Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέα περιοδεία Κέρι - άνοιγμα δρόμου στα μονοπώλια

Από τη συνάντηση Αμπάς - Κέρι την Κυριακή στη Ραμάλα
Από τη συνάντηση Αμπάς - Κέρι την Κυριακή στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν και χτες το συνεχές διπλωματικό πηγαινέλα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μετακινείται στον άξονα Κωνσταντινούπολη - Ραμάλα - Ανατολική Ιερουσαλήμ επιχειρώντας να «αναβιώσει» τη λεγόμενη «ειρηνευτική» διαδικασία για το Μεσανατολικό. Απώτερος, βέβαια, στόχος είναι η όποια «ηρεμία» να βοηθήσει τα αμερικανικά μονοπώλια, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ενεργειακό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εμπλέκονται πολλές χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος) ενώ άμεσα σχετίζεται και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Κέρι χαρακτήρισε την πλήρη αποκατάσταση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων «ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την πλευρά του αναφέρθηκε στις τρεις προϋποθέσεις (που είναι περισσότερο προσχηματικές) για βελτίωση των σχέσεων της Αγκυρας με το Ισραήλ: α) Απολογία της ισραηλινής ηγεσίας, που ήδη δόθηκε, για τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» το Μάη του 2010, β) έναρξη συνομιλιών για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της επιδρομής στο «Μαβί Μαρμαρά», γ) άρση των αποκλεισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, πέρα από τις δηλώσεις Κέρι και Νταβούτογλου, δικηγόροι των θυμάτων που επιβίωσαν της ισραηλινής επιδρομής στο «Μαβί Μαρμαρά» δήλωσαν χτες ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά των Ισραηλινών που συμμετείχαν στην επίθεση διεκδικώντας αποζημιώσεις... Οσον αφορά δε στην άρση των αποκλεισμών στη Λωρίδα της Γάζας, αυτές ακόμη, πέρα από μία μερική «χαλάρωση», παραμένουν σε ισχύ. Χτες, μάλιστα, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν το κλείσιμο του περάσματος Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

Την Κυριακή ακολούθησε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος και επέμεινε ιδιαίτερα να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα για απελευθέρωση των χιλιάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές. Οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν τη συνάντηση «εποικοδομητική» λέγοντας πως υπήρξε συμφωνία για συνέχιση της συνεργασίας «για καλύτερη πορεία των συνομιλιών» σχετικά με το Μεσανατολικό. Αργότερα πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή πλευρά υποστήριξαν ότι ο Κέρι πρότεινε κάποιες αλλαγές στο κείμενο της λεγόμενης «Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας» (ιδιαίτερα όσον αφορά στα εδάφη ενός παλαιστινιακού κράτους πριν τον πόλεμο των λεγόμενων Εξι Ημερών του Ισραήλ το 1967), οι οποίες όμως απορρίφθηκαν γιατί ήταν κομμένες στα μέτρα της ισραηλινής πλευράς...

Ο Κέρι συμμετείχε χτες σε εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ για τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, ενώ αργότερα χτες, το βράδυ, είχε προγραμματίσει συνάντηση και δείπνο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ