Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις εργαζομένων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με μεγάλη πλειοψηφία οι 2.280, εργαζόμενοι (76,1%) καταψήφισαν το σχέδιο που προωθεί η συμβιβασμένη ηγεσία του Συνδικάτου Μετάλλου στη Γερμανία IG Metall και το εργατικό συμβούλιο της Opel, στο οποίο κατέληξαν με τη μητρική εταιρεία, την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors και το οποίο θα σήμανε την απόλυση εργαζομένων ως απόρροια του κλεισίματος του εργοστασίου της Οpel στο Μπόχουμ. Εργαζόμενοι σε άλλα εργοστάσια της OPEL στο Ρίσελσχαϊμ, το Κάιζερσλαουτερν και το Ντουντενχόφεν που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα υπέκυψαν και υπερψήφισαν το σχέδιο.

Επίσης, οι 214 εργάτες του εργοστασίου της BOSCH στο Νοϋκίρχεν κοντά στο Τσβίκαου που είχαν μετά από τις παραινέσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών δεχτεί από το 2005 να πληρώνονται με μειωμένους μισθούς έως και 20%, «για να μην κλείσει το εργοστάσιο», τώρα έρχονται αντιμέτωποι με σχέδιο κλεισίματος του εργοστασίου και απόλυση.

Την ίδια στιγμή, ο κολοσσός αυτός, με πρόσχημα τον ανταγωνισμό στα είδη θέρμανσης, ανακοίνωσε ότι και στο εργοστάσιο στο Λόλαρ στην Εσση σχεδιάζει 200 απολύσεις από τους 900 εργαζομένους, διεύρυνση εργασίας το Σάββατο, αύξηση ωρών εργασίας ανά βάρδια από 8 σε 10 και μείωση μισθών. Εκεί οι εργαζόμενοι απάντησαν την περασμένη Παρασκευή με γενική συνέλευση, και παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας αποφάσισαν με κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν συλλογική σύμβαση στο ύψος της κλαδικής σύμβασης για τους 4.000 εργαζόμενους συνολικά εργαζόμενους της BOSCH Thermotechnik. Μάλιστα, παρότι η εργοδοσία απαγόρευσε την είσοδο αντιπροσωπείας 50 εργαζομένων από το εργοστάσιο του Νοϋκίρχεν, η ΓΣ συνέλευση μεταφέρθηκε στο φράχτη του εργοστασίου. Είναι βήματα που δείχνουν τη δύναμη των εργατών, που όταν οργανωθούν σε ταξική κατεύθυνση μπορούν να φέρουν τα «πάνω-κάτω» και να κερδίσουν τελικά όλο τον πλούτο που μόνο αυτοί παράγουν καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τις αιτίες των κρίσεων, της ανεργίας και της φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ