Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι θέσεις του της ΚΕ του Κόμματος όπως και το πρόγραμμα και το καταστατικό που θέτονται προς συζήτηση για το 19ο Συνέδριο με βρίσκουν σύμφωνο. Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα ζητήματα που αναφέρονται στις Θέσεις και εφάπτονται της δράσης και της λειτουργίας του Κόμματος.

Βασικό καθήκον της δράσης του Κόμματος το επόμενο διάστημα όπως και μπαίνει είναι η αντιστοίχηση της δράσης μας με βάση τις συνθήκες μέσα στις οποίες δρούμε και αναλύονται στις Θέσεις αναλυτικά. Μετρήσαμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση αλλά παρ' όλα αυτά είμαστε πίσω. Οπως μπαίνει και στη θέση 34 υπήρχαν στελέχη που μείνανε πίσω στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, την ώρα που θα έπρεπε να δώσουν τον τόνο τραβώντας μπροστά τις οργανώσεις. Είναι προβληματικό η επανάπαυση, η μη αξιοποίηση των επεξεργασιών του Κόμματος, η μη αντιστοίχηση της δουλειάς με τις σύγχρονες ανάγκες που οδηγούν στη ρουτίνα, στη μονομέρεια. Είναι βασικό η ατομική ευθύνη κάθε στελέχους να έχει έγνοια για την ωρίμανσή του αλλά υπάρχει και συλλογική ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων. Πρέπει να αυξηθεί η συλλογική έγνοια για την ανάπτυξη κάθε σ/φου, να δώσει το κόμμα, ξεκινώντας από την ΚΕ, βοήθεια στο στελεχικό δυναμικό παρακάτω. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η συλλογική ωρίμανση των καθοδηγητικών οργάνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ατομική ανάπτυξη κάθε στελέχους σε αυτά τα όργανα αλλά και το αντίστροφο. Τα στελέχη του κόμματος είναι που θα δώσουν τον τόνο και πρέπει να προβληματιστούμε για το κατά πόσο τα στελέχη μας αναπτύσσουν όλα τα χαρακτηριστικά που ένα κομματικό στέλεχος πρέπει να έχει, γιατί παρουσιάζεται, κατά την άποψη μου, έλλειψη στους δεσμούς πολλών στελεχών με τις μάζες, στη μαζική δουλειά με την πολιτική του Κόμματος σε ένα περίγυρο που συνεχώς θα διευρύνεται.

Ενα άλλο σημείο που θέλω να σταθώ είναι η δουλειά των κομματικών οργανώσεων με τον περίγυρό τους. Ιδιαίτερα στις συνοικιακές οργανώσεις ένα σημαντικό κομμάτι σ/φων δουλεύει καμπανιακά, χωρίς σταθερότητα, μένοντας σε δουλειά π.χ. είτε κάποια Κυριακή με τον «Ριζοσπάστη», είτε στις εκλογές. Απουσιάζει δηλαδή στην πράξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης σε κάθε συνοικία που θα αγκαλιάζει το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Πολλές φορές ο σχεδιασμός μένει μόνο σε έναν αριθμό σ/φων με αποτέλεσμα η δουλειά μας να μπατάρει, να βγαίνει από λίγους, να μην αξιοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων που έχουμε. Χρειάζεται επιπλέον να δούμε καλύτερα με πρώτη ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων τον προσανατολισμό των εδαφικών οργανώσεων στη δουλειά με βάση τον κλάδο στη συνοικία (π.χ/ το ότι δεν υπάρχουν κλαδικές χαρτογραφήσεις παντού εκφράζει αυτή την αδυναμία). Αντίστοιχα να δούμε καλύτερα τη σύνδεση κλαδικών-εδαφικών ΚΟΒ καθώς όπου προχώρησε η δουλειά με τους όρους που θέλουμε, με κοινή δράση και συνεργασία, είδαμε αποτελέσματα στην οικοδόμηση σε χώρους δουλειάς (π.χ. εργοστάσια). Τέλος, σε αυτό το κομμάτι πρέπει να δοθεί βάρος στην ποιότητα της δουλειάς μας, στην οικοδόμηση δεσμών. Είναι προβληματικό να δίνουμε π.χ. αρκετές Κυριακές σε κόσμο «Ριζοσπάστη» αλλά να ξέρουμε γενικά πράγματα για αυτόν, να μη γνωρίζουμε πού δουλεύει, τι ζόρια τραβάει κλπ. Μένουμε στο να κυνηγάμε στην πράξη νούμερα στη διακίνηση του «Ρ», δεν επιδιώκουμε σχεδιασμένα να γνωρίσουμε αυτόν τον κόσμο, να τον βάλουμε σε δουλειά στο πλευρό μας, να μετρήσει βήματα στη συνείδησή του. Δε βοηθάμε π.χ. κάποιον, καταλαβαίνει στρεβλά τι πραγματικά θέλουμε σαν ΚΚΕ από τον κόσμο που επηρεάζουμε στον περίγυρο μας.

Ενα άλλο κομμάτι που θέλω να αναφερθώ είναι η σύνδεση ΚΟΒ-ΟΒ. Αναφέρονται τα βήματα που γίνανε και μπαίνουν οι άξονες που πρέπει το Κόμμα (ΚΟΒ) να βοηθάει την ΚΝΕ (ΟΒ). Δηλαδή, την ιδεολογικοπολιτική βοήθεια και την εξειδίκευση μορφών και τρόπων οργάνωσης και συσπείρωσης της νεολαίας στην τακτική ανάπτυξης αγώνων. Πιστεύω ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στις θέσεις ο διαπαιδαγωγητικός ρόλος που πρέπει να έχουν τα κομματικά μέλη που παρακολουθούν δουλειές της ΚΝΕ, ιδιαίτερα στις μαθητικές ΟΒ. Δηλαδή, μέσα από τη συνεδρίαση, την κοινή δράση Κόμματος-ΚΝΕ να φροντίζει το κομματικό μέλος στην καλλιέργεια κομμουνιστικών και επαναστατικών χαρακτηριστικών στα μέλη της ΚΝΕ, στην ενίσχυση της προετοιμασίας των μελών της ΚΝΕ με τα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά για την ένταξη στο Κόμμα.

Επίσης, όπως μπαίνει και στις θέσεις πρέπει να δοθεί βάρος στην αναδιάταξη δυνάμεων με στόχο την ενίσχυση της παρέμβασης και της δουλειάς μας στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια. Είμαστε πίσω στην οικοδόμηση σε αυτούς τους χώρους, γεγονός από το οποίο απορρέει και η «μικρή» αριθμητικά και με βάση τις ανάγκες ανάδειξη εργατικών στελεχών. Εδώ χρειάζεται να μετρήσουμε άμεσα βήματα και θα είναι κριτήριο για τη δουλειά μας, αλλά και ευθύνη το επόμενο διάστημα τα καθοδηγητικά όργανα να συμβάλλουν στην κατανόηση αυτής της ανάγκης από το σύνολο του κομματικού δυναμικού ακόμα και του περιγύρου. Την κρίσιμη στιγμή το βιομηχανικό προλεταριάτο και οι εργάτες στους «κομβικής σημασίας» χώρους θα τραβήξουν μπροστά, εκεί θα κριθεί προς τα πού θα γύρει το πράγμα.

Τέλος, το κομμάτι που μπαίνει στα καθήκοντα του Κόμματος ενόψει του 20ού Συνεδρίου «Οι Διεθνείς Προτεραιότητες του ΚΚΕ» θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο. Την ώρα που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται, οι επεμβάσεις αυξάνονται (Συρία, Μάλι κλπ.) και ελλοχεύει ο κίνδυνος περιφερειακού πολέμου με τη συμμετοχή και της χώρας μας, είναι επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας του Κομμουνιστικού Πόλου στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Πόλος ο οποίος απέναντι στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα θα συντονίζει τη δράση κομμουνιστικών κομμάτων σε διεθνές επίπεδο, θα βοηθάει κομμουνιστικά κόμματα να μετρήσουν βήματα στις ιδεολογικοπολιτικές τους επεξεργασίες, στην καταπολέμηση του οπορτουνισμού, της αστικής ιδεολογίας. Το Κόμμα ήδη, έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση και έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και όπως μπαίνει και στα καθήκοντα για το 20ό Συνέδριο πρέπει με αποφασιστικότητα να υλοποιηθούν οι άξονες οι οποίοι μπαίνουν για τη δράση του σε διεθνές επίπεδο.

Είναι κριτήριο οι θέσεις του 19ου Συνεδρίου να μπουν στη ζωή από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Είναι κομβικής σημασίας η αντιστοίχηση της δουλειάς μας του συνόλου του δυναμικού μας με τις απαιτήσεις, η προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα για δράση σε επαναστατικές συνθήκες. Το 19ο Συνέδριο του Κόμματος μπορεί και πρέπει να βγάλει το Κόμμα ένα μπόι παραπάνω. Οι θέσεις και οι αποφάσεις του να αποτελέσουν ένα ακόμη όπλο στην καθημερινή δουλειά των κομμουνιστών, στην πάλη με την αστική τάξη και ιδεολογία, ένα ακόμη όπλο στην πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.


Κώστας Μπαρουτάς
ΚΟΒ Πεύκων Θεσαλλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ