Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοήμερη δράση από ΠΑΜΕ και συνδικάτα

Συγκεντρώσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
«

Δεν είμαστε δούλοι και δε θα γίνουμε δούλοι»! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που, χτες, ανέπτυξαν από το πρωί πολύμορφη δράση, ώστε να συζητηθούν σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς τα αληθινά αίτια της προχτεσινής επίθεσης.

Ηδη από προχτές, λίγη μόνο ώρα μετά την επίθεση εκατοντάδες συνδικάτα έστειλαν μηνύματα ξεσηκωμού ενάντια στην πολιτική που, για να προστατέψει το κέρδος, οδηγεί στην αέναη και άγρια εκμετάλλευση που φτάνει μέχρι και τις δολοφονικές επιθέσεις.

Ανακοινώσεις καταδίκης έβγαλαν, μεταξύ άλλων, οι ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Λογιστών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά. Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σάμου, Λέσβου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νάουσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαυρίου.

«Δεν είμαστε και δε θα γίνουμε δούλοι»

Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ και συνδικάτα προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας. Με πανό «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι - Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονικής επίθεσης ενάντια στους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα», απαίτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το πανό κρατούν μετανάστες από την Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, ένας εκ των οποίων ήταν εργάτης γης στη Μανωλάδα. «Οι εργαζόμενοι εκεί δεν πληρωνόμασταν και όποτε πάμε να ζητήσουμε λεφτά δεχόμαστε συχνά επιθέσεις», λέει στο «Ριζοσπάστη» ο Αμπντούλ, ο οποίος δούλευε για δύο χρόνια στα χωράφια μέχρι πριν από δύο μήνες. «Υπήρχε πάντα ένας επιστάτης που μας επέβλεπε και ήλεγχε αν κάναμε τη δουλειά καλά. Δουλεύαμε 8 ώρες στα χωράφια και μετά μας έβαζαν να δουλεύουμε άλλες δύο - τρεις ώρες τσάμπα. Αυτό συνέβαινε σχεδόν κάθε μέρα. Ζούσαμε κάτω από άθλιες συνθήκες, απάνθρωπες, μέσα σε παράγκες, χωρίς νερό».

Η στάση της κυβέρνησης ήταν ακόμα μια φορά προκλητική, αφού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να φτάσουν στο υπουργείο, στήνοντας «φραγμό» από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακόμη και στην αντιπροσωπεία προέβη σε σωματικό έλεγχο και δεν επέτρεψε τα κινητά τηλέφωνα.

Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση του Οσμάν Σομπχάν, μέλους της Διοίκησης του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος Αττικής, κατήγγειλε την εργοδοτική επίθεση, τονίζοντας ότι «μαζί με τους Ελληνες εργάτες θα παλέψουμε ενάντια στην εργοδοτική επίθεση». Ο Ματάρ Αλχαμάτ, μετανάστης από τη Συρία, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τόνισε, κάτω απ' τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων: «Δεν είμαστε δούλοι και δε θα γίνουμε δούλοι. Είμαστε εργαζόμενοι. Και την Πρωτομαγιά θα είμαστε όλοι μαζί Ελληνες και ξένοι εργάτες στην απεργία».

Αμέσως μετά, έγινε μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και από εκεί εκατοντάδες εργαζόμενοι προχώρησαν σε πορεία και εξόρμηση στην οδό Ερμού και την Αθηνάς μέχρι την Ομόνοια. Τα συνθήματα δε σταμάτησαν ούτε λεπτό: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», κλπ. Ταυτόχρονα, από την ντουντούκα διάβαζαν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Μαζική εξόρμηση έγινε και στη πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού του Πειραιά. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ πήγε από χέρι σε χέρι σε εκατοντάδες εργαζόμενους ενώ από τις ντουντούκες ακούγονταν οι φράσεις: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εγκληματική δράση των μεγαλοτσιφλικάδων της Μανωλάδας», «κανένας μόνος του», «αν δε σηκώσουμε κεφάλι δε θα αργήσει να έρθει και η σειρά όλων όσοι δίνουν ανοχή στην εργοδοτική τρομοκρατία και στο ρατσισμό». Δεν υπήρξε άνθρωπος από όσους πέρασαν από τον Ηλεκτρικό Σταθμό που να μη σταθεί να πάρει την ανακοίνωση και να αρχίζει να τη διαβάζει επί τόπου...

Πικετοφορία έγινε χτες και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την πρωτομαγιάτικη απεργία.

  • Καταγγελία εξέδωσε και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, σημειώνοντας πως η βία και η υπερεκμετάλλευση των μεταναστών εργατών δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αντίθετα η σύγχρονη σκλαβιά διευκολύνεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ δημιουργούνται στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν τους δίνονται ταξιδιωτικά και νομιμοποιητικά έγγραφα, κάτι που διευκολύνει τους εργοδότες να τους εκμεταλλεύονται και να μην τους δίνουν καν τους μισθούς.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών ξανά στο προσκήνιο(2021-11-26 00:00:00.0)
Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους μετανάστες εργάτες γης(2018-06-22 00:00:00.0)
Στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα(2018-06-12 00:00:00.0)
Καμία ανοχή στο ρατσισμό και τις δολοφονικές επιθέσεις(2012-08-29 00:00:00.0)
Αμεση απάντηση στην τρομοκράτηση των μεταναστών εργατών(2009-03-06 00:00:00.0)
Η δύναμη της αλληλεγγύης τσάκισε την τρομοκρατία(2008-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ