Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Το αντεργατικό οπλοστάσιο του Ολάντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εν μέσω διαδηλώσεων των εργαζομένων ως αργά την Τρίτη, η Κάτω γαλλική Βουλή ενέκρινε χτες το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, που προωθεί η κυβέρνηση του ...σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φρανσουά Ολάντ και πλέον το νομοσχέδιο παραπέμπεται για έγκριση στη Γερουσία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ξεχαρβάλωμα των Συλλογικών Συμβάσεων για να βγει κερδισμένο το γαλλικό κεφάλαιο με τη λεγόμενη «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε 250 υπέρ 26 μόλις κατά και μαζικές «απουσίες» βουλευτών και ενώ έξω από το Κοινοβούλιο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν.

Τις διαδηλώσεις, που, εκτός από την πρωτεύουσα Παρίσι έγιναν και σε πολλές γαλλικές πόλεις, διοργάνωσαν τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις: CGT, FO, FSU και Solidaires που παρόλο που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία - συμβιβασμό των άλλων τριών συνδικάτων για τη λεγόμενη «διασφάλιση της εργασίας» που υπεγράφη το Γενάρη, οι ηγεσίες τους καλλιεργούν αυταπάτες για «κοινωνικό διάλογο» με τους εργοδότες. Αυτές οι «συμφωνίες ανταγωνιστικότητας» όπως η πιο πρόσφατη στην αυτοκινητοβιομηχανία της «Ρενό» προβλέπουν με διευθέτηση χρόνου εργασίας και μειώσεις μισθών, στο όνομα της διάσωσης θέσεων εργασίας, οι επιχειρησιακές συμφωνίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, ενώ και η διαδικασία απόλυσης απλοποιείται για τους εργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ