Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για την «ΑΓΝΟ»

Ερώτηση για την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων και τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στην «ΑΓΝΟ» και των δικαιωμάτων τους όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην εταιρεία κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Η Ερώτηση σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία "ΑΓΝΟ" του ομίλου "ΚΟΛΙΟΣ" κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση της εργασίας τους, χωρίς τη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων καθώς και την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές προς τους εργαζόμενους ξεπέρασαν ήδη τις αποδοχές των τεσσάρων μηνών.

Παράλληλα, όμως, η εργοδοσία έχει θέσει εργαζόμενους σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, ξεκινώντας από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και όσους πρωτοστάτησαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Ο μέχρι στιγμής αριθμός των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα φτάνει τους 119.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης η εργοδοσία, προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα των εργαζομένων στην «ΑΓΝΟ» απέλυσε τον πρόεδρο, τον γραμματέα, ένα μέλος της Διοίκησης του Σωματείου και 3 ακόμη εργαζόμενους. Μάλιστα, στους τρεις συνδικαλιστές και τον έναν εργαζόμενο δεν αναγνωρίζει αποζημίωση, καθώς ταυτόχρονα έχει υποβάλει μηνύσεις σε βάρος τους.

Την ίδια ώρα, ανεξόφλητοι παραμένουν για αρκετούς μήνες και οι γαλακτοπαραγωγοί κτηνοτρόφοι της περιοχής, για τους τόνους γάλα που έχουν παραδώσει».

Η ΑΓΝΟ, η μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση και η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, το 2003 πουλήθηκε από την ΑΤΕ, στην «ΚΟΛΙΟΣ», απαλλαγμένη από χρέη και με τον όρο να εξασφαλισθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθεί το ίδιο εργασιακό καθεστώς.

Σήμερα, η ΑΓΝΟ απασχολεί περίπου 350 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Και βρίσκεται ξανά χρεωμένη με 50 εκ. ευρώ παρά τους ιδιαίτερα υψηλούς κύκλους εργασιών που κατέγραφε από το 2004 έως και το 2012. Τα περισσότερα χρέη της είναι προς την ΑΤΕ (17 εκ. ευρώ) και τη μητρική «ΚΟΛΙΟΣ» (13,5 εκ. ευρώ). Χρωστάει, επίσης, στο ΙΚΑ 2,5 εκ. ευρώ, περίπου 2 εκ. ευρώ στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Λαγκαδά και στους εργαζόμενους στο υποκατάστημα της Αθήνας και περισσότερα από 2 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ