Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Σήμερα η κινητοποίηση για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό

Σφοδρές αντιδράσεις σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας από εργαζόμενους, γονείς και φορείς

Την οργή εργαζομένων, γονιών παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια και μαζικών φορέων προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στις 14 Μάρτη στη Βουλή, όπου μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε σχετικά με το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», που είναι εδώ και δυο χρόνια κλειστό: «Τα περιστατικά παραπέμπονται όλα στο Ωνάσειο και αντιμετωπίζονται όλα με επιτυχία. Δεν έχει πεθάνει παιδί». «Ζήτησα από τους γιατρούς να άρουν τις προσωπικές αντιθέσεις και διαπληκτισμούς, να συμφωνήσουν να ανοίξει Κέντρο (...) δεν το έκαναν(...) Οφείλουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των περιστατικών». Ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα παραπάνω απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της Χρυσής Αυγής, η οποία ασπάστηκε την αντίληψη πως φταίνε οι γιατροί για το κλείσιμο του Κέντρου.

Αγωνιστική απάντηση δίνουν σήμερα στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, οι Λαϊκές Επιτροπές Ζωγράφου και Δήμου Αθήνας, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η ΔΑΣ Εργαζομένων του νοσοκομείου και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας ζητώντας να επαναλειτουργήσει το Κέντρο και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό.

Χάνονται παιδιά με καρδιοπάθεια

Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, «ανέβηκε απότομα η θνησιμότητα των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια από τότε που έκλεισε το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο "Αγ. Σοφία", ενώ πολλά παιδιά ακόμα περιμένουν να χειρουργηθούν». «Αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν με συγγενή καρδιοπάθεια (εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά που έχουν περίπου τα 8 στα 1.000 εν ζωή νεογνά) παλεύουν για τη ζωή τους, όμως τα επιτεύγματα της επιστήμης την κρίσιμη ώρα τα στερούνται, γιατί η οικογένειά τους δεν έχει να πληρώσει».

«Το καρδιοχειρουργικό Κέντρο το υπονόμευαν χρόνια τώρα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι να το κλείσουν. Μείωσαν τις ημέρες χειρουργείου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λίστα αναμονής. Δεν έκαναν προσλήψεις, με αποτέλεσμα στο τέλος να μείνουν μόνο 3 καρδιοχειρουργοί και 2 καρδιοαναισθησιολόγοι, οι οποίοι δεν έφταναν αντικειμενικά να καλύψουν τις ανάγκες. Το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν ελάχιστο, η εντατικοποίηση είχε "χτυπήσει κόκκινο".

Η υπονόμευση λοιπόν, ήταν διαχρονική και συνειδητή. Ηθελαν να ενισχύσουν με πελατεία το "Ωνάσειο" και το "Μητέρα" και παράλληλα να απαλλάξουν το "Αγ. Σοφία" από το κόστος των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και των εξετάσεων και επεμβάσεων στο αιμοδυναμικό. Γι' αυτό κωφεύουν στις καταγγελίες γονέων, ότι σε κανέναν ιδιωτικό όμιλο δεν εξασφαλίζεται η δωρεάν εξέταση και θεραπεία των παιδιών τους, ιδιαίτερα των ανασφάλιστων. Επιπλέον, το Κέντρο στο "Αγ. Σοφία" όταν λειτουργούσε παρείχε σε 24ωρη βάση σε όλα τα νεογέννητα από όλη την Ελλάδα άμεση καρδιοχειρουργική εκτίμηση και παρέμβαση. Αυτή η δυνατότητα χάθηκε, με τραγικές επιπτώσεις στη ζωή των νεογνών και παιδιών».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «οι γιατροί δέχθηκαν να συνεργαστούν» και καλεί τους ιθύνοντες να απολογηθούν «για τις ανυπολόγιστες ευθύνες σας που στοίχισαν τη ζωή αθώων παιδιών», ενώ «για το Διοικητή του "Αγία Σοφία" κ. Παπασάββα» σημειώνει πως «από την αρχή διέδωσε παντού ότι τάχα την ευθύνη για το κλείσιμο του κέντρου την έχουν οι γιατροί, αποσιωπώντας το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου». Σχετικά με την «επιτυχία που αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά» ο Σύλλογος αναφέρει την περίπτωση του μικρού Ηλία Αλεξάνδρου, λέγοντας πως «τόσο η αξιολόγηση ότι χρειάζεται χειρουργείο, όσο και "τα απαραίτητα δικαιολογητικά" από το "Ωνάσειο", ώστε να μεταβεί το παιδί στο εξωτερικό, φαίνεται ότι άργησαν ανεπανόρθωτα». «Εκτός αυτού (...) στο "Ωνάσειο" για κάθε εξέταση, εκτός νοσηλείας, οι γονείς πληρώνουν τουλάχιστον 60-100 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ