Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Τα ζόρια στη διαχείριση μεγαλώνουν τις αντιθέσεις

Επανέρχονται τα σενάρια για μικρότερη Ευρωζώνη, που πιέζεται από τις ΗΠΑ να αυξήσει τα επεκτατικά μέτρα

Ο νομισματικός πόλεμος βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των συνεννοήσεων στην G-20
Ο νομισματικός πόλεμος βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των συνεννοήσεων στην G-20
Επανέρχονται τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο φόντο της βαθιάς κρίσης που ταλανίζει την καπιταλιστική οικονομία της χώρας και την Ευρωζώνη. Προκρίνοντας τη λύση ενός νέου κουρέματος στο ελληνικό χρέος, η Citigroup, με νέα έκθεσή της, επιμένει στο βασικό της σενάριο για την Ελλάδα, που είναι η έξοδος από το ευρώ, καθώς περιμένει βύθιση του ΑΕΠ κατά 11,2% το 2014, συρρίκνωση 6% για φέτος και -3,9% για το 2015. Ανάπτυξη «βλέπει» το 2016, κατά 1,6% και το 2017 κατά 2,7%.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί για το 2013 στο 180% του ΑΕΠ, στο 402% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, στο 362% το 2015, στο 294% το 2016 και στο 81% του ΑΕΠ το 2017. Στο βασικό της σενάριο, η Citigroup εξακολουθεί να εκτιμά πως και η Κύπρος θα βγει από το ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, λέει η έκθεση, κάποιες αρνητικές επιδράσεις από την Κύπρο είναι πιθανό να πλήξουν την οικονομία της Ελλάδας. Για την Ευρωζώνη, αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας φέτος κατά 0,6%, κατά 0,3% για το 2014 και ανάπτυξη 1,1% το 2015, 1,3% το 2016 και 1,4% το 2017. Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Citigroup υποστηρίζει πως ναι μεν το σχέδιο της τρόικας για την Κύπρο έχει μειώσει τους κινδύνους μιας επικείμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ, ωστόσο οι προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν «φτωχές».

Αντιθέσεις ΗΠΑ - Ευρωζώνης

Με δεδομένες τις γενικότερες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, που είναι κατά βάση αρνητικές, ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Reuters», δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, για να βοηθήσει την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Για να στηρίξει τον εμπλουτισμό του μείγματος διαχείρισης με επεκτατικά μέτρα, σημείωσε ότι «τώρα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας βραχυπρόθεσμα, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία ηπιότερη διαδρομή δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα» και ότι οι ΗΠΑ είναι τώρα πιο επιθετικές από την Ευρώπη όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής σε όλο τον κόσμο κυριάρχησε και στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G-20 στην Ουάσιγκτον, όπου συζητήθηκε αν θα πρέπει ή όχι να τεθούν αριθμητικοί στόχοι για τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών μετά το 2016. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε ότι η σπουδή για τη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση σε ορισμένες χώρες της και ότι υπάρχει η ανάγκη να αξιολογηθεί η επίπτωση των δημοσιονομικών περικοπών στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Υπερασπιζόμενες το μείγμα «ανάπτυξη με λιτότητα» και όχι «λιτότητα με ανάπτυξη», που εφαρμόζει η Ευρωζώνη, οι ΗΠΑ αρνούνται τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση του χρέους, θεωρώντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί «στην τόνωση της ανάπτυξης». Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι λαοί πληρώνουν εξίσου την αστική διαχείριση της κρίσης σε ΗΠΑ και ΕΕ, αφού η κόντρα για το μείγμα δεν αφορά τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τα προνόμια και το χρήμα που διοχετεύεται στα μονοπώλια.

Κόντρα για τον επιμερισμό της ζημιάς

Στο μεταξύ, στατιστική «παραμόρφωση» χαρακτηρίζει η Α. Μέρκελ το συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να οδηγεί η πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ ότι οι Γερμανοί είναι φτωχότεροι από τους πολίτες της νότιας Ευρώπης. Η καγκελάριος ισχυρίζεται ακόμα ότι «δεν υπάρχει πια ευημερία με "βερεσέ"», ενώ επαναλαμβάνει ότι οι καταθέσεις των Γερμανών είναι ασφαλείς.

«Καθαρά στατιστικά, χώρες όπως η Ισπανία, η Κύπρος ή η Ελλάδα είναι ανά νοικοκυριό πλουσιότερες από εμάς. Αλλά, προσοχή, η στατιστική είναι παραμορφωμένη. Σε αυτές τις χώρες είναι πολύ περισσότεροι οι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων, κυρίως ως μέσο εξασφάλισης των γηρατειών τους. Στη Γερμανία υπάρχει ισχυρό νομικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι υψηλές αποδοχές των Γερμανών στη σύνταξη δεν περιλαμβάνονται ωστόσο στη στατιστική για την περιουσία ούτε η ιδιοκτησία ακινήτων των Γερμανών στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο πλούτος να εμφανίζεται μικρότερος από ό,τι είναι», δήλωσε η Α. Μέρκελ στην εφημερίδα «Bild».

Λέει ακόμα ότι «κάθε χώρα μπορεί μακροπρόθεσμα να επιβιώσει μόνο με τα δικά της μέσα». Στο ίδιο πνεύμα, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» καλεί τις χώρες Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις για να μειώσουν τα χρέη τους, χρησιμοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών τους περισσότερο από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν είναι όλα ρόδινα στην οικονομία της Γερμανίας(2016-03-12 00:00:00.0)
«Αμπαλάρουν» τα επόμενα δάνεια, μνημόνια και μέτρα(2013-09-07 00:00:00.0)
Κύπρος και Ιταλία στο επίκεντρο διαχείρισης της κρίσης(2013-03-09 00:00:00.0)
Παζάρια για το κεφάλαιο και η λυπητερή στο λαό(2012-11-23 00:00:00.0)
Ανησυχούν οι αστοί για επέκταση της κρίσης(2012-03-27 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση(2011-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ