Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρεί το ζήτημα της «ευρωπαϊκής ΑΟΖ»

Διαλαλεί στα μονοπώλια της ΕΕ το «γεωστρατηγικό ρόλο» της χώρας και τους υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Να αναβαθμίσει το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια επιδιώκει η κυβέρνηση, βγάζοντας συνειδητά στο σφυρί τα κυριαρχικά δικαιώματα

Eurokinissi

Να αναβαθμίσει το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια επιδιώκει η κυβέρνηση, βγάζοντας συνειδητά στο σφυρί τα κυριαρχικά δικαιώματα
Την από κοινού «αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και ευρύτερα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτησε εκ νέου από την ΕΕ ο Α. Σαμαράς, προωθώντας σταθερά τα στρατηγικά συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, που αναζητά συνεταίρους για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αναγορεύοντας τα σύνορα της Ελλάδας σε σύνορα της ΕΕ και την ΑΟΖ της, σε «ευρωπαϊκή ΑΟΖ».

«Τα ενεργειακά αποθέματα που ήδη έχουν ανακαλυφθεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο - κι εκείνα που βασίμως πιθανολογούνται εκεί - βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών κρατών και μπορούν να δώσουν σημαντικούς βαθμούς ενεργειακής αυτοδυναμίας, επάρκειας στην Ευρώπη. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας "περιουσίας" που πρέπει ως Ευρωπαίοι να την αξιοποιήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο 12ο συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων.

Στη βάση αυτή κάλεσε, για ακόμα μια φορά, τα ευρω-μονοπώλια να εμπλακούν πιο ενεργά στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτο το δρόμο για διαπραγμάτευση πάνω στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

«Η ανακήρυξη ΑΟΖ από παράκτια κράτη και η οριοθέτησή της με άλλα γειτονικά και αντικείμενα παράκτια κράτη, είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών», σημείωσε, καλώντας ταυτόχρονα την ΕΕ «να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη - μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια».

Προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα ευρωμονοπώλια, ο πρωθυπουργός μίλησε για θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας - Μάλτας. «Δέστε στο χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της ΑΟΖ της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς δυσμάς», είπε.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε το στρατηγικό στόχο της πλουτοκρατίας για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, δικαιολογώντας στο πλαίσιο αυτό και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. «Είμαστε κυριολεκτικά το "επίνειο" της Ευρώπης προς το μισό κόσμο! Κι είμαστε η κύρια πύλη της Κεντρικής Ευρώπης προς τους μεγάλους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους», αποφάνθηκε, διαπιστώνοντας την ίδια στιγμή ότι «το νευραλγικό αυτό σημείο» που βρίσκεται η χώρα μας, δεν τον έχει αξιοποιήσει η ίδια ούτε η ΕΕ.

Με άλλα λόγια, κάλεσε την ΕΕ να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, μπάζοντας τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις. «Σκεφτείτε μόνο το δίκτυο των λιμανιών που δεν έχουμε αναπτύξει. Το δίκτυο των δυνητικών θαλασσίων δρόμων που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Το δυναμικό των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί», δήλωσε με νόημα, δείχνοντας τα νέα πεδία κερδοφορίας για τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια. Τους στόχους αυτούς υπηρετούν τα ταξίδια που προετοιμάζει ο Α. Σαμαράς στις αρχές καλοκαιριού σε Πεκίνο, Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον.

Θέλει την Ελλάδα «προγεφύρωμα»

Μιλώντας ευρύτερα για τη σημασία που έχει η Μεσόγειος συνολικά για την ΕΕ, ο Α. Σαμαράς ανέδειξε ιδιαίτερα τον «καθοριστικό ρόλο της για την ασφάλεια της Ευρώπης, τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών αλλά και την διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης». Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την «ασφάλεια» της ΕΕ, επικαλέστηκε το ρόλο της ως κυματοθραύστη απέναντι «στα κύματα μεταναστών που απειλούν να σαρώσουν τη νότια Ευρώπη και να προχωρήσουν βορειότερα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον «ενεργειακό εφοδιασμό» της ΕΕ, σημείωσε με νόημα ότι «στην απέναντι ακτή της Μεσογείου, βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει τόσο ανάγκη η Ευρώπη. Κυρίως ενέργεια! Κι όχι μόνο στην απέναντι ακτή, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου». Στη βάση αυτή υποστήριξε ότι «ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, περνά κυρίως από τη Μεσόγειο», ενώ και «η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί στη Μεσόγειο».

Επίσης, κάλεσε την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη Μεσόγειο ως «προγεφύρωμα» για την επέκταση της δράσης των ευρωμονοπωλίων και του ρόλου που θέλουν να παίξουν σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αν δεν μπορέσει μια δύναμη να έχει θετική επιρροή στη γειτονιά της, πώς τότε θα αποκτήσει επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο;», αναρωτήθηκε, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «η Ενωμένη Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο. Και το πρώτο πεδίο όπου πρέπει να αναδείξει αποδεικνύοντας ότι υπάρχει διεθνές εκτόπισμα, είναι η ίδια η μεσογειακή της γειτονιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ