Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφορμή για αντιπαράθεση που αποπροσανατολίζει

Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων στις εξελίξεις που δρομολόγησε η απόφαση του Γιούρογκρουπ

Με γνώμονα τη θωράκιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών αλλά και τη γενικότερη «σταθερότητα» του ευρώ κινήθηκε η κυβέρνηση στο ζήτημα της «διάσωσης» της κυπριακής οικονομίας, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ υπέρ του «κουρέματος» των καταθέσεων, για το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν ενημερωμένη η κυβέρνηση εδώ και καιρό.

Ο Γ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε ταυτόχρονα των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, αναπαράγοντας το ξοφλημένο επιχείρημα περί «μοναδικής περίπτωσης». Στην πράξη, η κυβέρνηση ανέλαβε να στηρίξει την εφαρμογή της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με το να μεθοδεύσει την απόκτηση από ελληνικές τράπεζες των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, CPB - Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα). Συμμετείχε μάλιστα ενεργά στον εκβιασμό του κυπριακού λαού, δηλώνοντας ότι προϋπόθεση είναι να αποδεχθεί η κυπριακή Βουλή την απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το σκηνικό στην Κύπρο είναι ρευστό και οι εξελίξεις μπορούν να πάρουν αναπάντεχη τροπή εξαιτίας του ανταγωνισμού και της άγριας διαμάχης μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενδεικτική της ανησυχίας τους, είναι η απόφαση για αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού που θα πραγματοποιούσε ο Α. Σαμαράς στη Φιλανδία στις 22 με 24 Μάρτη.

Ανησυχεί για τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην επιλεκτική ενοχοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης και του «κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου» κατέφυγε χτες ο Αλ. Τσίπρας, προσάπτοντάς τους «στρατηγική αποικιοποίησης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο» και «εκδικητική μανία», αφήνοντας στο απυρόβλητο την ευρωένωση ως σύνολο και τις αστικές κυβερνήσεις που συνομολογούν μέτρα καρατόμησης των λαών στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων.

Παρ' όλα αυτά, έσπευσε να εκφράσει την αγωνία του για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, εκτιμώντας ότι «η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής» αποτελεί «κίνηση βόμβα στα θεμέλιά του». Κατήγγειλε ακόμα ότι η απόφαση για την Κύπρο «που θέτει σε κίνδυνο και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», πάρθηκε ερήμην της ελληνικής Βουλής. Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει απ' τον Πρόεδρο της Βουλής έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας για τη συζήτηση του θέματος, πρόταση που απέρριψε ο Ε. Μεϊμαράκης.

Επιβεβαιώνοντας ότι το περιεχόμενο που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» αφορά σε επιδίωξη συμμαχιών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εγκάλεσε τον Α. Σαμαρά ότι «έδεσε τη χώρα στο μνημονιακό άρμα της κυρίας Μέρκελ», ότι «έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει ως ευρωπαϊκή την ελληνική ΑΟΖ» και ότι «αγνοεί και υποτιμά την αναγκαία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, αξίωσε απ' την κυβέρνηση να «ζητήσει άμεσα έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια επιλογή».

Εξωραΐζουν την ΕΕ

Να εξωραΐσει τις αντιλαϊκές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, που στήριξε και η συγκυβέρνηση και να τις αποδώσει «σε συντηρητικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς», επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος. Με δήλωσή του, έκανε λόγο για «μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο που πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η Ευρωζώνη βρίσκεται τώρα μπροστά στο δίλημμα ή να τροποποιήσει τις αποφάσεις της για την Κύπρο ελέγχοντας τις εξελίξεις ή να πυροδοτήσει ανεξέλικτες καταστάσεις που θα τη βλάψουν ως σύνολο» και πρόσθεσε: «Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως, εθνική υποχρέωση. Τα μικρά, σε απόλυτους αριθμούς, μεγέθη της κυπριακής οικονομίας επιτρέπουν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον και για την Ελλάδα στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».

Ναι στην απόφαση του Γιούρογκρουπ λέει η ΔΗΜΑΡ συστήνοντας μάλιστα προς αποφυγή του κινδύνου «δημιουργίας φόβου για τις καταθέσεις με τελικό αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι πρόκειται για «έκτακτο μέτρο που αφορά μόνο την Κύπρο». Για να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις, προτείνει ακόμα η περικοπή των καταθέσεων να γίνει με «πολλές κλίμακες στη φορολόγηση» και σαν αντιστάθμισμα να μην υπάρξουν άλλα μέτρα όπως «περικοπή σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», όταν αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου που ετοιμάζεται για την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ