Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΥΡΓΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η δουλειά μας στις σημερινές συνθήκες γίνεται πιο σύνθετη και δύσκολη. Η εκτίμηση που κάνει η ΚΕ στον απολογισμό δράσης του Κόμματος και αφορά πέρα για πέρα και την Οργάνωσή μας είναι ότι δεν αντιστοιχηθήκαμε με τις συνθήκες. Ομως η δουλειά μας έχει δημιουργήσει μια σημαντική παρακαταθήκη και αν συνειδητοποιήσουμε πού πονάμε, μπορούμε αυτήν την παρακαταθήκη να την κεφαλαιοποιήσουμε στην πορεία.

Κάναμε προσπάθεια καλύτερα να προβάλλουμε τις αιτίες της κρίσης, την πολιτική διέξοδο, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, πατώντας πάνω στις εμπειρίες που βίωναν οι εργαζόμενοι από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Για παράδειγμα, στους εργαζόμενους της χαρτοβιομηχανίας ΝΤΙΑΝΑ στην Ξάνθη (χώρος στον οποίο δεν έγινε κανένας εργατικός αγώνας και το Κόμμα δεν είχε καμία επιρροή) όπου ο μεγαλοεπιχειρηματίες Ζερίτης την έβαλε σε διαδικασία πτώχευσης πετώντας 130 εργαζόμενους στο δρόμο, η παρέμβαση των κομματικών δυνάμεων κινήθηκε σε δυο κατευθύνσεις: α) στην οργάνωση αυτού του κόσμου για να μη χάσει αποζημιώσεις, δεδουλευμένα κλπ. και β) στην ανάδειξη των αιτιών, κάνοντας προσπάθεια να κατανοήσουν ότι όσο τα μέσα παραγωγής θα βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών και η λειτουργία του εργοστασίου εξαρτάται από την κερδοφορία που έχει, οι εργάτες θα ζουν με την αβεβαιότητα της ανεργίας. Οτι η μοναδική λύση που αντικειμενικά συμφέρει την εργατική τάξη σήμερα είναι να στρατευτεί στην πάλη για την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στην ανάπτυξη που θα έχει πυξίδα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας μας μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό, από μια εργατική λαϊκή εξουσία. Αποτέλεσμα ήταν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε αρκετές κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, να υπάρχει στήριξη από πλευράς μας στις δικές τους κινητοποιήσεις, να έχουμε εκλογικά κέρδη στις τελευταίες εκλογές, να δημιουργηθεί ένας πυρήνας εργαζομένων που είχαν επαφή μαζί μας.

Με λίγα λόγια δεν αρκεί μόνο η πάλη για τα άμεσα προβλήματα, αν δεν συνδυάζεται με την ιδεολογική δουλειά για το ποιος φταίει γι' αυτήν την κατάσταση και πού βρίσκεται η λύση. Να συνδέεται με την πάλη κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.

Και στην περιοχή μας, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς και τις δυσκολίες που έχουμε στη δουλειά στην εργατική τάξη, είχαμε σημαντική παρέμβαση του ΠΑΜΕ και θετική συμβολή σε όλες τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν.

Στο διάστημα αυτό, ιδιαίτερα με άξονα την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλειά στην εργατική τάξη και την κομματική οικοδόμηση, δουλέψαμε πιο στοχοπροσηλωμένα, σχεδιασμένα, αλλά και πλατιά στην εργατική τάξη σε όλους τους Νομούς, με την αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης.

Κάναμε θετικά βήματα στο άνοιγμα σε καινούριους χώρους και κλάδους, στην πιο σταθερή επαφή και παρουσία μας σε εργοστάσια, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Το σύνθημα της απειθαρχίας και ανυπακοής με τη στάση μας στις απεργίες, η μάχη ενάντια στα χαράτσια (ΔΕΗ, εφορίες), οι απεργιακές φρουρές, συγκεντρώσεις συμπαράστασης ενάντια σε απολύσεις, συσκέψεις, συλλαλητήρια μας έφεραν σε επαφή με εργατόκοσμο, που άλλοτε μας προσεγγίζει πιο θαρρετά, άλλοτε μας καλεί για «βοήθεια», άλλοτε υποχωρεί κάτω από πιέσεις και φόβο, αλλά σίγουρα μας δείχνει εμπιστοσύνη, καταξιώνεται το ΠΑΜΕ στη συνείδησή του.

Ολα αυτά πρέπει να τα μετρήσουμε, να τα πάρουμε υπόψη μας όχι για «απογοήτευση», όπως κάποιοι λένε, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε ότι με αυτόν τον κόσμο έχουμε να δουλέψουμε, να οξύνουμε το ταξικό κριτήριο, να δείξουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ