Κυριακή 7 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Θέματα Διαιτησίας

Ενδιαφέροντα θέματα ποικίλης ύλης βρίσκουμε στα παλαιά τεύχη του περιοδικού «Κορφές». Στη σκακιστική στήλη του αξέχαστου Μάνου Γεωργουλάκη συναντάμε θέμα με «πρωταγωνιστή» τον Γκάρι Κασπάροβ και με τίτλο «Αγαπά ο Θεός τον Κλέφτη... αλλά προτιμά το Νοικοκύρη». Στο ισχυρό Δ.Τ. «Λινάρες 1994» εθριάμβευσε ο Ανατόλι Κάρποβ 1ος με 11 β. Ο Γκάρι Κασπάροβ ήλθε 2ος με 8,5 β. Ηταν η εποχή της πολιτικής του καριέρας και της δημιουργίας (εκτός FIDE) της Ενωσης των GM, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει και η περίοδος κάμψης.

Ο σκακιστικός κόσμος δέχτηκε σαν φυσική την μεγάλη διαφορά των 2,5 β., θεώρησε όμως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Κασπάροβ απέναντι στην Ουγγαρέζα Τζούντιθ Πόλγκαρ, όταν στον 5ο γύρο παίζει 36... Ιγ5, χτυπάει το χρονόμετρο και αμέσως μετά διαπίστωσε ότι χάνει διαφορά Π έναντι Α. Επωφελούμενος ότι εκείνη τη στιγμή η μεν Πόλγκαρ είχε απομακρυνθεί από τη θέση της ο δε διαιτητής ήλεγχε άλλη παρτίδα, αστραπιαία ανακάλεσε!!! Σαν τον τελευταίο καφενειακό μαζέττα, πήρε τον Ιππο από το γ5 και τον πήγε στο ζ8.

Θεατές που ίσως τον είδαν δεν ετόλμησαν να σχολιάσουν την αντιαθλητική και αντικανονική ενέργεια του πρωταθλητή (...) Ελα όμως που τηλεοπτική κάμερα από κλειστό κύκλωμα είχε μαγνητοσκοπήσει την παρτίδα και την όλη ενέργεια... Και η ανάκληση καταγράφηκε στην αιωνιότητα.

Ενα άλλο θέμα περισσότερο Διαιτητικό ήταν ο κανίβαλος. Σε πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας (1990), ο λευκός έδωσε ΣΑΧ που ήταν φορσέ ματ. Ο μαύρος όμως «βρήκε τρόπο» να το αντιμετωπίσει: Με το μαύρο Ρ του έφαγε μαύρο πιόνι του (!!!). Ο κανιβαλισμός δεν έγινε αμέσως αντιληπτός. Η παρτίδα συνεχίστηκε άλλες 10 κινήσεις και τελικά συμφωνήθηκε ισοπαλία. Στην ανάλυση της παρτίδας, οι κινήσεις της οποίας γράφονταν κανονικά και από τους δύο, εύκολα διαπιστώθηκε η εκπληκτική κίνηση Ρ επί του πιονιού του! Ο λευκός κάνει ένσταση υποστηρίζοντας το άρθρο 8.1 του κανονισμού της FIDE που καθορίζει ότι η θέση - μετά την αντικανονική κίνηση - θα επαναφερθεί και θα συνεχιστεί με τη νέα κανονική. Ο μαύρος πάλι έλεγε ότι εφόσον η αντικανονικότητα διαπιστώθηκε μετά τη συμφωνία για ισοπαλία το άρθρο 8.1 δεν έχει εφαρμογή. Ποιος είχε δίκιο; Απάντηση: Κανείς. Η διαφιλονικούμενη παρτίδα έληξε με το Ματ. Αρθρο 10: Ενέργεια ή κίνηση μετά τη λήξη παρτίδας είναι χωρίς σημασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ