Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μαθητευόμενοι» κατά παραγγελία των εργοδοτών

Ημερίδα συνδιοργανώνουν ο ΟΑΕΔ και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στη Λάρισα

Την ημερίδα που οργανώνουν από κοινού ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και η Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, καταγγέλλει το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

«Πριν από λίγο καιρό», υπενθυμίζει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Περιοχής, «είχαμε τις διαφημίσεις των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων - ΚΕΚ», που στα πλαίσια των προγραμμάτων της κυβέρνησης και της ΕΕ διαφήμιζαν στους εργοδότες τους νέους ως τζάμπα εργαζόμενους. «Σαν συνέχεια», αναφέρει η ΚΝΕ, «οι επιχειρηματίες της περιοχής, διοργανώνουν εκδηλώσεις μαζί με την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ!!! Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνει από κοινού με την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ ημερίδα με θέμα "Πρόταση Λειτουργίας νέων ειδικοτήτων για το σχολικό έτος 2013-14"».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν «στην ενίσχυση του θεσμού της Μαθητείας» στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας «με τις προτάσεις τους για την επιλογή των πλέον κατάλληλων ειδικοτήτων». Στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ σημειώνει: «Δεν είναι τυχαίο πως θέλουν το καθεστώς της μαθητείας να γενικευτεί. Να βάζουν τους εργαζόμενους να μαθαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την εκάστοτε επιχείρηση, να δουλεύουμε κάποιους μήνες με 300 ευρώ, χωρίς δικαιώματα και ανασφάλιστοι και όταν, πλέον, δε θα μας χρειάζονται άλλο, θα μας πετάνε ξανά στην ανεργία».

Μπροστά στη μετατροπή των νέων σε δούλους του 21ου αιώνα η ΚΝΕ τονίζει: «Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας υπόσχονται. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα καθορίζουν τι και πώς θα μαθαίνουμε, με βάση τις ανάγκες που έχουν για την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους και γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στρέφονται στις σχολές μαθητείας. Το μεροκάματο σήμερα στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ είναι 17 ευρώ και από αυτά ο εργοδότης δίνει μόνο το "αστρονομικό" ποσό των 4,70 ευρώ». Ακόμα υπογραμμίζει: «Με τέτοια μέτρα θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη που λέει η κυβέρνηση, ή την παραγωγική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια είναι η ανταγωνιστικότητα που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις όλα τα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».

Τέλος, η ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια, να φτιάξουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε ΕΠΑΣ αλλά και να οργανωθούν στα σωματεία τους. Να διεκδικήσουν η πρακτική άσκηση να γίνεται στα πλαίσια της σχολής, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, πάνω στο αντικείμενο σπουδών και να αμείβεται με το 80% της κλαδικής σύμβασης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ