Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα κέρδη βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Είδηση πρώτη. Κάπου 40 φαρμακευτικές εταιρίες μήνυσαν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για να υπερασπιστούν τα υπερκέρδη τους, ακυρώνοντας την απόφαση παροχής φθηνών φαρμάκων προς τους πάσχοντες από HIV/AIDS. Η δίκη άρχισε στις 5 Μάρτη.

Είδηση δεύτερη. Τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από HIV/AIDS διεθνώς, 25 εκατομμύρια εξ αυτών από την υποσαχάρεια Αφρική. 35% του πληθυσμού στην Μποτσουάνα είναι φορείς του ιού. Το 2000 μολύνθηκαν 3,8 εκατ. άνθρωποι στην περιοχή ενώ συνολικά 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Είδηση τρίτη. Από το 1975 ως το 1997 οι πολυεθνικές έφεραν 1.233 νέα φάρμακα στην παγκόσμια αγορά. Εξ αυτών το 1% (13 φάρμακα) πήγαν σε ασθένειες που πλήττουν τον Τρίτο Κόσμο. Οπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της «Merc», μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «μια εταιρία με μετόχουςδεν μπορεί να επικεντρωθεί στις ασθένειες του Τρίτου Κόσμου, διότι θα χρεοκοπήσει».

Είδηση τέταρτη. Η εταιρία «Pfizer» κέρδισε 1 δισ. δολάρια τον πρώτο χρόνο διάθεσης του «Βιάγκρα» στην αγορά. Την ίδια χρονιά η αγορά των φαρμάκων για κατοικίδια ζώα είχε αξία άλλο 1 δισ. δολάρια.

Οπερ έδει δείξαι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ