Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Ακόμη 1,3 δισ. ευρώ στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη

Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να στοιβάζονται τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια.

Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά που δημιουργήθηκαν στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2013 έφτασαν στο 1,3 δισ. ευρώ. Κυβερνητικός στόχος ήταν να εισπράξουν μέσα στο 2012, ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ από τα παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη (44,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011). Αντ' αυτού, αυτό που κατάφεραν ήταν να φορτώσουν στο λογαριασμό πάνω από 10 δισ. ευρώ, με τη σούμα, για την ώρα, (Φλεβάρης 2013) να φτάνει τα 55,3 δισ. ευρώ ! Τα παραπάνω μεγέθη καταγράφονται στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και καταδείχνουν τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα παλαιότερης κοπής χρέη, αφορούν φέσια μιας μικρής δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών, πτωχευμένων εταιρειών κ.ά., που το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ». Ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση καταφεύγει και πάλι σε απειλές, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά την επικαιροποιημένη λίστα των «οφειλετών» τους για ποσά που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ. Με το νομικό πλέγμα που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν, μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ, με κατάσχεση απαιτήσεων του «οφειλέτη» που βρίσκεται σε χέρια τρίτων, όπως μισθών και συντάξεων, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ