε σχέση με το 2012, όταν ο προϋπολογισμός του εκτιμούσε ότι η μείωση θα ήταν 7%. Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει το 36% στερώντας του ετήσια έσοδα 6,5 δισ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες εισφορές των κεφαλαιοκρατών προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, αλλά τα 4,5 δισ. ευρώ τα χρωστούν επιχειρήσεις που είναι πλέον ανενεργές.

Η επίθεση των μονοπωλίων στους μικρομεσαίους και το μαζικό κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, με τη στήριξη της κυβέρνησης, τους στερεί όχι μόνο το εισόδημά τους, αλλά και τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να εξασφαλίζουν σύνταξη και περίθαλψη. Ετσι από τους 774.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ σχεδόν οι μισοί, 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Το ίδιο και με τους φτωχούς αγρότες που η επίθεση στο εισόδημά τους, δεν τους επιτρέπει να πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΓΑ. Ετσι από τους 625 χιλιάδες ασφαλισμένους και 1.149 αγροτικές επιχειρήσεις μόλις 330 χιλιάδες πληρώνουν κανονικά τις εισφορές ή με ρύθμιση.

Τον οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων συμπληρώνει η αποψίλωσή τους από προσωπικό που έχουν φέρει τη λειτουργία τους σε οριακό σημείο, καθώς τα οργανικά κενά σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ ξεπερνούν το 40% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα Ταμείο δε δίνει σύνταξη νωρίτερα από 12 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, διάστημα που επεκτείνεται μέχρι τα 2 χρόνια σε περίπτωση διαδοχικής.

Τα μέτρα υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΚΚΕ τις εργασίες του συνεδρίου, ο Γιώργος Σκιαδιώτης μέλος της ΚΕ, υπογράμμισε ότι όλες αυτές οι ανατροπές που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούν «την ανάγκη του κεφαλαίου και των πολυεθνικών να μην επιστρέψουν τίποτα ή να επιστρέψουν όσο γίνεται λιγότερα, από την πρακρατημένη υπεραξία της δουλειάς των εργαζομένων, με τη μορφή της σύνταξης, της πρόνοιας, των παροχών Υγείας. Αυτή την ανάγκη υπηρέτησαν τα μέτρα που έλαβαν δεκαετίες τώρα -από το Μάαστριχτ ακόμα- εθνικές κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ενωση. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν κυβερνήσεις, κόμματα, ΕΕ και κεφάλαιο αν δεν τους σταματήσουν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε ως κόμμα. Να ανασυνταχθεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να δημιουργηθούν όροι αντίστασης και παρεμπόδισης και των μέτρων...». Και αυτό, συμπλήρωσε το στέλεχος του κόμματος, δεν μπορεί να γίνει όσο στο συνδικαλιστικό κίνημα κυριαρχούν οι ίδιες δυνάμεις που τόσα χρόνια έβαλαν πλάτη για την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους «να μην εναποθέσουν την τύχη τους σε μεσσίες, σε κάλπικες κυβερνήσεις και την ξαναπατήσουν. Σε μεσσίες, που χωρίς να σπάσουν τα αυγά της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα φτιάξουν φιλολαϊκή ομελέτα..!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ