Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφασιστικός μαζικός αγώνας για την εκπαίδευση

Απαράδεκτη η κατάσταση με την εκπαίδευση των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία. Κάλεσμα αγώνα της Οργάνωσης Γερμανίας του ΚΚΕ

Το νομοθετικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό σκηνικό για γονείς και μαθητές που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία στη Γερμανία. Στο δρόμο της αγωνιστικής μαζικής διεκδίκησης καλούν τους γονείς οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη Γερμανία, αποκαλύπτοντας τους υπεύθυνους και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στα παιδιά των μεταναστών (που μάλιστα πληθαίνουν καθώς ολόκληρες οικογένειες φτάνουν στη Γερμανία ψάχνοντας δουλειά).

Ο νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση πετάει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έξω από την εκπαίδευση ή τα αναγκάζει να καταλήξουν από μικρή ηλικία στις πιο υποβαθμισμένες τεχνικοεπαγγελματικές δομές του σκληρά ταξικού γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Παράλληλα, η ίδρυση με τον πρόσφατο νόμο των «Κέντρων Λόγου», όπου θα διδάσκεται «φροντιστηριακά» γραφή και ανάγνωση, χωρίς η ελληνική πολιτεία να δεσμεύεται για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους, ανοίγει το δρόμο για παρέμβαση των ΜΚΟ, ιδιωτών, επιχειρηματιών, αλλά και της ελληνικής κοινότητας, των γονιών, που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες μαθητές απειλούνται με απώλεια ολόκληρης της σχολικής χρονιάς λόγω τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, ενώ κάποιοι διανύουν πολλά χιλιόμετρα λόγω των συμπτύξεων των σχολείων.

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ καταγγέλλει αυτή την κατάσταση και τις ευθύνες των δυνάμεων της συγκυβέρνησης, που προσπάθησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των γονιών μοιράζοντας υποσχέσεις. Σε ανακοίνωσή της τονίζει επίσης: «Το ΚΚΕ, που υπερασπίζεται και παλεύει για ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας χωρίς καμία κατηγοριοποίηση, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, χωρίς ταξικούς φραγμούς, καλεί τους γονείς, τους καθηγητές και τους μαθητές σε αγώνα ώστε: Να μείνει όλος ο νόμος στα χαρτιά. Να καλυφθούν, έστω και τώρα, όλα τα κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα, όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με νέες αποσπάσεις και νέες προσλήψεις. Να δοθεί το δικαίωμα στους μαθητές της Γ' Λυκείου να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε βιβλία, υποδομές, αναλώσιμα. Να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία και τα τμήματα ελληνικής γλώσσας που οδηγήθηκαν πέρσι στο κλείσιμο. Να καταβάλλεται το επιμίσθιο κανονικά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, για όσα χρόνια παραμένουν αποσπασμένοι στο εξωτερικό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ