Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στο Αλμάτι

ΑΛΜΑΤΙ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο Αλμάτι του Καζαχστάν, το Σάββατο, καθώς επιβεβαιώθηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών. Στη συνάντηση που έλαβαν μέρος η Τεχεράνη και εκπρόσωποι της ομάδας των «έξι» χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), «δεν υπήρξε συμβιβασμός» αλλά έγινε ένα βήμα μπροστά, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ενώ σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον, στις συζητήσεις «επιβεβαιώθηκε ότι οι θέσεις μας παραμένουν σε μεγάλη απόσταση». Οι προτάσεις των «5+1» ήταν να σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 20%, που επιτρέπουν την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ώστε να υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι επανέλαβε ότι είναι «αναφαίρετο δικαίωμα» της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο, κατηγορώντας για την αποτυχία τους «έξι». Ο Ιρανός χαρακτήρισε «καθήκον των διεθνών δυνάμεων να δείξουν προθυμία και να προχωρήσουν στα κατάλληλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Το Ισραήλ από την πλευρά του κατηγορεί το Ιράν ότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να χρονοτριβεί και να προχωρά την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, όπως υποστήριξε, ο ισραηλινός υπουργός στρατηγικών υποθέσεων και πληροφοριών, Γιουβάλ Στέινιτζ.

Το Ιράν, που υπερασπίζεται τον εμπλουτισμό ουρανίου ως δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί για ενεργειακούς σκοπούς, ενώ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που το κατηγορούν, θεωρούν ότι μόνο αυτές έχουν το προνόμιο της πυρηνικής τεχνολογίας και κατ' επέκταση των πυρηνικών όπλων. Ισχυρίζονται ότι το Ιράν έχει χάσει αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που αρνείται συστηματικά την είσοδο διεθνών εμπειρογνωμόνων σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Φυσικά δε λένε κουβέντα ότι αυτές οι δυνάμεις δεν δέχονται έλεγχο σε όλες τις δικές τους εγκαταστάσεις. Είναι εμφανές ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να δικαιολογούνται οι πιέσεις και να εξαπολύονται απειλές, ενώ απώτερος στόχος είναι η αποδυνάμωση του Ιράν, που διαθέτει τεράστιο ενεργειακό πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ