Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μηνύματα εκτίμησης της συνεισφοράς του ΚΚΕ

Συνεχίζουν να έρχονται στην έδρα της ΚΕ χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Από τις διαδηλώσεις στην Ιρλανδία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (μπλοκ του ΚΚ Ιρλανδίας)
Από τις διαδηλώσεις στην Ιρλανδία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (μπλοκ του ΚΚ Ιρλανδίας)
Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα χαιρετιστήρια μηνύματα που απέστειλαν στο ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που φτάνουν μέχρι στιγμής τα 86.

 • Το Βραζιλιάνικο ΚΚ αναφέρει στο μήνυμά του: «Το ΚΚΕ αποτελεί για μας μεγάλο σημείο αναφοράς για την επαναστατική ανασύνταξη του Διεθνούς Επαναστατικού Κινήματος λόγω της σταθερότητας των ιδεολογικών αρχών στο στρατόπεδο του μαρξισμού - λενινισμού, της αδιάλλακτης πάλης ενάντια στο ρεφορμισμό και τον οπορτουνισμό, την κεντρική θέση που αποδίδει στην εργατική τάξη και το προλεταριάτο και στην πρωτοπόρα συμβολή του στην αναβίωση διεθνών οργανισμών και φορέων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων όπως η Διεθνής τους Συνάντηση που είχε ως ξεκίνημα την Αθήνα, η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών. Σε αυτή τη στιγμή όπου ο καπιταλισμός βιώνει μια σοβαρή συστημική κρίση που συνταράσσει τα θεμέλια του καπιταλισμού και της Ευρώπης του κεφαλαίου, το Συνέδριο των Ελλήνων κομμουνιστών, υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αντιπροσωπεύει ένα βήμα μπροστά στην κατεύθυνση μιας διαδικασίας που θα σηματοδοτήσει το δρόμο της χειραφέτησης των Ελλήνων εργαζομένων. Το Συνέδριο θα προσφέρει σημαντικά βήματα με την έννοια της προώθησης της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Ελλάδα, με παγκόσμιο αντίκτυπο».
 • Το ΚΚ Πακιστάν σημειώνει: «Το κόμμα σας απολαμβάνει μεγάλο κύρος στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαιτέρα τη σημερινή περίοδο. Οι βαθιές αναλύσεις σας και οι μελέτες σας για τις διάφορες τακτικές, τις μεθόδους και τα μέσα της καπιταλιστικής χειραγώγησης, η ανάπτυξη νέων στρατηγικών για το κομμουνιστικό κίνημα, ο προσδιορισμός των ευθυνών του είναι ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία και αξία για το κομμουνιστικό κίνημα γενικότερα (...) Το 19οΣυνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός βρίσκονται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις όλων των εποχών. Η εργατική τάξη και ο λαός στερούνται ακόμα και τις ελάχιστες παροχές πρόνοιας που είχαν κατακτήσει μέσα από αγώνες και θυσίες αιώνων. Η καπιταλιστική τάξη δίνει το τιμόνι της εξουσίας στους σοσιαλδημοκράτες για να εξαπατήσουν τους εργαζομένους πιο εύκολα φορώντας το φιλεργατικό μανδύα, με στόχο να διασφαλίσει τη διάσωση του καπιταλισμού και τον κατευνασμό της οργής της εργατικής τάξης. Είναι αξιέπαινη η κατηγορηματική άρνηση του κόμματός σας να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση διαχείρισης, στο ότι αποκάλυψε τους οπορτουνιστές. Ο ρόλος του κόμματός σας στους αγώνες αποτελεί φάρο ελπίδας για το λαό της Ελλάδας, τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα ανοίγει το δρόμο προς τη σοσιαλιστική επανάσταση».
 • Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν σημειώνει: «Εκφράζουμε τη βαθιά εκτίμησή μας και τις ευχαριστίες μας για τη συνεπή αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς την ιρανική εργατική τάξη και το κόμμα της, το κόμμα Τουντέχ του Ιράν, στην πάλη του για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη (...) Το κόμμα μας ξεκαθάρισε ότι καταδικάζει κάθε επέμβαση στο Ιράν από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του στην ΕΕ και στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Εχουμε αναλύσει τις απειλές στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο Ιράν, που είναι μέρος της ιμπεριαλιστικής πολιτικής για την προώθηση του μακροχρόνιου σχεδίου για τη δημιουργία μιας "Νέας Μέσης Ανατολής". Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα του ιρανικού λαού να καθορίζει μόνος του την πορεία και τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα του».
 • Η Κομμουνιστική Ομάδα SHISO-UNDO από την Ιαπωνία σημειώνει στο μήνυμά της για το ΚΚΕ: «Οι αγώνες σας εμψυχώνουν τους λαούς του κόσμου που υποφέρουν από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού κόντρα στην υποχώρηση που έχει επιβάλλει η διάλυση του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος και η νίκη της αντεπανάστασης, απορρίπτοντας τις αυταπάτες του αναθεωρητισμού στο όνομα της διαχείρισης του καπιταλισμού, εστιάζοντας στην προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού, στην εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και την πραγμάτωση του σοσιαλισμού. Με τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσει το ΚΚΕ, στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού, ήρθαμε σε επαφή το 1998 όταν μαζεύτηκαν στην Αθήνα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τα 150 χρόνια από την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Από τότε προβάλλουμε σταθερά στην εργατική τάξη της Ιαπωνίας τις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προβάλλουμε τα μηνύματα και την επίδραση των αγώνων του ΚΚΕ, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ταξικής πάλης».
 • Το Νέο ΚΚ Ολλανδίας εκφράζει τη σιγουριά ότι «το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην πάλη στην Ελλάδα αλλά και για τη συγκρότηση πραγματικών κομμουνιστικών κομμάτων, μαρξιστικών-λενινιστικών. Πρέπει να υπερνικήσουμε τον καπιταλισμό, μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να δώσει ένα αξιοπρεπές μέλλον στην ανθρωπότητα. Ευχόμαστε στην ηγεσία του ΚΚΕ, στα μέλη του και στον ελληνικό λαό ένα δυνατό, ενωμένο, επιτυχημένο και γόνιμο 19ο Συνέδριο. Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Φινλανδίας για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό χαιρετίζει το Συνέδριο και αναφέρει: «Ελπίζουμε και έχουμε την πεποίθηση ότι το 19ο Συνέδριό σας θα καταλήξει σε σωστές αναλύσεις και αποφάσεις για την πάλη σας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό στην Ελλάδα και για το σοσιαλισμό».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου επισημαίνει: «Το 33ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου, που έγινε το Δεκέμβρη του 2012, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατή η επίλυση της κρίσης με μεταρρυθμίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα. Η ανάπτυξη προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την επίλυση της βασικής αντίφασης του καπιταλισμού, μέσα από την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση ενός δίκαιου κοινωνικού συστήματος, του σοσιαλισμού. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου στηρίζει το αίτημα για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Στη βάση της θεωρίας του Μαρξ, του Ενγκελς και του Λένιν και λαμβάνοντας υπόψη τη θετική και αρνητική εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, θα συνεχίσει να στηρίζει, στο πλευρό το ΚΚΕ, την ενίσχυση της συνεργασίας όλων των κομμουνιστικών κομμάτων που συνδέονται με εμάς στο πνεύμα του προλεταριακού διεθνισμού».
 • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας αναφέρει: «Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, σε μια περίοδο ταξικού πολέμου που διεξάγεται από το μονοπωλιακό κεφάλαιο με στόχο να χτυπηθεί η εργατική τάξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούν κάθε πιθανή διασπαστική τακτική για να τσακίσουν τις εργατικές οργανώσεις και να αναιρέσουν ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν προσπαθούν απλά να λύσουν την κρίση του συστήματος εις βάρος της εργατικής τάξης (...) Το Κόμμα σας έχει συμβάλει αρκετά στην αποκάλυψη του πραγματικού ταξικού χαρακτήρα της. Τα τελευταία χρόνια η πάλη της ελληνικής εργατικής τάξης τόσο ενάντια στην ελληνική αστική τάξη όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η συμβολή του ΚΚΕ στην κινητοποίηση των Ελλήνων εργατών, σήκωσε ψηλά τη σημαία και το ηθικό των κομμουνιστών σε όλη την Ευρώπη».
 • Το Αιγυπτιακό ΚΚ χαιρετίζει τον αγώνα των Ελλήνων κομμουνιστών, «(...) είναι αισιόδοξο για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού λαού στα πλαίσια του αγώνα του κόμματός σας υπό την αγωνιζόμενη κομμουνιστική του ηγεσία».
 • Το Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών σημειώνει: «Εκτιμάμε πολύ την πάλη του ΚΚΕ για την κοινωνική απελευθέρωση του λαού σας. Εδώ και 90 χρόνια οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν στενούς δεσμούς με τους εργαζόμενους της Ελλάδας, είναι η πρωτοπορία και ο πιο πιστός υπερασπιστής τους (...) Στα σχεδόν 100 χρόνια της ύπαρξής του το ΚΚΕ παρέμεινε πιστό στο μαρξισμό-λενινισμό, στον προλεταριακό διεθνισμό και στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και σήμερα, σε αυτά τα δύσκολα για όλο το κομμουνιστικό και το εργατικό κίνημα χρόνια, οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν τεράστιο κύρος και χαίρουν σεβασμού από τα αδελφικά κόμματα όλων των ηπείρων του κόσμου».
 • Το Κομμουνιστικό κόμμα Νότιας Ελβετίας αναφέρει :«Ενδιαφερόμαστε έντονα για τα αποτελέσματα των συζητήσεών σας, που έχουν μεγάλη σημασία για όλες τις επαναστατικές οργανώσεις της Ευρώπης. Το παράδειγμα των κινητοποιήσεων και της πάλης του ΚΚΕ και των Ελλήνων εργατών και φοιτητών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και τα προγράμματα λιτότητας είναι πασίγνωστο και στη χώρα μας».
 • Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού αναφέρει: «Συμμεριζόμαστε την προοπτική που έθεσε η συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, όταν συζητιόταν στη Βουλή η Δανειακή Σύμβαση που υπέβαλε η Τρόικα, γιατί έχει μια σημασία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας: "Ο λαός δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, ό,τι και να κάνει, ακόμα κι αν αποδεχτεί να δουλέψει δωρεάν για ένα, δύο ή τρία χρόνια. Η θέση μας είναι η εξής: οι αγώνες θα μπορούσαν να αποφύγουν τα χειρότερα. Αλλά, για να το κάνει αυτό το λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει κατεύθυνση την αντικατάσταση αυτού του πολιτικού συστήματος από το πολιτικό σύστημα του εργατικού κινήματος, και τη λαϊκή εξουσία. Αποδέσμευση και μονομερής διαγραφή του χρέους. Δεν υπάρχει άλλη λύση για το λαό"... Αγαπητοί σύντροφοι, σας ευχόμαστε τη μέγιστη επιτυχία στην υλοποίηση των πολιτικών, ιδεολογικών, προγραμματικών στόχων και των στόχων κομματικής οικοδόμησης του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος των Ελλήνων Κομμουνιστών, γιατί γνωρίζουμε ότι θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το άμεσο μέλλον του έθνους σας και θα έχει μεγάλη επίδραση έξω από τα σύνορά του».
 • Το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών επισημαίνει: «Εχουμε επίγνωση του σημαντικού ρόλου του κόμματός σας τόσο στους αγώνες του ελληνικού λαού για να αντιμετωπίσει την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των εθνικών δυνάμεων που είναι σε αυτήν υποταγμένες, όσο και στην πιο γενική διαδικασία της ανασυγκρότησης του Κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζουμε και σας ευχόμαστε το 19ο Συνέδριό σας -με βάση τις καλύτερες παραδόσεις του ΚΚΕ και του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας σας- να μπορέσει να εδραιώσει και να δυναμώσει την επιρροή σας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στον κοινό αγώνα ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στο μονοπωλιακό καπιταλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για μια πολιτική της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org