Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, τοποθετήθηκαν επιστήμονες εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα των κατοίκων ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, αλλά και εκπρόσωποι της εταιρείας και των εργαζομένων που θέλουν πάση θυσία να προχωρήσει η επένδυση.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ξεκαθάρισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι αντίθετη στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στη Χαλκιδική, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας και ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους, που αγωνίζονται με απειθαρχία και ανυπακοή για το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους. Κατήγγειλε την τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στα μεταλλεία, σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Και τους κάλεσε, ως τμήμα της εργατικής τάξης να πάρουν τη θέση τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες και να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα, ώστε ο ορυκτός πλούτος, ό,τι παρέχει η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού.
Στην τοποθέτησή του του ο Θ. Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, αναφέρθηκε στον ορυκτό πλούτο και ιδιαίτερα το χρυσό, σημειώνοντας ότι αποτελεί στρατηγικό αποθεματικό πλούτο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραδοθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους. Τόνισε πως η αξιοποίησή του σε όφελος του λαού με διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης ανάπτυξης, και προϋποθέτει η εξουσία και η οικονομία να περάσουν στα χέρια του λαού.