Κυριακή 14 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Στο πόδι» και οι νησιώτες

Οτι ο αγώνας των ναυτεργατών αφορά συνολικά τους εργαζόμενους το δείχνουν και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε νησιά, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών.

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο για τις 16 Απρίλη, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών, καλεί σε συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα το επιβατηγό λιμάνι του νησιού. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει ότι: «Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία και οι γυναίκες του νησιού μας πλήττονται από την αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική που ασκείται κατ' εντολή των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού». «Αυτήν την πολιτική και αυτά τα μέτρα αντιπαλεύουν οι ναυτεργάτες. Μια πολιτική που οδηγεί στο να έχουμε πλοία στα νησιά μόνο όταν συμφέρει τους εφοπλιστές ή μόνο αν επιδοτηθούν από το κράτος, με τα δικά μας λεφτά, από φόρους και χαράτσια, για να τα φέρουν εδώ».

Στη Σάμο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου του νησιού έγινε μαζική αγωνιστική κινητοποίηση στις 3 Απρίλη, σε συμπαράσταση των ναυτεργατών, όπου εγκρίθηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται για τα όσα προωθεί η κυβέρνηση πως: «Για μας τους νησιώτες αυτές οι αλλαγές, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, όπως και η κατάργηση της 10μηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης πλοίων, θα φέρει νέες αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα δρομολόγια και θα μεγαλώσει την απομόνωση των νησιών μας. Με αυτά τα μέτρα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα».

Αποφάσισαν αγώνα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να αρθεί η επιστράτευση σε βάρος των ναυτεργατών, για «δημιουργία εθνικού οργανισμού ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Πλοία σύγχρονα - ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές» για ναυτεργάτες στα πλοία με συγκροτημένα δικαιώματα και ΣΣΕ, «καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, καμία ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Και καταλήγει το ψήφισμα: «Η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν βραχίονας ανάπτυξης που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Αμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους. Υπογραφή ΕΓΣΣΕ τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ