Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέδριο - σταθμός στην 95χρονη Ιστορία του ΚΚΕ

Με την παρουσίαση της εισήγησης από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκίνησαν χτες οι εργασίες στον Περισσό

Από την έναρξη των εργασιών, χτες, στον Περισσό
Από την έναρξη των εργασιών, χτες, στον Περισσό
Στην κατάμεστη από εκλεγμένους συνέδρους και προσκεκλημένους Αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, ξεκίνησε χτες το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Η έναρξη των εργασιών έγινε με την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, (δημοσιεύεται σήμερα ολόκληρη στο «Ριζοσπάστη»), την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκπρόσωποι της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης, που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο. Μεταξύ αυτών, πρέσβεις και εκπρόσωποι κρατών όπως η Κούβα, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ηθοποιοί, εικαστικοί, μουσικοί και συνθέτες, συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ. Σε επόμενες σελίδες, ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις τους για το 19ο Συνέδριο και θα συνεχίσει και αύριο.

Δεκάδες ήταν τα χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που κατέφθαναν μέχρι και χτες στην ΚΕ του ΚΚΕ. Στις εργασίες δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποί τους, για οικονομικούς και μόνο λόγους.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα του 19ου Συνεδρίου
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα του 19ου Συνεδρίου
Ξεχωριστή θέση στην έναρξη του Συνεδρίου είχαν οι βετεράνοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, σύντροφοι και συντρόφισσες που πάλεψαν μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του λαϊκού κινήματος στα χρόνια που ακολούθησαν. Για τον Τάκη Τσιόγκα, μέλος της απερχόμενης ΚΕ του ΚΚΕ, και τα μέλη του Κόμματος που «έφυγαν» από τη ζωή στο διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριο, το Σώμα κράτησε ενός λεπτού σιγή.

Δημόσια αναφορά έγινε στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την προετοιμασία της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ που φιλοξενεί το Συνέδριο. Η συνεισφορά τους τις μέρες των εργασιών είναι ανεκτίμητη, για να καλυφθεί κάθε ανάγκη σχετική με το Συνέδριο: Από την προμήθεια των υλικών για τη σίτιση, την παρασκευή του φαγητού, τη φροντίδα του εστιατορίου και των άλλων χώρων, μέχρι τη φιλοξενία των συνέδρων. Οπως ειπώθηκε, η προσφορά τους είναι δείγμα αλληλεγγύης σε δύσκολους καιρούς, επιβεβαιώνει τις ανεξάντλητες δυνάμεις του Κόμματος και των μελών του, τους άρρηκτους δεσμούς με την εργατική τάξη και το λαό.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, ειδικά φτιαγμένου για το κορυφαίο γεγονός. Σταθμοί από την Ιστορία του παγκόσμιου εργατικού - λαϊκού κινήματος και της πάλης του λαού στην Ελλάδα, δεμένα με τη ίδρυση, το ρίζωμα του ΚΚΕ και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στους αγώνες και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού μας, παρουσιάστηκαν στο βίντεο και προκάλεσαν ζεστό χειροκρότημα.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, η ίδρυση του ΚΚΕ στην Ελλάδα, σημαντικές στιγμές από το εργατικό κίνημα, οι κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού στις σοσιαλιστικές χώρες, η διεθνιστική αλληλεγγύη που, από την πρώτη ώρα, έδειξε το ΚΚΕ στη νεαρή Σοβιετική εξουσία, η συμβολή των Κομμουνιστών στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης τα χρόνια της Κατοχής, ο πρωταγωνιστικός ρόλο του Κόμματος στον πόλεμο, με την ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, η κορυφαία στιγμή της ένοπλης λαϊκής πάλης στην Ελλάδα, με τη συγκρότηση του ΔΣΕ, αλλά και τα μετέπειτα χρόνια, μέχρι τους σύγχρονους αγώνες που πρωταγωνιστεί το ΚΚΕ, καταγράφηκαν στην αναδρομή στην Ιστορία, που σημάδεψε με τη δράση του το Κόμμα.


Το δίδαγμα ένα: Το ΚΚΕ, περνώντας από φωτιά και σίδερο, ενίσχυσε το χαρακτήρα του σαν επαναστατικό Κόμμα της εργατικής τάξης, επειδή δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας στον αντίπαλο, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, που ποτέ δε δίστασε να παραδεχτεί. Επειδή ποτέ δεν έπαψε να αντιπαλεύει τον οπορτουνισμό, που σε κρίσιμες στιγμές προσπάθησε να διαλύσει το Κόμμα, χωρίς να το καταφέρει. Επειδή μετά τις ανατροπές δεν πήγε με το ρεύμα, δεν αποκήρυξε την κοσμοθεωρία και την ιδεολογία του, το Μαρξισμό - Λενινισμό, δεν έγινε κόμμα του συστήματος, δε συμβιβάστηκε.

Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του το 1918, κρατάει ψηλά τις ίδιες σημαίες, τα ίδια σύμβολα, τις ίδιες αξίες που το έκαναν κόμμα πρωτοπόρο στην πάλη του λαού για την κοινωνική απελευθέρωση, βαθαίνοντας τις επεξεργασίες του σε ζητήματα στρατηγικής, ενισχύοντας τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά.

Σταθμός σ' αυτή την ηρωική 95χρονη πορεία είναι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ που ξεκίνησε χτες. Οι αποφάσεις του θα φέρουν το Κόμμα ένα βήμα πιο μπροστά. Θα κάνουν το ΚΚΕ πιο ικανό να δουλεύει για τη συμμαχία, να οργανώνει την πάλη του λαού για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τη λαϊκή εξουσία. Για να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα του Συνεδρίου: «Λαϊκή Συμμαχία - Ο λαός στην εξουσία. Ο Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος».




Αποψη του Προεδρείου
Αποψη του Προεδρείου





Από το χώρο παραλαβής των φακέλων, στο φουαγιέ της έδρας της ΚΕ
Από το χώρο παραλαβής των φακέλων, στο φουαγιέ της έδρας της ΚΕ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ