Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεσάζοντας για τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την εξαγορά τους από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Από την πρώτη ώρα, η κυβέρνηση ανέλαβε ρόλο «ντίλερ» για να καταλήξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Από την πρώτη ώρα, η κυβέρνηση ανέλαβε ρόλο «ντίλερ» για να καταλήξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Η απόφαση της συγκυβέρνησης να βάλει πλάτες στην απόσπαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ήταν το πρώτο μήνυμα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Γιούρογκρουπ: «Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά, παρέχοντας αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι «από την απόφαση του Γιούρογκρουπ εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».

Στο παρασκήνιο, πίσω από την παρεχόμενη «ομπρέλα προστασίας», εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, η επιθετικότητα και οι βλέψεις της ντόπιας πλουτοκρατίας, μέσα από διεμβολές από παράγοντες της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, με αιτιάσεις για το «μοντέλο της Κυπριακής οικονομίας που προσιδιάζει σε οφσόρ», που «βασίζεται σε καταθέσεις εύπορων», με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη, που «δε συμφέρουν στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη της ΕΕ».

Ηδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των τραπεζών Κύπρου, CPB (πρώην Λαϊκή) και Ελληνική Τράπεζα. Το πάνω χέρι έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με προίκα τον πακτωλό από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ) και με όχημα το «καλό κομμάτι» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο είναι ο μοναδικός μέτοχος, σχεδιάζεται να προχωρήσει το σχέδιο της εξαγοράς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αρνητική στο ενδεχόμενο εμφανίζεται η τράπεζα Κύπρου. «Προσφορές», στην Τράπεζα της Ελλάδας που θα τις εξετάσει, είτε για την απόκτηση μεμονωμένων τραπεζών, είτε συνολικά για τα υποκαταστήματα και των τριών κυπριακών τραπεζών, έχουν υποβληθεί από τους ομίλους της Εθνικής, Αλφα και Πειραιώς. Τα νεότερα αναμένονται μετά τις αποφάσεις που θα πάρει η Κυπριακή Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «όχι» που θα πιάσει τόπο(2013-03-28 00:00:00.0)
Στο όμιλο της «Πειραιώς» καταθέσεις - δάνεια(2013-03-27 00:00:00.0)
Παζάρια και κόντρες για το μείγμα της διαχείρισης(2013-03-23 00:00:00.0)
Γυροφέρνουν τη λεία από τα κυπριακά υποκαταστήματα(2013-03-22 00:00:00.0)
Κόβουν και ράβουν με «πατρόν» τη διαχείριση(2013-03-21 00:00:00.0)
Αφορμή για αντιπαράθεση που αποπροσανατολίζει(2013-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ