Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποκαλύπτουν κόντρες της πλουτοκρατίας

Σημάδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μεγαλώνουν είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Zeitung» για το ρόλο του ΔΝΤ και ευρύτερα της τρόικας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΝΤ συμβάλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωζώνης κυβερνιέται ή συγκυβερνιέται από ένα τρίο, το οποίο αποκαλείται τρόικα και είναι παιδί της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Οπως γράφει η «Frankfurter Zeitung», τρία χρόνια μετά την αρχή της κρίσης η τρόικα έχει εισβάλει και σε άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, ενώ το ΔΝΤ αναμειγνύεται και στην Ισπανία... Κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης υπήρξαν προβλήματα στους κόλπους της τρόικας, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πέρασε τη δική του γραμμή, δηλαδή το κεϋνσιανό μοντέλο σκέψης, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον προσανατολισμό της Γερμανίας για σταθεροποίηση της οικονομίας. Ετσι το ΔΝΤ συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη (...)». Η γερμανική εφημερίδα αναπαράγει πλευρές από τις κόντρες που μαίνονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης στα κράτη μέλη του ευρώ.

Επιβεβαιώνεται ότι το μείγμα της διαχείρισης έχει να κάνει με τις μερίδες της πλουτοκρατίας που ζητάνε να ζημιωθούν λιγότερο έναντι άλλων από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου, ενώ επιβεβαιώνεται και ο ρόλος των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ανάμειξή τους μέσω του ΔΝΤ στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η αμφισβήτηση του ρόλου της τρόικας από μια καραμπινάτη εφημερίδα της γερμανικής αστικής τάξης σχετίζεται άμεσα με τα σενάρια που θέλουν ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας στη Γερμανία να αναζητούν διέξοδο από την κρίση σε μια πιο μικρή και πιο ευέλικτη Ευρωζώνη - ΕΕ, και κόντρα ίσως και στην ευρωατλαντική σχέση, καθώς οι φυγόκεντρες τάσεις μεγαλώνουν στο ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα. Το επόμενο διάστημα θα είναι πυκνό από εξελίξεις και οι λαοί πρέπει να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, αφού η κρίση βαθαίνει και μαζί της τα ζόρια των αστών να τη διαχειριστούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ