Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων 6η-5ου και 17ης - 6ου του 2012, ο «Ριζοσπάστης» της 11ης-7ου-2012 στην 4η ενότητα γράφει: «Η ΚΕ δεν ανέδειξε έγκαιρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέο πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας με συστηματική προσπάθεια διείσδυσης στον εκλογικό μας περίγυρο».

Αυτό το ζήτημα είναι και το κύριο θέμα με το οποίο καταπιάνομαι στην επιστολή μου αυτή, διακατεχόμενος από δικαιολογημένη αγανάκτηση και πικρία για το πώς είναι δυνατόν εμείς που έχουμε το δίκιο με το μέρος μας να μην μπορούμε να πείσουμε και να πείθουν οι καιροσκόποι και άλλοι λαοπλάνοι. Από την πλευρά μας θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης του επικοινωνιακού μας λόγου.

Αναπτύσσοντας περισσότερο τις σκέψεις μου θα κάνω μία σύντομη ιστορική αναδρομή: Οταν εμφανίσθηκε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου το 1974, στην άσκηση κριτικής μας απέναντί του, ήμασταν μετριοπαθείς. Το κριτικάραμε σε επιμέρους ζητήματα τακτικής του και η στάση μας αυτή αιτιολογούνταν με το επιχείρημα, ότι δεν μπορούσαμε από τις πρώτες μέρες της εμφάνισής του και με δεδομένη την αποδοχή που είχε από μεγάλη μερίδα του λαού, να ισχυρισθούμε πειστικά ότι το κίνημα αυτό δεν είναι παρά τροχοπέδη στην πορεία ανατροπής του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και ο αρχηγός τους Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, πιστός υπηρέτης αυτού (εγώ θα έλεγα και συνειδητός πράκτορας των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής) με επιδίωξη κυρίως την αποτροπή ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος της χώρας μας και την συρρίκνωση του ΚΚΕ - βλέπε λεηλάτηση συνθημάτων μας π.χ. Εξω οι βάσεις των ΗΠΑ, Εξω αττό το ΝΑΤΟ, Εξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων κ.τ.λ

Το αποτέλεσμα της στάσης μας αυτής ήτανε να τρέφει αυταπάτες μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού, ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να γίνει σκαλοπάτι, για κοινωνικό μετασχηματισμό, με το λαό στην εξουσία κ.ά. Και έτσι αυτό που στην αρχή είχαμε στα πόδια μας από το 1974 έως το 1981, βρέθηκε μετά στο σβέρκο μας, για είκοσι περίπου χρόνια ως κυβέρνηση, άλλα τόσα χρόνια αντιπολίτευση και τώρα συγκυβέρνηση. Παρενθετικά εδώ θα πρέπει να πω, ότι και ο ελληνικός λαός έχει τις ευθύνες του και δε θα πρέπει να του «χαϊδεύουμε τα αυτιά» κατά το κοινώς λεγόμενο. Αλλωστε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αντιμετώπισης από μέρους μας, εκφράστηκαν με το 4,5% που μας έδωσε στις εκλογές του Ιούνη του 2012.

Ο ελληνικός λαός όσα βιοποριστικά προβλήματα αντιμετωπίζει -κι εγώ μαζί του- δεν οφείλονται σε κατάρα εξ ουρανού αλλά αυτά δεν είναι παρά αποτέλεσμα των πολιτικών του επιλογών και μόνο. Το ΚΚΕ άλλωστε τον προειδοποίησε έγκαιρα πολλές φορές για αυτά που έρχονταν. Είναι καταγεγραμμένο ιστορικά αυτό που είπε η ΓΓ Αλεξάνδρα Παπαρήγα, «ο ελληνικός λαός αν δεν κάνει ένα βήμα μπροστά, θα κάνει πολλά βήματα πίσω» και ο ελληνικός λαός για πολλοστή φορά δεν το έπραξε και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με όλη αυτή την οικονομική καταστροφή. Εδώ ταιριάζει το αρχαίο ρητό «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός (λαού) σοφού».

Θα πρέπει να του πούμε κάποτε, όπως έστρωσες έτσι να κοιμηθείς και αυτό δεν εννοώ να το κάνουμε προς εγωιστική μας ικανοποίηση αλλά για προβληματισμό και συνετισμό, για το δικό του καλώς νοούμενο και δικαιωμένο ταξικό συμφέρον. Να αποδεχθεί επιτέλους τον πολιτικό του εαυτό.

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται -και σε πολύ χειρότερες οικονομικές συνθήκες- με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, όχι λοιπόν, εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε να ξαναγίνει αυτό με το νέο ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑ που τώρα εμφανίζεται με νέα πολιτική μάσκα. Να τους ξεσκεπάζουμε σε κάθε ευκαιρία. Να αναφερόμαστε στο πώς δημιουργήθηκε ο τότε Συνασπισμός και στη στάση που κρατήσανε αυτοί οι καιροσκόποι -έχει την ηθική του διάσταση αυτό- απέναντι στο δημιουργό τους, το ΚΚΕ. Να τους βάζουμε μπροστά στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, ή στην ανατροπή αυτού. Αυτό που με άλλα λόγια λέμε: ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ 'Η ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ. Να ξεσκεπάζουμε όχι μόνο τους ΣΥΡΙΖΑίους αλλά και κάθε ιδεολογικό και ταξικό μας αντίπαλο, αναθεωρητές του κομμουνισμού, ψευτοαριστερούς και όποιον άλλον πολιτικό τους εκφραστή, βάζοντάς τους μπροστά σε προτάσεις νομοθετικού έργου προς την κατεύθυνση σύγκρουσης με τα μονοπώλια ντόπια και ξένα και γενικότερα με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, για να κληθούν -και μ' αυτό τον τρόπο- να διαλέξουν αναγκαστικά, αν θα πάρουν το μέρος των υπηρετών ή των αφεντάδων. Καλούμαστε όλοι μας εδώ και πρώτοι απ' όλους τα ανώτατα στελέχη μας να αποδείξουμε -και είναι το ίδιο σημαντικό- όχι τι είμαστε εμείς, αλλά τι δεν είναι οι άλλοι.

Να βγάλουμε από όλους αυτούς τη γούνα προβάτου με την οποία εμφανίζονται, για να φανεί ο λύκος που κρύβεται κάτω από αυτήν. Να ξεσκεπάζουμε τον υποκριτικό λόγο σε όσους αναφέρονται στην αριστερά και στο σοσιαλισμό - λέξεις που μόνο το ΚΚΕ νομιμοποιείται ηθικά να χρησιμοποιεί καθώς αυτές είναι ταυτισμένες πλήρως με αυτό, γιατί μόνο το ΚΚΕ επιδιώκει την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και αλλαγή των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής με σοσιαλιστικές.

Είναι μια μορφή ιεροσυλίας η χρησιμοποίηση αυτών των λέξεων από όλους αυτούς τους διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Νομικά δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να αυτοαποκαλούνται κομμουνιστές οι ριψάσπιδες, οι διάφορες φοιτητο-ομαδούλες, αριστεροί απροσδιόριστης έννοιας και οι "μαϊμού" σοσιαλιστές, κάνοντας χρήση των εννοιών αυτών, αλλά διαλεκτικά πρέπει να είμαστε αμείλικτοι -καμιά ανοχή σε αυτό- γιατί έτσι δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο και μας ταυτίζει αυθαίρετα με όλους αυτούς. Αυτές οι έννοιες είναι αξίωμα υπέρ ημών, τελεία και παύλα. Δεν τους αναγνωρίζω το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού -άλλωστε δεν μπορεί να είναι κανείς ό,τι δηλώσει αλλά ό,τι πράττει- και θεωρώ ότι διαπράττουν το λιγότερο το ηθικό αδίκημα εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Να τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει πολιτικό κενό στο χώρο της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού της χώρας μας, για να καλύψουν όλοι αυτοί οι τιτλοκάπηλοι, καθώς γι' αυτόν υπάρχει το ηρωικό ΚΚΕ από το 1918. Συνεπώς οι ΣΥΡΙΖΑδες και οι όμοιοι τους ψευτοκομμουνιστές ψευτοαριστεροί και λοιποί, δεν έχουν ως πολιτικοί σχηματισμοί λαϊκό, ταξικό λόγο ύπαρξης. Να πετάξουν τις προσχηματικές πολιτικές τους ταμπέλες και να σωπάσουν.

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 19ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΖΗΤΩ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΚΕ


Λάζαρος Κ. Τσανάκας
Αγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ