Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία!»

Κινητοποίηση με πρωτοβουλία του σωματείου στον «Ευαγγελισμό» και τη συμμετοχή φορέων συνταξιούχων, ΑμΕΑ, φοιτητών. Συνεχίζονται οι δράσεις των υγειονομικών αύριο και την ερχόμενη βδομάδα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«

Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε χτες στην κινητοποίηση μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και με συμμετοχή των εργαζομένων στο «Αιγινήτειο», στην «Πολυκλινική Αθηνών», στο 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ» μετά από απόφαση του σωματείου τους, αλλά και από εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, Λαϊκών Επιτροπών των γύρω περιοχών, συνταξιουχικών οργανώσεων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, καθώς και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και άλλων σχολών Υγείας.

Οι διαδηλωτές μοίρασαν στον κόμβο του «Χίλτον» ανακοινώσεις σε διερχόμενους για την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, να είναι για όλους δωρεάν χωρίς προϋποθέσεις και να μην αποτελεί ο τομέας της Υγείας πεδίο «εμπορίου». Ακόμα, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο, να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών, όχι στο μισθολόγιο πείνας.

Συνθήκες «πολέμου»

Πάντως, στα νοσοκομεία επικρατούν συνθήκες «πολέμου». Οπως περιγράφει την κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» ανακοίνωση των παρατάξεων ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ Γιατρών, η λειτουργία του νοσοκομείου σαν επιχείρηση με ίδια έσοδα έχει φέρει μείωση των λειτουργικών δαπανών του νοσοκομείου κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου, ελαστικές μορφές εργασίας και προσωρινή δουλειά, ενώ λείπουν πάνω από 1.500 εργαζόμενοι. Στα επείγοντα στοιβάζονται ασθενείς που περιμένουν για ώρες και εκλιπαρούν για το αυτονόητο, ράντζα στις κλινικές, εργαζόμενοι εξουθενωμένοι με χιλιάδες ρεπό να οφείλονται. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη συγχώνευση του 3ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ και της Πολυκλινικής με τον «Ευαγγελισμό».

Τα εργατικά «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυξάνουν. «Στην Ογκολογική Κλινική οι νοσηλεύτριες παρασκευάζουν τη χημειοθεραπεία όχι σε ειδικό χώρο, αλλά σε μια αίθουσα στο τμήμα. Το "μέτρο προστασίας" είναι ότι ...ανοίγουν τα παράθυρα! Παρ' όλα αυτά υπάρχει φόβος να αντιδράσουν, γενικά η τρομοκρατία έχει με κάποιο τρόπο ενταθεί», είπαν στον «Ρ» νοσηλεύτριες του «Ευαγγελισμού».

Τέλος, οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν για να αγοράσουν τη θεραπεία τους, να έχουν την υγειά τους. Πολλαπλάσιο είναι το χαράτσωμα για τους ανασφάλιστους, δηλαδή για τους πιο φτωχούς ανθρώπους. Χαρακτηριστικά πρέπει να πληρώσουν: 450 ευρώ για στεφανιογραφία, 1.000 ευρώ για χολοκυστεκτομή, 5.000 ευρώ για επέμβαση καρδιάς by pass.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται τις επόμενες μέρες:

  • Στις 11 Απρίλη 2013 θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από τις ΥΠΕ, ώρα 11 π.μ. Το σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχει προκηρύξει στάση εργασίας (11 - 1) και συμμετοχή στη συγκέντρωση στην 1η ΥΠΕ μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία υγειονομικών. Τα σωματεία του «Αττικόν» και του ΨΝΑ θα κάνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.
  • Για τις 17 Απρίλη 2013 έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και 6ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας (9 π.μ.-3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας στην Αττική και στις ΥΠΕ στις υπόλοιπες περιφέρειες.
Στο «Παναγιά»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητή της Β΄ ΔΥΠΕ (Αριστοτέλους 16) θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 11 Απρίλη στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ» μαζί με χρόνια πάσχοντες ασθενείς, ενάντια στην υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς καλεί το λαό της Καλαμαριάς να εκφράσει μαζικά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ