Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Νέο αντεργατικό χτύπημα με συνενοχή ΠΑΣΚΕ - ΑΠ

Συμφώνησαν στη μετατροπή του ΤΕΑΙΤ σε ΝΠΙΔ, αίροντας κάθε εγγύηση των παροχών και μειώνοντας τις συντάξεις πάνω από 30%

«

Ταφόπλακα» στις επικουρικές συντάξεις των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων) βάζουν το υπουργείο Εργασίας, η μεγαλοεργοδοσία και οι «συνεταίροι» τους, οι παρατάξεις «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ) και ΠΑΣΚΕ. Με διαδικασίες - τραγέλαφο και χωρίς να ενημερωθούν επί της ουσίας οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, οι «εκπρόσωποί» τους στην Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος κατέθεσαν σχετική αίτηση για τη μετατροπή του επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων (ΤΕΑΙΤ - Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ). Για να σπεύσει το υπουργείο Εργασίας να εγκρίνει το καταστατικό του νέου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΤΕΑΥΕΤ - ΝΠΙΔ)!

Στο καταστατικό του νέου Ταμείου εμφανίζονται οι: Ι. Αγγελόπουλος ως εκπρόσωπος του κλαδικού σωματείου και η Μ. Στεκουλέα πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέχρι πρότινος στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, που τώρα εμφανίζεται σε νέο ψηφοδέλτιο ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ με άλλα πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ! Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της προσωρινής διοικούσης επιτροπής του Ταμείου είναι διευθυντικά στελέχη του «Σκλαβενίτη», του «Βασιλόπουλου», του «Βερόπουλου» και υποψήφιοι στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με το ψηφοδέλτιο της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

«Οι παροχές δεν είναι εγγυημένες από το Ταμείο»

Σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 9 στο καταστατικό που δημοσιεύτηκε στο Φ.51020/5054/113 (22/2/2013) ξεκαθαρίζεται ότι το ποσό της σύνταξης σε κάθε περίπτωση «δεν είναι εγγυημένο και επαναπροσδιορίζεται κατ' έτος σύμφωνα με την Αναλογιστική Μελέτη και με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής».

Στην προηγούμενη παράγραφο προβλέπεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δύναται με απόφασή του, λαμβανομένη με πλειοψηφία των 3/4 των μελών του, να αναπροσαρμόζει τα ποσά των συντάξεων ανάλογα με υποβαλλόμενη σ' αυτό αναλογιστική μελέτη και μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής». Με δεδομένη πλέον την απουσία της όποιας κρατικής εγγύησης, την κατάσταση συνολικά στον κλάδο (χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις) γίνεται φανερό ότι οι επικουρικές συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενους κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό!

Οπως επίσης προβλέπεται στο καταστατικό με το «καλημέρα σας» οι συνταξιούχοι μέχρι 31/12/2012 του κλάδου, θα δουν τις συντάξεις τους από 1/1/2013 «να μειώνονται κατά 32% για τα ποσά που υπερβαίνουν τα εκατό (100,00) ευρώ»! Επιπλέον στα «τελικώς διαμορφούμενα ποσά παροχών, μετά την ανωτέρω μείωση θα πραγματοποιείται και η μείωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4051/2012 για τις επικουρικές συντάξεις». Σε όσους επίσης συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2013 «το τμήμα παροχών που αντιστοιχεί στον μέχρι 31/12/2012 χρόνο ασφάλισης θα μειώνεται κατά 32%». Δηλαδή, μετά τη μείωση του 32% θα προστίθενται και οι μειώσεις που προβλέπονται στον αντιασφαλιστικό νόμο 4051/2012.

Το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η εξέλιξη για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου επιβεβαιώνεται και με το άρθρο 29 του καταστατικού του Ταμείου με το οποίο προβλέπεται ότι το 70% των αποθεματικών θα τοποθετούνται σε μετοχές και θα τζογάρονται στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 15 του άρθρου το άρθρου 7 του Ν.3029/2002. Σε κάθε περίπτωση όπως προβλέπει το άρθρο 31 του καταστατικού στο νέο Ταμείο «δεν απαιτείται περιθώριο φερεγγυότητας, δεδομένου ότι οι παροχές δεν είναι εγγυημένες από το Ταμείο».

Εκαναν... «δημοψήφισμα»

Οι παρατάξεις «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΠΑΣΚΕ σε αγαστή συνεργασία με τη μεγαλοεργοδοσία φρόντισαν να υφαρπάξουν τη «θετική» γνώμη των εργαζομένων στο εγχείρημά τους χωρίς να «ανοίξουν» το ζήτημα στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ότι στις αρχαιρεσίες (το Φλεβάρη του 2012) στο κλαδικό σωματείο των σούπερ - μάρκετ έστησαν ένα υποτιθέμενο «δημοψήφισμα» όπου οι εργαζόμενοι οδηγούνταν στην κάλπη και με ένα «ναι» ή ένα «όχι» - χωρίς καμία άλλη πληροφόρηση - αποφάσισαν για τη μετατροπή του Ταμείου σε Επαγγελματικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ