Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Με καθυστέρηση δεκαετιών δικαιώματα στις οικιακές βοηθούς

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Με καθυστέρηση δεκαετιών η νομοθετική εξουσία της Βραζιλίας προώθησε νομοθετική μεταρρύθμιση με την οποία κατοχυρώνονται τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα σε πάνω από 7.000.000 εσωτερικές οικιακές βοηθούς, γκουβερνάντες και μαγείρισσες που απασχολούνται καθημερινά και επί χρόνια με εξοντωτικούς ρυθμούς και πενιχρές αποδοχές σε εκατομμύρια αστικές και μεσοαστικές κατοικίες.

Η μεταρρύθμιση υπερψηφίστηκε στη Γερουσία και ενεργοποιείται από την ερχόμενη Τρίτη 2 Απρίλη, και η οποία ορίζει την καταβολή υπερωριών, εργοδοτικών εισφορών 8% για την ασφάλιση των εργαζομένων οικιακών βοηθών, την καταβολή πληρωμένων αδειών, αλλά και την πληρωμή υπερωριών εάν υπάρχει απασχόληση άνω των οκτώ ωρών ημερησίως, ενώ θεσπίζεται εργάσιμη βδομάδα 44 ωρών.

  • Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors», ανακοίνωσε την απόλυτη 598 εργαζομένων, από τη μία εκ των οκτώ γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο στο Σάο Χοσέ δε Κάμπος, 80 χιλιόμετρα νοτίως του Σάο Πάολο. Το συνδικάτο εργαζόμενων αντιπαλεύει τους νέους όρους εργασίας που σημαίνουν επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μείωση αποδοχών και κλείσιμο μονάδων παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ