Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΙΣΤΟ
Κίνδυνοι από το φωσφογύψο του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων

Σοβαροί παραμένουν οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Σχιστού από τους τόνους φωσφογύψου που άφησε ως «κληρονομιά» το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Αυτό έγινε σαφές στη διάρκεια του προχτεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου και συζητήθηκε το θέμα, με αφορμή την πρόσφατη νεροποντή που έπληξε το Λεκανοπέδιο και είχε σαν συνέπεια να φύγουν από τη θέση τους οι προστατευτικές μεμβράνες με τις οποίες είχαν επικαλύψει το χώρο και να «διαφύγει» ραδιενεργό υλικό. Ο ακόλουθος φόβος -όπως σημειώθηκε- είναι, σε μια επόμενη νεροποντή, ο φωσφογύψος να καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Σημειώνουμε ότι το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων της Δραπετσώνας, το οποίο έκλεισε το 1999, απέρριπτε για 20 χρόνια, τα ραδιενεργά απόβλητα σε ανοιχτή χωματερή στο Σχιστό Περάματος, σε πλαγιά του όρους Αιγάλεω. Μετρήσεις που είχαν γίνει έδειξαν ποσοστά ραδιενέργειας μέχρι και 10 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή «φιλοξενούνται» πάνω από δέκα εκατομμύρια τόνοι φωσφογύψου που καλύπτουν έκταση 150 στρεμμάτων. Τα έργα αποκατάστασης του χώρου δεν προχωρούν, παρά τις προσπάθειες εκπροσώπων του ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά) στο Περιφερειακό Συμβούλιο να πείσουν ότι «βαίνουν καλώς» και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι φυσιολογικά.

Από την πλευρά της η περιφερειακή διοίκηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα δηλώνοντας αναρμόδια για την εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και παρέπεμψε την όποια απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση.

Τη σοβαρότητα του θέματος υπογράμμισε ο Ιπ. Κοκκινόπουλος εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ με την «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς -όπως είπε- ο φωσφογύψος είναι ένα πολύ επικίνδυνο υλικό με αποτέλεσμα καρκινογενέσεις. Θύμισε ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα είχε αναδείξει ο «Ριζοσπάστης» από τον Ιούνιο του 2005, υπογραμμίζοντας: «Κατάλοιπα του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, ρίχνονται ανεξέλεγκτα την τελευταία 25ετία στην περιοχή Λακκώματα του Σχιστού Περάματος, έχοντας μολύνει πιθανότατα σοβαρά καταυλισμούς τσιγγάνων που ζούσαν κοντά στην περιοχή ή τον υδροφόρο ορίζοντα».

Ο ίδιος κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει:

  • Να γίνουν αξιόπιστες μετρήσεις της ραδιενέργειας, όπως έχει σήμερα η κατάσταση, σε χαρακτηριστικές θέσεις μόνιμης παρουσίας ανθρώπων, όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Σχιστού (ανήκει στον ΕΔΣΝΑ και λειτουργεί με προσωπικό του), το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού και οι πλησιέστερες κατοικίες. Μετρήσεις να γίνουν και στα κατ' εκτίμηση δυσμενέστερα σημεία της χωματερής φωσφογύψου.
  • Να γίνει με βάση και τα στοιχεία των πιο πάνω μετρήσεων, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου για τους εργαζόμενους στις πιο πάνω εγκαταστάσεις.
  • Εάν από τις μετρήσεις διαπιστωθούν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων στις θέσεις εργασίας και κατοικίας να εκπονηθεί σχετική επιδημιολογική μελέτη.
  • Να μελετηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι επιβαλλόμενες τεχνικές παρεμβάσεις πλήρους και ουσιαστικής αποκατάστασης, ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά η προστασία κατοίκων και εργαζομένων και να γίνεται συστηματική τεχνική και περιβαλλοντική επιτήρηση του έργου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ