Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Δύο προτάσεις

Οι θέσεις με βρίσκουν γενικά σύμφωνο. Εχω δύο προτάσεις για ισάριθμες αδυναμίες.

1. Στις πρώτες εκλογές σημειώθηκε πτώση στα μεγάλα αστικά κέντρα και άνοδος στην ύπαιθρο. Επίσης υπάρχει μια σχετική στασιμότητα των Λαϊκών Επιτροπών (Λ.ΕΠ.). Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το συνδυασμό της αναδιάταξης των κομματικών δυνάμεων και των συνθηκών κρίσης, ιδίως λόγω ανεργίας. Διότι, καλή η οργάνωση στον τόπο δουλειάς, αλλά δεν υπάρχουν πλέον και πολλοί τέτοιοι, και όσοι έχουν μείνει αποψιλώνονται. Η επιρροή μας αδυνατίζει μόλις κάποιος απολυθεί και εφόσον δεν υπάρχει μηχανισμός που να τον συνδέει με την εδαφική ΚΟΒ ή, ακόμα καλύτερα, τη Λ.ΕΠ. Ακόμα και χωρίς την ανεργία, οι επιρροές από το χώρο εργασίας δε συνδέονται με τον τόπο κατοικίας τους, ενώ η σύνδεση των ίδιων των μελών γίνεται ατομική τους υπόθεση.

Στην ύπαιθρο το πρόβλημα δεν εμφανίζεται με τόση ένταση γιατί α)οι εδαφικές παραμένουν ισχυρές, β) οι άνθρωποι γνωρίζονται και έτσι οι κομματικές επιρροές από το χώρο εργασίας δε χάνονται με την απόλυση, και γ) οι χώροι εργασίας και κατοικίας είναι πιο στενά δεμένοι. Προφανώς, ένα επαναστατικό μέτρο όπως η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων δεν πρέπει να ανασταλεί, αλλά και το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικά μέτρα και ευελιξία. Διαφορετικά, είτε θα υπονομευτεί η αναδιάταξη δυνάμεων κάτω από την πίεση πολύ οξυμένων τοπικών προβλημάτων ή τα κομματικά μέλη θα παραμένουν στη γειτονιά ασύνδετα μεταξύ τους και χωρίς ουσιαστική παρέμβαση. Το οργανωτικό κενό οφείλεται και για τη μη μετάδοση σωστής εικόνας (Κουτσούμπας, Ρ. 10/2/13).

Σε άλλες συνθήκες, αυτά θα ήταν ζητήματα εμπέδωσης της νέας δομής, αλλά τώρα δεν επιτρέπεται η αναμονή. Προτείνω λοιπόν να σχεδιαστεί η στήριξη των κλαδικών ΚΟΒ προς τις Λ.ΕΠ., ώστε να αντιστοιχίζονται τόσο τα κομματικά μέλη των πρώτων, όσο και οι επιρροές τους, προς τον τόπο διαμονής. Αυτό πρέπει να γίνει σε επίπεδο καθοδήγησης της ΚΟΒ, ώστε να μην παραπέσει σαν καθήκον, αλλά και να μην υπονομεύει το σχεδιασμό της κλαδικής. Ενας καλός μπούσουλας είναι η χρήση της εμπειρίας από τις εκλογές όπου τα κομματικά μέλη κλαδικών συνδέονται με τη γειτονιά τους. Μία πρόταση είναι η εκλογή ενός επιπλέον μέλους Γραφείου στην κλαδική ΚΟΒ με αποκλειστική χρέωση την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Λ.ΕΠ. όπου ζουν τα μέλη της ΚΟΒ, η ενημέρωση και η καθοδήγηση των μελών ώστε να στηρίζουν και να αναπτύσσουν τη δράση αυτών των Λ.ΕΠ. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τις επιρροές από το χώρο εργασίας, ειδικά υπό την απειλή ανεργίας ή ελαστικής απασχόλησης. Το πρόσθετο μέλος Γραφείου δεν είναι επιτακτικό για όλες τις ΚΟΒ, αλλά είναι για τις κλαδικές και ιδίως εκεί όπου η διάκριση τόπου εργασίας - κατοικίας είναι πιο έντονη (μεγάλες πόλεις).

Στα πλαίσια πολύ οξυμένων τοπικών προβλημάτων (π.χ. ιδιαίτερη ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής, κρατική καταστολή) ίσως να επιβαλλόταν διευρυμένη συνέλευση εδαφικής ΚΟΒ, σαν κομματική ομάδα, με τα μέλη των κλαδικών.

Η σημασία των Λ.ΕΠ. γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω έντασης της ανεργίας. Στη θέση 24 (σ.18) προτείνω να συμπληρωθεί ο ρόλος τους και από το σκέλος συσπείρωσης και οργάνωσης των ανέργων.

2. Θεωρώ ότι η προπαγάνδα περί «μεταβατικού πολιτικού προγράμματος», η επιδίωξη για έξοδο από την ΕΕ ή την ευρωζώνη χωρίς λαϊκή εξουσία (Λ.ΕΞ.) και η πίεση για ενσωμάτωση του ΚΚΕ στην κατεύθυνση διαχείρισης της αστικής εξουσίας μας σύρει στο άλλο άκρο, στην άρνηση πρότασης διαχείρισης της νεαρής Λ.ΕΞ. Το πιο κοντινό σε αυτό είναι οι Θ. 81-91, που όμως αναφέρονται σε μεσοπρόθεσμο στάδιο σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είναι ψευδεπίγραφο και επικίνδυνο όντας κάτω από την μπότα του αστού, αλλά γίνεται ουσιαστικό για το λαό αν έχει αυτός την εξουσία. Προφανώς, θα απορρίψει το ευρώ, αλλά αυτό δεν επαρκεί για τη φύση (όχι το όνομα) του χρήματος που θα προτείνουμε εμείς. Φαίνεται έμμεσα να απορρίπτεται το διπλό σύστημα, αλλά δε λύνεται το πρόβλημα των διεθνών πληρωμών. Πώς θα εισηγηθούμε στη Λ.ΕΞ. να παντρέψει άμεσα τις ατελείωτες άδειες κατοικίες με τους άστεγους-κακοστεγασμένους; Απαιτείται μελέτη επάρκειας βασικών ειδών με μέτρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της παραγωγής και της κυκλοφορίας με σημερινά δεδομένα. Πλευρές του προγράμματος που μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά μεσοπρόθεσμα είναι αντιφατικές στην αρχή.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως, αν το Κόμμα αποφασίσει να αξιοποιήσει τις επιστημονικές δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω του, η μελέτη που απαιτείται θα γίνει εύκολα και γρήγορα. Μια δεύτερη εκτίμηση από μελέτες που έχουν γίνει πρόσφατα είναι ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας θα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Ενα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα Λ.ΕΞ. δε θα φέρει την επανάσταση από μόνο του, αλλά επιτυγχάνει πολλούς στόχους. Εξειδικεύει και στερεώνει το πρόγραμμα του Κόμματος. Ενδυναμώνει την επιχειρηματολογία των μελών και φίλων του κόμματος για το ρεαλιστικό της επιβίωσης της Λ.ΕΞ. στα πρώτα της βήματα. Απογυμνώνει περεταίρω τα επιχειρήματα των αστών περί ουτοπίας. Αφαιρεί το έδαφος κάτω από καλοπροαίρετους ανθρώπους που βρίσκουν σαν άλλοθι αυτήν την έλλειψη για να μη στρατευτούν στον αγώνα ανατροπής του καπιταλισμού. Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις σχέσεις με τους μικροϊδιοκτήτες (γης, μέσων παραγωγής). Το ξεκαθάρισμα γίνεται προς όφελος της συμμαχίας μαζί τους, καθώς οι αστοί είναι αυτοί που αξιοποιούν το θολό τοπίο για να διαρρηγνύουν την κοινωνική συμμαχία. Συνδέει τα άμεσα αιτήματα με τις πρώτες κατακτήσεις της Λ.ΕΞ. Ανακαλύπτει το διεθνή και ειδικά ευρωενωσιακό καταμερισμό εργασίας της καπιταλιστικής Ελλάδας αναδεικνύοντας τα περιθώρια ελιγμών της νεαρής Λ.ΕΞ.

Επειδή το σχέδιο λείπει από το οπλοστάσιό μας, αναγκαζόμαστε να αυτοσχεδιάζουμε κάθε φορά που ανοίγονται αντίστοιχες συζητήσεις σαν αποτέλεσμα της δίψας του κόσμου να οραματιστεί πώς θα είναι τα πρώτα βήματα αυτού για το οποίο του προτείνουμε να παλέψει. Ο αυτοσχεδιασμός γίνεται στη βάση των Θ.81-91 και αντανακλά άλλοτε τον ενθουσιασμό και άλλοτε την πείρα των συντρόφων, αλλά δεν είναι θετικός.

Η πρόταση είναι να ενταχθεί η κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης της νεαρής Λ.ΕΞ. στη θέση 68, μετά από τις προτάσεις 8,9 και σαν αποτέλεσμα της δουλειάς αυτών. Πρόκειται ουσιαστικά για μελέτη σειράς άμεσων διοικητικών μέτρων. Η μελέτη να γίνει σε πλήρως εθελοντική βάση, με σαφή επιστημονική δομή και περιεχόμενο. Να παραδοθεί στην ΚΕ η οποία θα αποφασίσει για την τελική, πολιτική επιμέλεια και αξιοποίησή της.

Με την αισιοδοξία ότι θα παραστούμε αξιοπρεπώς στην Μητέρα των Μαχών:

Ζήτω το 19ο Συνέδριο του Κόμματος!


Γιώργος Λαμπρινίδης
Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ