Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες

Είναι απλήρωτοι για μήνες, πληρώνουν απ' την τσέπη τους για στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας

Οι σοβαρές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) υλοποιεί τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αποκαλύφθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν απλήρωτοι εργαζόμενοι των προγραμμάτων με τον πρόεδρο του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και τη διευθύντρια του παραρτήματος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από παρέμβαση των απλήρωτων εργαζομένων στα προγράμματα και της Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν για να οργανώσουν την πάλη τους για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στους δήμους και τις ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη, μέσω του προγράμματος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είναι περίπου 3.000. Υπέγραψαν τις συμβάσεις τους στις αρχές του Φλεβάρη, σε λίγες μέρες συμπληρώνουν δύο μήνες εργασίας, στην πλειοψηφία τους σε άθλιες συνθήκες και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί. Απαιτούν πληρωμή κάθε μήνα για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, να ισχύσει και γι' αυτούς ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους δήμους (άδειες κανονικές και αναρρωτικές, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ.).

Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργοι, κατήγγειλαν ότι αναγκάζονται να δουλεύουν στην καθαριότητα χωρίς μέτρα προστασίας, αφού οι δήμοι δεν τους τα παρέχουν. Επίσης, κατήγγειλαν ότι δήμοι (π.χ. Νεάπολης - Συκεών) βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 4 ώρες αντί για 8 ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν την εργασία τους για περισσότερο διάστημα, χωρίς βεβαίως επιπλέον αμοιβή.

«Η ΓΣΕΕ συμπεριφέρεται σαν στυγνός εργοδότης»

Αποκαλυπτική ήταν η καταγγελία μιας εργαζόμενης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι 7 εργαζόμενοι του προγράμματος σε αποθήκη της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Οπως είπε, μετά από 1,5 μήνα εμφανίστηκε ο τεχνικός σύμβουλος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν άθλιες. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη χωρίς εξαερισμό, με διάσπαρτα στο χώρο περιττώματα ζώων. Οι ίδιοι αγοράζουν γάντια και μάσκες για να προστατευθούν. Ακόμη και η τουαλέτα που υπάρχει στο χώρο δε λειτουργεί και αναγκάζονται να πηγαίνουν στις τουαλέτες των γύρω καταστημάτων. «Μας στέλνετε να δουλέψουμε σε χώρους που ούτε ζώα δεν θα έμπαιναν. Τι είμαστε, σκλάβοι;», είπε οργισμένη.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η «ΓΣΕΕ συμπεριφέρεται σαν ένας στυγνός εργοδότης, δέχεται να δουλεύουν πλάι πλάι στο ίδιο πόστο εργαζόμενοι με δικαιώματα και εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, για να παίρνει το ποσοστό του 2% από το πρόγραμμα για κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνει, συμβάλλει ενεργητικά στην προώθηση της πολιτικής ανακύκλωσης της ανεργίας και στη δουλειά των εργαζομένων σε συνθήκες σκλαβιάς, χωρίς δικαιώματα».

Ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης, λίγο - πολύ είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρονται, αφού «ήταν γνωστό ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας». Η διευθύντρια του παραρτήματος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ είπε ότι μέχρι τέλος της βδομάδας θα είναι έτοιμοι να στείλουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την εκταμίευση των χρημάτων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια σε 1 ή και σε 2 μήνες θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Πολύμορφες παρεμβάσεις στην Αττική

Την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και στη Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και Ανέργων στις ΜΚΟ ανέδειξε η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής. Αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα δράσης με: Κινητοποιήσεις στα γραφεία των ΜΚΟ μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές των αντίστοιχων δήμων. Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεργασία με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κεντρικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, στο ΙΚΑ (για τη σφράγιση των βιβλιαρίων), στη διοίκηση του ΟΑΕΔ (για βιβλιάρια, επίδομα ανεργίας κ.ά.), στο υπουργείο Συγκοινωνιών (για έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις 18 Απρίλη μαζί με επιτροπές ανέργων κλαδικών σωματείων).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ