Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Πυροτεχνήματα» από το υπουργείο

Σχόλιο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων)

Δεν φτάνει που έχουν μειώσει τις ώρες της Φυσικής Αγωγής και τους γυμναστές απ' τα σχολεία, δεν φτάνει που οι γονείς καλούνται να πληρώσουν τις περικοπές και τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, τώρα θα πληρώνουν από την τσέπη τους και για το πρόγραμμα «ΕΥΖΗΝ» του υπουργείου που αφορά μετρήσεις σωματικής διάπλασης και αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής των παιδιών.

Είναι καταρχήν απαράδεκτο να ζητείται από τα σχολεία και τους γονείς να καλύψουν το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις των μαθητών. Δάσκαλοι και γονείς δεν πρέπει να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.

Οσον αφορά τα ίδια τα προγράμματα, ανάλογες ενέργειες έγιναν αρκετές φορές στο παρελθόν. Είχαν όμως ημερομηνία λήξης, αξιοποιήθηκαν ως βιτρίνα και δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη τόσο στην παιδική παχυσαρκία όσο και στα υπέρβαρα παιδιά. Ούτε βέβαια κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων από μικρή ηλικία.

Ο ισχυρισμός ότι αποτελούν πυροτέχνημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι υποβαθμισμένο και δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο το μεγάλο κενό άσκησης που υπάρχει για τα παιδιά του σχολείου προκειμένου να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης για την υγεία τους. Η αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας ως πυλώνα της εκπαίδευσης με το πρόγραμμα αυτό, δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη αναβάθμισή της σε υλικοτεχνική υποδομή και σε επιμόρφωση των γυμναστών σύμφωνα με την νέα γνώση που έχει παραχθεί. Οι ώρες της που υπήρχαν στο αναλυτικό πρόγραμμα έχουν μειωθεί προ πολλού και ας λένε όλες οι επιστημονικές έρευνες ότι απαιτείται μια ώρα τουλάχιστον άσκηση τη μέρα προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία του μαθητή.

Στις σημερινές συνθήκες όμως προκύπτει και το εξής ερώτημα για την κυβέρνηση:

Με ποιο πρόγραμμα το υπουργείο θα αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό που μεγαλώνει στα σχολεία, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς τον πεινασμένο να τον βάλεις να τρέχει και να πηδάει. Η μήπως αυτά τα παιδιά θα εξαιρούνται;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ