Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

Το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων σήμερα, χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό συσπείρωσης που δεν ξεπερνά το 6-7%, έντονα συντεχνιακό και σε μεγάλο βαθμό εκμαυλισμένο. Εύκολα θα το χαρακτήριζε κάποιος συνδικαλιστικό κίνημα των συνδικαλιστών. Στην ηγεσία ΓΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ κυριαρχούν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και ΝΔ αντίστοιχα. Εκφράζουν αντικειμενικά τα συμφέροντα ενός μικρού τμήματος των μεσαίων στρωμάτων που διεκδικούν ρόλο δορυφόρου στα μονοπώλια. Μπορούν και ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό οργανωτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, παρά την αδυναμία τους να το κινητοποιήσουν. Εχουν σημαντική συμμετοχή στην προσπάθεια περάσματος της φιλομονοπωλιακής ευρωενωσιακής πολιτικής στο στρώμα.

Η δημιουργία της ΠΑΣΕΒΕ απάντησε στην ανάγκη ύπαρξης ενός διακριτού αγωνιστικού πόλου στους αυτοαπασχολούμενους με σαφή αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα και προσανατολισμό.

Από τη συγκρότησή της μέχρι σήμερα, η ΠΑΣΕΒΕ έβαζε στόχους την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, τη συγκρότηση ενός ισχυρού αντιμονοπωλιακού αγωνιστικού πόλου, τη συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού αντιμονοπωλιακού μετώπου, την ανάδειξη και ενίσχυση της προοπτικής ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης έξω από τα πλαίσια της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής ασυμβίβαστης με την ύπαρξη και δράση των μονοπωλίων. Καθόρισε ότι η οριστική λύση των προβλημάτων για τους αυτοαπασχολούμενους θα έρθει μέσα απ' την επίτευξη των στόχων της εργατικής τάξης, της κατάκτησης δηλαδή της πολιτικής εξουσίας. Παράλληλα, πρόβαλε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι σήμερα.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα «νέα δεδομένα και δυνατότητες» που έφερε η συγκρότηση της ΠΑΣΕΒΕ σαν εργαλείο για τη δουλειά μας στο στρώμα είναι τούτα:

  • Μπόρεσε να συνενώσει και ενιαιοποιήσει την πάλη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ κλαδικά και εδαφικά σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Ξεκίνησε δειλά και με μικρά αρχικά αποτελέσματα, το σχεδιασμό της δράσης, κλαδικό και εδαφικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δουλειά στον χώρο των ταξί, χώρο με αυξημένες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες.
  • Βοήθησε στο ξεπέρασμα των συντεχνιακών αντιλήψεων και πρακτικών που άγγιζαν και δικές μας δυνάμεις και σε ένα βαθμό ακόμα αγγίζουν κυρίως στην προ κρίσης περίοδο.
  • Ανοιξε το δρόμο για το ξεπέρασμα των αυταπατών που χαρακτηρίζουν το στρώμα και απόψεων «περί νοικοκυραίων κλπ.» μετρώντας βήματα στην κοινή δράση, στη γραμμή αντιπαράθεσης Μονοπώλια - Λαός.

Η καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε όξυνε σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των προβλημάτων των αυτοαπασχολουμένων οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες στο οριστικό λουκέτο. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν «διαρθρωτικό πρόβλημα» και χρειάζεται ο αριθμός τους να μειωθεί σημαντικά κατά τα επιτελεία της ΕΕ. Συμπεράσματα όμως δεν έχουν βγει από τους αυτοαπασχολούμενους. Παραμένουν «θολές» οι αιτίες της κρίσης αλλά κυρίως οι δυο αντικειμενικοί δρόμοι που υπάρχουν για το ξεπέρασμά της, ή υπέρ των μονοπωλίων ή σε βάρος τους. Διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό ελπίδες για επαναφορά στην προηγούμενη, προ κρίσης, «καλή» κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ