Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ποδοπατούν τους λαούς με μέτρα - καρμπόν

Ολοκληρώθηκαν χτες οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, που περιλαμβάνει αντιδραστικές ανατροπές για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Οι εξελίξεις στην Κύπρο επαληθεύουν ότι η επίθεση στους λαούς της ΕΕ είναι ενιαία και στόχο έχει να φορτώσει στους εργαζόμενους την κρίση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου

Phasma

Οι εξελίξεις στην Κύπρο επαληθεύουν ότι η επίθεση στους λαούς της ΕΕ είναι ενιαία και στόχο έχει να φορτώσει στους εργαζόμενους την κρίση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου
Απολύσεις, περικοπές μισθών και συντάξεων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, φοροεπιδρομή, είναι μερικά μόνο από τα αντιλαϊκά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, που συμφώνησε η τρόικα με την κυπριακή κυβέρνηση και είδαν το φως τη δημοσιότητας. Επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Κύπρου ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης και η μονοπώληση τομέων της οικονομίας είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου σε κρίση και ανάπτυξη, που προωθείται σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ - Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του «κουρέματος» που αποφασίστηκε για τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και ταμείων Πρόνοιας παραμένουν στον αέρα, καθώς ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε και χτες γενικόλογα ότι γίνονται προσπάθειες «για καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σύμφωνα με το μνημόνιο, προβλέπονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων από 100 ευρώ και πάνω, οι οποίες ξεκινούν από 6,5% και φτάνουν μέχρι και το 12,5%, ενώ για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση όλων των μισθών και συντάξεων κλιμακωτά από 0,8% έως 2%.

Παράλληλα, σχεδιάζεται μείωση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού κατά 4.500 εργαζόμενους, που υποστηρίζεται ότι θα επιτευχθεί μέσω συνταξιοδοτήσεων, «παγώματος» νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας και της εφαρμογής ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων, προμηνύοντας άμεσες απολύσεις.

Το όριο συνταξιοδότησης οδεύει προς αύξηση κατά δύο χρόνια, ενώ αναμένονται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που θα φτάσουν τουλάχιστον το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013 - 2016. Αναζητούνται πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων, ενώ θα αυξηθεί και φόρος για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, αντί 10% που ισχύει σήμερα. Το ΦΠΑ θα ανέβει στο 19%, αντί 17% που ισχύει σήμερα, θα αυξηθούν οι φόροι σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη, ενώ προβλέπεται και αύξηση των τιμολογίων των δημόσιων υπηρεσιών, τουλάχιστον κατά 17%, που αναμένεται να έχει επίσης σημαντικές συνέπειες στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ακόμα, μπαίνει εισφορά στην Υγεία επί των μηνιαίων απολαβών, ενώ εισάγεται πρόνοια για εκποίηση πρώτης κατοικίας στα δυόμισι χρόνια. Οσον αφορά το φυσικό αέριο, υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα έσοδα και οι σχεδιασμοί να είναι στην αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, φέρεται - σύμφωνα με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Τάσο Μητσόπουλο - να μελετά το ενδεχόμενο να καλέσει ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, να μετάσχουν στην κυβέρνηση, επικαλούμενος «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Χτες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση, η οποία έγινε δεκτή από τον Ν. Αναστασιάδη. Τη θέση του αναλαμβάνει σήμερα ο ως τώρα υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης. Ο Μ. Σαρρής δικαιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας ότι «ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να βοηθήσω τη συμφωνία της Κύπρου με την Τρόικα για το μνημόνιο, κάτι που έγινε κατορθωτό. Ο λόγος της παραίτησής μου είναι η διευκόλυνση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής», η οποία ορκίστηκε χτες.

Αντικείμενο της Επιτροπής είναι να ερευνήσει τις ευθύνες πολιτικών και τεχνοκρατών για τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, συνδράμοντας τον αποπροσανατολισμό του λαού από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Μεταξύ άλλων, θα ερευνηθεί και η περίοδος κατά την οποία ο Μ. Σαρρής ήταν Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας. Ωστόσο, φήμες για την παραίτησή του υπήρχαν από όταν ακόμα βρισκόταν για επίσκεψη στη Μόσχα.

Στον τραπεζικό τομέα, συνεχίζονται οι περιορισμοί, καθώς η Κύπρος εξέδωσε τρίτο διάταγμα με στόχο τον έλεγχο των συναλλαγών, επικαλούμενη έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικό κίνδυνο εκροής καταθέσεων. Το όριο ανάληψης μετρητών παραμένει στα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Ολες οι αναλήψεις μετρητών υπολογίζονται συνολικά ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, επιχειρεί να δικαιολογήσει την πώληση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ως προϋπόθεση από την τρόικα, για να εγκριθεί το δάνειο, αναφέροντας ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας της κυπριακής κυβέρνησης «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το καταρτισμό του τελικού Μνημονίου Συναντίληψης για οικονομική στήριξη της Κύπρου θα διακόπτονταν με συνεπακόλουθο την άτακτη χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ