Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αχαλίνωτη προπαγάνδα μαζί με την άγρια επίθεση

Να παρουσιάσει αντεστραμμένη την πραγματικότητα επιχείρησε χτες με διάγγελμα ο Αντ. Σαμαράς

Οργανωμένη εκστρατεία παραπλάνησης και ψεύδους ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της επίθεσης κατά του λαού, ξεκίνησε η κυβέρνηση, με στόχο να περάσει τα συμφωνηθέντα μέτρα με τις μικρότερες αντιδράσεις. Στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας αυτής, μπήκε όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος με το χτεσινό του διάγγελμα, δε δίστασε να κάνει το μαύρο άσπρο και να κοροϊδέψει ξεδιάντροπα το λαό, παρουσιάζοντας περίπου ως φιλολαϊκό (!) το νέο πακέτο μέτρων, που εγκρίθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης το περασμένο Σάββατο.

Ειδικότερα, ο Αντ. Σαμαράς στο διάγγελμά του:

-- Παρουσίασε ως μεγάλο επίτευγμα την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην εξόφληση φόρων, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι αδυνατούν παντελώς να πληρώσουν τους νέους αυξημένους φόρους και τα χαράτσια. «Προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Προβλέπονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα», ισχυρίστηκε προκλητικά, κρύβοντας ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών προς την εφορία αυξάνονται αλματωδώς, ακριβώς επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους νέους αυξημένους φόρους και χαράτσια.

-- Αναπαρήγαγε το παραμύθι περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα ακίνητα, μέσω του χαρατσιού της ΔΕΗ, συμμετέχοντας ενεργά στην εξαπάτηση του λαού, που στην πραγματικότητα θα κληθεί να πληρώσει περισσότερους φόρους εξαιτίας της επικείμενης αύξησης αντικειμενικών τιμών, που όχι μόνο θα εξανεμίσουν την επαγγελλόμενη μείωση κατά 15%, αλλά θα φέρει και νέες επιβαρύνσεις ειδικά στις λαϊκές συνοικίες και δήμους. «Η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%», υποστήριξε, προσπερνώντας ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ παρατείνεται και φέτος, ενώ ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά θα «αποδώσει» τα ίδια και περισσότερα έσοδα χάρη στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου, κ.ο.κ.

-- Εμφάνισε ως «ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου» και «απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας» την «απομάκρυνση», όπως την αποκάλεσε, 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους, όπως είπε 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς. Αν και προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι επαναλαμβάνοντας τα ανυπόστατα επιχειρήματα ότι τάχα το μέτρο αυτό «αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς», ωστόσο παραδέχθηκε ότι πολλοί υπάλληλοι θα απομακρυνθούν (δηλαδή θα απολυθούν) επειδή «οι θέσεις θα καταργηθούν». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι επιπλέον απολύσεις στο δημόσιο θα μπαίνουν στο τραπέζι κάθε φορά που θα αναζητούνται νέα μέτρα, μαζί με νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και νέους φόρους. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, είναι ότι δεν υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία πουθενά, ούτε στον ιδιωτικό, ούτε στο δημόσιο τομέα. Είναι σκέτη κοροϊδία από την άποψη αυτή η υπόσχεση ότι στη θέση των απολυμένων «θα προσληφθεί ίσος αριθμός νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά», γιατί όσοι προσληφθούν θα είναι πολύ πιο φτηνοί και με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα με την κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, παραδίδονται στους ιδιώτες ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες του δημοσίου ειδικά στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, στην Υγεία και στην Παιδεία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να αναφέρθηκε σε απομακρύνσεις 15.000 υπαλλήλων, ωστόσο στο κείμενο των επικεφαλής της τρόικας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος αριθμός όσον αφορά τις απολύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υιοθετεί τον παραπάνω αριθμό. Σε κάθε περίπτωση, αυτός θα αυξηθεί ώσπου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, στη χτεσινή ομιλία του στο «Εκόνομιστ» απέφυγε επιμελώς να αναφέρει οποιοδήποτε αριθμό.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε επειδή «για πρώτη φορά το όποιο δημοσιονομικό κενό καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα παραπέμπονται για τον Ιούνη, όταν θα συζητηθεί η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ