Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το Καταστατικό

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό είναι επί της ουσίας:

Με μια σειρά μέτρα (αύξηση θητείας δόκιμων μελών, πλειοψηφία 4/5 για την επανένταξη πρώην μελών του Κόμματος, νέα διατύπωση στο άρθρο 6 για το ποιοι γίνονται μέλη) «κλείνουν» οι πόρτες του Κόμματος, σε συγκυρία που έχουμε στασιμότητα, αν όχι μείωση των οργανωμένων δυνάμεων. Σε συγκυρία που επιβάλλει πολιτική «ανοιχτών θυρών».

Για τα μέλη του Κόμματος. Πλέον η συμφωνία με το Πρόγραμμα και το Καταστατικό μπαίνει ως προϋπόθεση όχι μόνο για την ένταξη αλλά και για την παραμονή κάποιου ως κομματικού μέλους. Επομένως, όσοι διαφώνησαν με το σχέδιο Προγράμματος και επιμένουν στη διαφωνία τους, με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης πρέπει να διαγραφούν από το Κόμμα. Εάν αυτή η διάταξη ίσχυε σήμερα, όσοι υπερψήφισαν τις αλλαγές (αλλαγές εκ βάθρων) του ισχύοντος Προγράμματος, της ΚΕ συμπεριλαμβανομένης, θα έπρεπε να τεθούν εκτός Κόμματος. Στην ουσία το νέο Πρόγραμμα ανακηρύσσεται αμετάβλητο εσαεί.

Αλλάζει η οργανωτική δομή, καταργείται η βασική ενδιάμεση βαθμίδα των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Αχτίδων και αντικαθίστανται από τις Τομεακές Οργανώσεις. Κατακερματίζονται οι οργανωμένες κομματικές δυνάμεις, σε μια κρίσιμη μάλιστα για το ταξικό κίνημα και την εργατική τάξη περίοδο. Η ΚΕ υπολογίζει όχι στην κινητοποίηση, κατά το δυνατόν, του συνόλου του κομματικού δυναμικού για δουλειά με τις μάζες, αλλά ενός «μάχιμου» τμήματος που την κρίσιμη στιγμή θα είναι ικανό να πάρει το πηδάλιο του κράτους στα χέρια του. Αντίληψη που στα μάτια ορισμένων μπορεί να φαντάζει επαναστατική, είναι όμως ξένη προς το μαρξισμό-λενινισμό, είναι μπλανκισμός. Στην πράξη αυτό θα οδηγήσει στη δραστηριοποίηση λιγότερων οργανωμένων δυνάμεων, θα επιταχύνει το οργανωτικό ξεχαρβάλωμα.

Περιορίζεται δραστικά το δημοκρατικό σκέλος του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Δημοκρατία και συγκεντρωτισμός αντιπαρατίθενται σαν αποκλειστικές αντιθέσεις, δεν αντιμετωπίζονται ως διαλεκτική σχέση. Ποιος ο λόγος; Η απάντηση ήδη δόθηκε από μέλος του τμήματος προπαγάνδας της ΚΕ στον Προσυνεδριακό Διάλογο: «Αλλά ο οπορτουνισμός έτσι λειτουργεί: Οταν δεν έχει την πλειοψηφία θέλει τάσεις, όταν την έχει, θέλει συγκεντρωτισμό δίχως δημοκρατικό σκέλος».

«Σπάει» ο ενιαίος χαρακτήρας (που πηγάζει από τον ίδιο το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό) της διαγραφής μέλους από το Κόμμα με το πέρασμα της αρμοδιότητας της διαγραφής μέλους από τις οργανωτικές καταστάσεις («διακοπή της οργανωτικής σχέσης») από τις ΚΟΒ απευθείας στο ανώτερο όργανο.

Στην Εισαγωγή γίνονται μια σειρά αλλαγές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο Πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο καταρχήν φαντάζει αυτονόητο ώστε το Καταστατικό να συμβαδίζει με το Πρόγραμμα. Ομως, ακριβώς εδώ γίνεται φανερό ότι οι προγραμματικές αλλαγές συνιστούν ριζική στροφή στη γραμμή του Κόμματος και όχι απλώς εκσυγχρονισμό του Προγράμματος, όπως υποστηρίζεται επίσημα: απαλείφεται οποιαδήποτε αναφορά στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, ο αντιμονοπωλιακός αγώνας ταυτίζεται πλήρως με τον αντικαπιταλιστικό. Και κάτι που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό: αυτοπροσδιοριζόμαστε πλέον απλώς ως «επαναστατικό κόμμα» και όχι ως «μαζικό επαναστατικό κόμμα». Γίνεται φανερό ότι αλλάζει ο ίδιος ο χαρακτήρας του Κόμματος.


Ανδρέας Βασιλείου
ΚΟΒ Ναυπλίου


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ