Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εχουμε κριτήριο, έχουμε και απόφαση

Mε τον ήλιο τα βγάζουν, με τον ήλιο τα βάζουν, αλλά δεν μπορούν να βρουν τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

Διαχρονικό το πρόβλημα, από τον πρώτο τσοπάνη που το διατύπωσε ως τους σημερινούς επίδοξους διαχειριστές που δεν μπορούν να εξηγήσουν πως ενώ έχουν φτάσει τους εργάτες να δουλεύουν ξανά «ήλιο με ήλιο» αντί να πάνε την άλλη μέρα χαρούμενοι στη δουλειά, αυξάνονται οι αιτήσεις για νοσοκομειακή περίθαλψη, εσχάτως δε αυξάνεται και ο κύκλος εργασιών των γραφείων κηδειών.

Βέβαια, μια μερίδα αναλυτών όχι μόνο δεν ανησυχεί, αντίθετα αυξάνει τις σπονδές στον καιρό να χαλάσει ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες όσα γερόντια δεν πέθαναν το χειμώνα να πεθάνουν την άνοιξη. Τα δημόσια οικονομικά δεν αντέχουν τόσες συντάξεις.

***

Είδηση: Το συγκρότημα «Καθημερινής» - «ΣΚΑΪ» δηλαδή το τμήμα της αστικής τάξης που εκφράζεται μέσα από αυτό, όπως προκύπτει από τις χτεσινές εκπομπές του, αναζητά εναλλακτική λύση γιατί το πρόγραμμα (το κυβερνητικό πρόγραμμα) «δεν βγαίνει».

Σημειώσεις - βοήθεια για όσους αναζητούν λύση στο πρόβλημα:

1. το συγκεκριμένο συγκρότημα Τύπου έχει αξιώσει την εφαρμογή του προγράμματος που σήμερα εκτιμά ότι δεν βγαίνει.

2. Οι καπιταλιστές, επειδή εφαρμόστηκε το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ήδη έχουν στα χέρια τους αυτό που ζήτησαν: τρελά φτηνούς εργάτες.

3. Η φιλοξενούμενη χτες στο σταθμό «ΣΚΑΪ» κυρία Ξαφά (του γνωστού ΔΝΤ και της ομάδας Σημίτη) εκτίμησε: «σχέδιο με την Ελλάδα να παραμένει στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει»...

Διά ταύτα: Το γεγονός ότι οι ανησυχίες της κυρίας Ξαφά συναντούν τις ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσουν από κοινού ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα απέτυχε, σηματοδοτεί μόνο τον εμπαιγμό στον οποίο καταφεύγουν και οι νεοφιλελεύθεροι τύπου Ξαφά και οι ελευθεριακοί σοσιαλδημοκράτες τύπου Σταθάκη.

***

Ας το πάρουμε ανάποδα, δηλαδή κανονικά:

Τα αιτήματα είναι απλά:

-- Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

-- Μισθός που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

-- Σύνταξη έγκαιρα, πριν ο άνθρωπος γίνει τρόφιμος στον προθάλαμο ενός γραφείου κηδειών.

-- Αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια για όλους.

-- Ανάπτυξη σε όλα εκείνα που μπορούμε και χρειάζεται να παράγουμε για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Αυτά είναι μερικά μόνο από εκείνα που πρέπει να 'χουμε «στο τσεπάκι» μας για να μπορούμε να συγκρίνουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις προβαλλόμενες εναλλακτικές της, στη σχέση τους με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Αυτά, για να ικανοποιηθούν, πρέπει να φύγει από τη μέση η παράμετρος «καπιταλιστικό κέρδος». Και για να συμβεί αυτό, απαιτείται - ιστορική ανάγκη γαρ - να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους οι παραγωγοί του πλούτου χωρίς να αφήσουν να υπάρχει στον αυλόγυρό τους ούτε ψήγμα από σπέρμα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή να είναι και κάτοχοι των μέσων παραγωγής.

Σ' αυτό το σημείο συναντούν οι σημερινές ανάγκες των εργατών, τις ανάγκες της Ιστορίας, σ' αυτό το σημείο ξεκινά η συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί η πάλη των εργατών έτσι που να οδηγεί στην εξαφάνιση των εκμεταλλευτών.

Η απάντηση βρίσκεται ήδη στις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ας ετοιμαζόμαστε όχι μόνο να τις εφαρμόσουμε, αλλά και να τις υπερασπίσουμε απέναντι σε όσους - ξανά και ξανά στην ιστορία του εργατικού κινήματος - εμφανίζονται κατά καιρούς στη φράση πούροι αντικαπιταλιστές, ενώ στη πράξη είναι κήρυκες της υποταγής της εργατικής τάξης στις ανάγκες διαφόρων που το συμβιβασμό τους τον προβάλλουν ως ανάγκη των εργατών.

***

Ασχετο: Δεν περιμέναμε το τέλος των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για να μάθουμε τις θέσεις ορισμένων που ό,τι έγραφαν από την κοιλιά τους πριν, αυτά έγραψαν και μετά. Οταν στις δύο τη νύχτα ξημερώνοντας Κυριακή παίρναμε report ότι είναι μόνιμα κολλημένοι στο δικό μας ηλεκτρονικό site ενημέρωσης κάτι τύποι από το «unfolow» και το «ergatikosagonas» ξέραμε ήδη και τι θα γραφτεί και ποια είναι η βάση αναφοράς τους.

Δε φανταζόμασταν, βέβαια, ότι η γελοιότητα θα έφτανε στο σημείο να γράφουν την άλλη μέρα ορισμένοι για ανάδειξη γραμματέα «από τον κομματικό μηχανισμό» (δηλαδή ρε παλικάρια, έπρεπε να βγούμε στο παζάρι για να βρούμε γραμματέα;) ή ότι δεν επανεκλέχθηκε ο Τ. Τσόγκας που έχει πεθάνει δυο χρόνια πριν!..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάσχουν από καρκίνο εκατοντάδες εργάτες(2014-05-15 00:00:00.0)
Αύριο, ακόμα καλύτερα(2010-03-06 00:00:00.0)
Να μη λείψει κανείς!(2010-02-23 00:00:00.0)
Μέτρο πάντων η δουλειά του εργάτη(2008-02-07 00:00:00.0)
Το φοιτητικό κίνημα έχει το δικό του χώρο στη Λαϊκή Συμμαχία(2006-04-04 00:00:00.0)
«Ακραία» ...ταξικά φαινόμενα(2006-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ