Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Ολοταχώς στην κατάργηση

Να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη φράση «Η Βουλή θα αποφασίσει», του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε χτες την αποφασιστικότητά της να εκτελέσει την αντιδραστική επιχείρηση κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, προωθώντας τη σχετική διάταξη για λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου... εφόσον το «επιθυμούν» και για 7 Κυριακές για τις μεγάλες αλυσίδες.

Η κυβερνητική επιλογή υπηρετεί τα πάγια συμφέροντα των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων, σε βάρος των μικρεμπόρων που σύρονται σε έναν επιχειρηματικό αγώνα χαμένο από την αρχή, ενώ θα εντείνει την υπερεκμετάλλευση των χιλιάδων εργαζομένων του εμπορικού κλάδου.

Συμπαραστάτη στο έργο της βρήκε χτες η κυβέρνηση και στο πρόσωπο του δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη, ο οποίος μετά από συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη, δήλωσε ότι «βρίσκω και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η ιδέα να αυξηθεί σταδιακά η δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα στο κέντρο ανοιχτά τις Κυριακές».

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων διαφωνεί με το μέτρο. Εδώ και χρόνια έχουν επισημανθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ οι πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες, οικονομικές, κοινωνικές, οικογενειακές, εργασιακές από την «απελευθέρωση» της κυριακάτικης αργίας. Το «αντεπιχείρημα» της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης ήταν και παραμένει σαθρό, όταν ένα τεράστιο τμήμα των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών αδυνατεί να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες του, με 1,5 εκατ. άνεργους, κατά προσέγγιση μισό εκατομμύριο απλήρωτους, με «πετσοκομμένους» μισθούς και συντάξεις για τους υπόλοιπους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της προωθούμενης ρύθμισης, και επισήμανε τη συνευθύνη των κομμάτων της συγκυβέρνησης, λέγοντας: «υπάρχει διακριτική ευχέρεια της Βουλής, αν θέλει να δεχτεί κάτι το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες που είναι επίσης τουριστικές και ανταγωνίζονται την Ελλάδα ή να το απορρίψει και να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε σήμερα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη και στο τέλος θα αποφασίσει. Και ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας».

Εξυπηρετούν τα αιτήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Σε σχόλιό του με τίτλο «Να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την Κυριακάτικη Αργία, εξυπηρετεί την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοξενοδόχων, των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν και με αυτό τον τρόπο να μεγαλώσουν το μερίδιο τους στην αγορά σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Είναι σχεδιασμός που θα πλήξει τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και τη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων που δε μπορούν να αντέξουν να δουλεύουν 7 ημέρες τη βδομάδα - 12 ώρες την ημέρα. Είναι πρόκληση και κοροϊδία το επιχείρημα της τόνωσης της αγοράς σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί μισθοί και συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ