Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΚΑΡΑΜΠΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκέντρωση δυνάμεων σε μη επαναστατικές συνθήκες, σημαίνει πρώτα και κύρια συγκέντρωση σε κλάδους στρατηγικής σημασίας και στη βιομηχανία. Αρα σ' αυτό που θα μετρηθούμε όλοι, σε όλη την κλίμακα του Κόμματος είναι στο πόσες νέες εργοστασιακές ΚΟΒ, νέες ΚΟΒ σε χώρους στρατηγικής σημασίας θα έχουμε στήσει μέχρι το 20ό Συνέδριο.

Αλλωστε, στο κατά πόσο θα προχωράει το χτίσιμο της λαϊκής συμμαχίας, έχει να κάνει στο κατά πόσο προχωράει η κομματική οικοδόμηση στους χώρους δουλειάς, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η εργατική τάξη και το κίνημά της θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας που θα τραβήξει τα σύμμαχα στρώματα στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η εμπειρία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μια σειρά γαλακτοβιομηχανιών και στην ανάγκη συντονισμού του αγώνα με τους κτηνοτρόφους είναι χαρακτηριστική. Οταν υπάρχει το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας σε ΑΓΝΟ - ΜΕΒΓΑΛ - ΚΟΛΙΟ κ.α., από τη μια, και απλήρωτοι κτηνοτρόφοι από την άλλη από τις ίδιες βιομηχανίες, το ζήτημα του συντονισμού αρχικά και το βάθεμά του αργότερα, προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα.

Η καλή γνώση από μέρους μας και η παρακολούθηση των εξελίξεων στον κλάδο αποτελεί προϋπόθεση, ώστε με τα κατάλληλα προσαρμοσμένα επιχειρήματα και συνθηματολογία να μπορούμε να συνδέουμε την πάλη μας για οξυμένα ζητήματα με το στρατηγικό μας στόχο, γιατί άλλοτε οι εξελίξεις με δυσκολεύουν και άλλοτε μας βοηθούν.

Το ζήτημα της συμμαχίας σ' αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να αφεθεί γενικώς και αόριστα ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία για να συντονίσει την όποια προσπάθεια.

Πρώτα και κύρια στην περιοχή μας είναι το κλαδικό σωματείο τροφίμων που θα μπαίνει μπροστά, η εργατική τάξη δηλαδή θα καλέσει παραγωγούς επαγγελματίες. Γι' αυτό το λόγο χωρίς ισχυροποίηση των συνδικάτων όπως την περιγράφουμε στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, δε θα μπορέσουμε να μετρήσουμε αξιόλογα βήματα στην προώθηση της λαϊκής συμμαχίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που επιμείναμε πάνω στο ζήτημα της συμμαχίας έχουμε θετικά δείγματα και συγκέντρωση πείρας. Η κοινή σύσκεψη, με αφορμή τις εξελίξεις στην ΑΓΝΟ και στην τάση μονοπώλησης του κλάδου, με τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Λαγκαδά, του Κλαδικού Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού και κτηνοτρόφους από την περιοχή, έδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν και την ανάγκη επιμονής σ' αυτό το θέμα.

Φάνηκε ότι το ζήτημα που βοήθησε ώστε να ανοίξει καλύτερα το θέμα, να πυροδοτηθούν συζητήσεις και διάθεση προσφοράς έγινε όταν η κουβέντα δεν άρχισε και τελείωσε με το πρόβλημα της απληρωσιάς εργατών, κτηνοτρόφων αλλά όταν μπήκε η συζήτηση στην εξής βάση: ότι στην περιοχή έχει πολλές αγελάδες, πολλούς κτηνοτρόφους, εργοστάσια γάλακτος, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και αντί να υπάρχουν πολλά, φτηνά και ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουμε απολύσεις, συρρίκνωση παραγωγής, απλήρωτους εργάτες - κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας το αίτιο, ποιος έχει την ιδιοκτησία των εργοστασίων, ότι ο σκοπός της παραγωγής είναι το κέρδος και αυτό πρέπει να βγάλουμε από τη μέση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ