Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ορισμένες σκέψεις για τις Θέσεις

Συμφωνώ απόλυτα με τις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

Θέλω πρώτα να κάνω μια διευκρίνιση.

Τι σημαίνει θέσεις;

Θέσεις είναι ο δρόμος, η βάση, το καράβι και η πυξίδα που θα βαδίσουμε.

Πολλά κόμματα κάνουν συνέδρια. Η διαφορά μας είναι ότι όλα τα άλλα κάνουν συνέδρια για το πώς θα διαχειριστούν τον καπιταλισμό, το σύστημα, ενώ εμείς κάνουμε συνέδριο για να φτιάξουμε καλύτερα όπλα για την ανατροπή του. Στην πορεία που θα βαδίσουμε πρέπει να προσέξουμε πολύ. Πρέπει να έχουμε το μάτι του αϊτού, τη γνώμη και σκέψη του λύκου και το αυτί του λαγού.

Ρεύματα, Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες θα βρεθούν στο δρόμο μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις ηράκλειες στήλες με τις λιγότερες ζημιές. Αυτό θα το καταφέρουμε αν έχουμε εμπιστοσύνη στην καθοδήγηση, στο κόμμα, στους συντρόφους. Να ξεπεράσουμε γκρίνιες, μουρμούρες, εγωισμούς.

Ολοι οι σύντροφοι πρέπει να είμαστε μονιασμένοι. Να μάθουμε να μιλάμε κατανοητά, αληθινά, σταράτα, χωρίς φόβο και μισόλογα. Να ξεπεράσουμε την ανυπομονησία, να έχουμε υπομονή και επιμονή για το δρόμο που βαδίζουμε. Να προστατεύουμε το Κόμμα και την καθοδήγηση.

Εχει κηρυχτεί πόλεμος. Το Κόμμα τούς έχει μπει στο μάτι. Κάνουν σουρωτήρι το αστικό, ευρωπαϊκό νομοθετικό τους οπλοστάσιο για να βάλουν το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα στο γύψο.

Πώς απαντάμε;

Η λύση είναι μία. Οργάνωση, επαφή με τον εργατόκοσμο.

Ποια μέσα χρησιμοποιούμε γι' αυτό το σκοπό;

Το μέσον είμαστε εμείς, δουλεύουμε για το Κόμμα στη δουλειά, στο καφενείο, στο δρόμο, παντού. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται να έχουμε όπλα (διάβασμα του «Ριζοσπάστη», συχνή επαφή με την Οργάνωση).

Εμπιστοσύνη στο λαό, όχι τυφλή εμπιστοσύνη, να κριτικάρουμε (όχι πολεμικά) τις απόψεις του που είναι προϊόν βγαλμένο και φτιαγμένο στο κεφάλι του από τα ΜΜΕ, τα κάθε είδους όργανα και οργανώσεις που έχει στην κατοχή του το σύστημα (εκκλησία, σχολείο, ΜΚΟ, κόμματα).

Είμαστε κοντά στο Κόμμα και το ΠΑΜΕ, γιατί αυτό αποτελεί τη μοναδική συγκροτημένη δύναμη αντίστασης και επίθεσης με στόχο την αλλαγή αυτής της κοινωνίας. Να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν έχουμε συνειδητή υπακοή στις αποφάσεις του Κόμματος. Εξαρτάται από εμάς αν θα προχωρήσουμε ή θα μείνουμε στάσιμοι. Η στασιμότητα φέρνει την ηττοπάθεια. Οι κομμουνιστές είναι αισιόδοξοι.

Εμείς που είμαστε δίπλα και κοντά στο Κόμμα, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κοντά και δίπλα στο Κόμμα και στους συντρόφους.

Κοντά και δίπλα στον αγώνα του ΠΑΜΕ.

Κοντά και δίπλα στο δύσκολο και ευχάριστο αγώνα του Κόμματος και των συντρόφων, για να βγάλουμε από το σκοτάδι το λαό και να τον ανεβάσουμε στον ήλιο της νέας κοινωνίας, χωρίς εκμεταλλευτές, χωρίς ανέργους, με λουλούδια και φαγητό να στολίζουν το κάθε τραπέζι του εργάτη.

Ενα άλλο ζήτημα καθοριστικό για την πορεία του Κόμματος είναι τα οικονομικά του, που έχουν πέσει πολύ. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ. Χρέος δικό μας να ενισχύσουμε την Οργάνωση όπως μπορούμε. Είναι δύσκολες εποχές για όλους μας αλλά πιστεύω να καταφέρουμε να βοηθήσουμε το Κόμμα σε αυτόν τον δύσκολο τομέα. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς οι φίλοι του Κόμματος; Οπου μας χρειάζεται η Οργάνωση να είμαστε παρόντες, και να προσπαθήσουμε να φέρουμε και άλλον απλό κόσμο στην Οργάνωση και την Επιτροπή Αγώνα. Το Κόμμα αντιστέκεται, δυναμώνει, προχωρά και βαθαίνει την επαναστατική του πολιτική, χαράσσει το δρόμο του αγώνα, δεν εμμένει στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες διαχείρισης του συστήματος, λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να ανατραπεί. Να συμμετέχουμε ενεργά στο στήσιμο και δυνάμωμα της επιτροπής αγώνα, φρούριο αντίστασης στην περιοχή μας.

Ολοι οι φίλοι πρέπει να πουν τη γνώμη τους θαρρετά και ελεύθερα. Να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που μας φαίνεται ασήμαντο ίσως να βοηθήσει το Κόμμα και το λαό, στο δρόμο για την επανάσταση, γιατί αυτός είναι ο τελικός μας στόχος και συγχρόνως η αρχή για το χτίσιμο μιας νέας αλλά δύσκολης εποχής και πορείας.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά χρειάζεται να περιφρουρούμε το Κόμμα.

Περιφρούρηση του Κόμματος μεταξύ άλλων σημαίνει: Οχι συζητήσεις σε λεωφορεία, σε ανοιχτούς χώρους, όχι σχολιασμός αποφάσεων οργάνων, όχι σπόντες και ειρωνείες.

Περιφρούρηση σημαίνει ότι όσο πιο λίγα ξέρει ο εχθρός, τόσο πιο εύκολα τον αντιμετωπίζεις και με λιγότερες δυνάμεις (τα εν οίκω μη εν δήμω).

Ορισμένες σκέψεις τώρα.

Χρειάζεται καλύτερη ιδεολογική δουλειά για το ζήτημα της θρησκείας και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τον επηρεασμό των συντρόφων.

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να απαλειφθεί το άρθρο για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Κόμματος, να αποφασίζει η ΚΕ.

Στις Θέσεις δεν γίνεται αναφορά για το ατομικό επίπεδο πάλης, για τις αυθόρμητες κινήσεις. Τέτοιες μορφές πάλης είναι εν τη γενέσει τους καταδικασμένες. Το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί ή του λύκου ή του μαχαιριού. Πίσω από τέτοιου είδους μορφές πάλης κρύβονται και ελέγχουν οι μυστικές υπηρεσίες και υποβοηθούν το σύστημα για το παραπέρα αντιδραστικό νομικό τους οπλοστάσιο.

Να βοηθήσουμε την ΚΝΕ μας με αυτό.

Και ένα τελευταίο ζήτημα, σύντροφοι.

Τα μάτια μας ανοιχτά.

Εκτός από τον ταξικό μας εχθρό, δίπλα μας καιροφυλακτεί και ένας άλλος εχθρός, ντυμένος με κόκκινη σημαία. Είναι αυτοί που κάποτε πρόδωσαν το Κόμμα, όντας στο μέσον του πελάγους. Αυτοί που πρόδωσαν την ΚΕ και που έσυραν τους συντρόφους μας στα δικαστήρια, αυτοί που έβγαιναν στα κανάλια και έσταζαν χολή για το Κόμμα, αυτοί που κατηγορούσαν τον σοσιαλισμό, αυτοί που μέχρι χθες είχαν απαρνηθεί τον κομμουνισμό. Αυτά τα πολιτικά ποντίκια που έφυγαν πρώτα από το πλοίο που είδαν ότι βουλιάζει, αλλά δεν βούλιαξε.

Λοιπόν

Απαξ προδότης εσαεί προδότης

Καμιά συνεργασία με αυτά τα πολιτικά ποντίκια

Η ανταρσία διώκεται και τιμωρείται

Τέλος,

Να γίνουν μαθήματα για το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αυτό που αποτελεί το Α και το Ω της δουλειάς.

Να βοηθηθούν τα κομματικά μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πώς δουλεύουμε, με ποιον τρόπο και γιατί.

Να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα μαθήματα θα μας κάνουν καλύτερους.

Να κοιτάξουμε μήπως μπορούμε, χωρίς να είμαι ελληνολάτρης, να μεταφράσουμε λέξεις όπως:

Οπορτουνισμός - καιροσκοπισμός, τουφεκιές στον αέρα

Δικτατορία του προλεταριάτου - σιδερένια εξουσία κ.λπ.


Διονύσης Παλαιοθόδωρος
Φίλος του Κόμματος, Πειραιάς


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ