Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Φορο-εξαχρείωση, κατασχέσεις και χαράτσια

Συμφωνία για τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Νέο «πακέτο» με 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014

Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στα χαράτσια, τα μέτρα και τη φοροληστεία
Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στα χαράτσια, τα μέτρα και τη φοροληστεία
Τα γενικευμένα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και περιουσία, οι νέες «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων, οι απολύσεις στο Δημόσιο κ.ά., συγκαταλέγονται στο πακέτο μέτρων, στο οποίο κατέληξαν η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ). Η γάγγραινα του κεφαλαίου εξαπλώνεται με την ενεργοποίηση μέτρων κατάσχεσης μισθών και συντάξεων, προκειμένου να βάλουν στο χέρι τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα «χρέη» οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία.

Για τα 4 δισ. ευρώ με τα πρόσθετα μέτρα στη διετία 2013-2014, ετοιμάζουν τα παρακάτω:

  • Ληξιπρόθεσμα χαράτσια στην Εφορία: Στο επόμενο διάστημα το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ενεργοποίση του μέτρου των κατασχέσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση. Η αδυναμία αποπληρωμής θα συνεπάγεται προσαυξήσεις με τη μορφή τόκων υπερημερίας στο 8,75%! Θα προβλέπονται δυο ρυθμίσεις, η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα «κεφαλαιοποιημένα χρέη», που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι σε 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για τα ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής.
  • Χαράτσι ακινήτων: Η απογείωση των αντικειμενικών τιμών από το β' εξάμηνο του 2013 θα επιφέρει αυτόματα και ανατιμήσεις τόσο στο χαράτσι που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, όσο και σε μια σειρά από άλλα τέλη και φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές. Στην καλύτερη περίπτωση θα ακυρωθεί στην πράξη η «έκπτωση» 10% με 15% που διαφημίζει η συγκυβέρνηση για το συγκεκριμένο χαράτσι... Το βαφτίζουν «ενιαίο φόρο ακινήτων» και για φέτος θα συνεχίσουν να το εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παραπέρα επιβαρύνσεις έρχονται από φέτος και για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, όπου το χαράτσι απογειώνεται μέχρι και στα 6 ευρώ το τ.μ. (από 3 ευρώ σήμερα). Από το 2014, το μέτρο θα επεκταθεί και σε μη ηλεκτροδοτούμενα οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.
  • Χαράτσια «αλληλεγγύης»: Μεθοδεύεται η επιβολή «τέλους αλληλεγγύης» σε κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα (ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά.).
  • Απολύσεις στο Δημόσιο: Σε άμεση εφαρμογή μπαίνουν τα προγράμματα «κινητικότητας» στο Δημόσιο. Επίκειται η έγκριση των «τριμηνιαίων πλάνων» για τις απολύσεις, έτσι ώστε το 2014 να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση προσωπικού κατά 150.000 άτομα σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010. Λόγος γίνεται εκτός των άλλων αποχωρήσεων - συνταξιοδοτήσεων κλπ - για 20.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2014 και από αυτούς οι 7.500 μέσα στο 2013.

Επίσης, ετοιμάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών, μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με αδυναμία αποπληρωμής και μόνο για τα «ενυπόθηκα δάνεια», αυτά δηλαδή για τα οποία μπορούν να προχωρήσουν άμεσα τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - «ασπιρίνη», αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών - που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών - μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ