Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Τσακίζουν με μέτρα τον κυπριακό λαό

Το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ενέκριναν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Και στην περίπτωση της Κύπρου επιβεβαιώνεται ότι η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ με τα μονοπώλια στην οικονομία δεν μπορεί να φέρει φιλολαϊκά αποτελέσματα. Το «όχι» του λαού στα μονοπώλια και την εξουσία τους μπορεί να δρομολογήσει θετικές γι' αυτόν εξελίξεις
Και στην περίπτωση της Κύπρου επιβεβαιώνεται ότι η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ με τα μονοπώλια στην οικονομία δεν μπορεί να φέρει φιλολαϊκά αποτελέσματα. Το «όχι» του λαού στα μονοπώλια και την εξουσία τους μπορεί να δρομολογήσει θετικές γι' αυτόν εξελίξεις
Την πολιτική έγκριση στο μνημόνιο εξόντωσης του κυπριακού λαού και στη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης της Κύπρου και της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ύψους 10 δισ. ευρώ, έδωσαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Γιούρογκρουπ στο Δουβλίνο.

Μια πρόγευση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει δίνουν τα πέντε νέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην κυπριακή Βουλή. Μεταξύ άλλων, προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου από 0,8% έως 14,5% και από την 1η Γενάρη 2014 οριζόντιο «κούρεμα», κατά 3%, σε μισθούς και συντάξεις, ανεξαρτήτως ύψους, επιπρόσθετα από τις άλλες μειώσεις. Τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, χωρίς να αποκλείεται και η πρώτη κατοικία.

Προβλέπεται ακόμα αναδρομική αύξηση από 1η Γενάρη του συντελεστή εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%, αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε τόκους, σε ποσοστό 30%. Τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι τα μέσα του μήνα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά το Γιούρογκρουπ, το μνημόνιο εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία και η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 7 δισ. ευρώ, πέραν των 10 δισ. του δανείου, προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις λήφθηκαν παρά τη νέα εκτίμηση της Κομισιόν, που αποδέχτηκε και η κυπριακή κυβέρνηση, ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσθετα 6 δισ. ευρώ, που πιθανόν να χρειαστεί να εξασφαλίσει η Κύπρος στην περίπτωση που οι κεφαλαιακές ανάγκες φτάσουν στα 23 δισ. ευρώ, δεν συμπεριλήφθηκαν στο παρόν μνημόνιο, αφού μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε να καταρτιστούν άμεσα νέα βάρβαρα πακέτα μέτρων, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα επιβληθούν στην πορεία. Εξάλλου, χτες, αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η βύθιση του ΑΕΠ στην Κύπρο να ξεπεράσει το 15% την επόμενη διετία και το χρέος της χώρας να εκτοξευθεί πάνω από το 126% του ΑΕΠ.

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά αναφορικά με τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για την Κύπρο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν υποστήριξε ότι «υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα ποσά, γιατί οι διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών αφορούν διαφορετικές περιόδους και εκτιμήσεις». Ο ίδιος ανέφερε ότι «τα 17 δισ. ευρώ αφορούν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ τα 23 δισ. αφορούν τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, καθώς και κάποια "μαξιλάρια" που θα προορίζονται να καλύψουν επιπλέον κόστη».

Πάντως, νωρίς χτες το πρωί, κυκλοφόρησαν σενάρια που ήθελαν την κυπριακή κυβέρνηση να ζητάει μεγαλύτερο ύψος δανείου από το «Μηχανισμό Σταθερότητας». Ωστόσο, αργότερα, στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, με την οποία ζήτησε να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα κεφάλαια από «τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την Κύπρο» και όχι μεγαλύτερο ποσό δανείου.

Σε ενιαία αντιλαϊκή γραμμή

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της συμφωνίας, το τελικό ποσό του δανείου είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισ. από την ΕΕ και 1 δισ. από το ΔΝΤ). Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει στα μέσα Μάη και αφού πρώτα το μνημόνιο θα έχει ψηφισθεί από την κυπριακή Βουλή μέχρι τις 24 Απρίλη και θα έχει εγκριθεί από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, ώστε να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούν την κυβέρνηση της Κύπρου να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου. Αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα όσον αφορά τις τράπεζες (...) Και είναι σίγουρο ότι οι αποφασιστικές ενέργειες σε συνδυασμό με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Επίσης, το Γιούρογκρουπ καλεί τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ρωσίας «να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ». Σαφέστατες δεσμεύσεις για την προώθηση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χ. Γεωργιάδης.«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε. Στο ίδιο πνεύμα, ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι «είναι πλέον σημαντικό να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν».

Σε ό,τι αφορά το θέμα που τέθηκε για την πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι είναι «απόφαση που θα πρέπει να λάβει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και δεν αποτελεί απαίτηση της τρόικας». Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι «τυχόν έσοδα από την πώληση αποθεμάτων χρυσού θα πρέπει πρώτα απ' όλα να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου στον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας του Ευρωσυστήματος (ELA)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ