Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

Η ΠΡΟΟΔΟΣ: «Η οικονομική απόγνωση που σέρνει πίσω της η κρίση φουσκώνει το κύμα των εργαζόμενων φτωχών (...) εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς, σε τροχόσπιτα και σε δωμάτια φθηνών ξενοδοχείων. Εκατομμύρια άλλοι στεγάζονται μαζί με συγγενείς, ανήμποροι να σταθούν στα δικά τους πόδια (...) κυρίως οι νέοι (...) "ο πληθυσμός των εργαζόμενων φτωχών θα εκραγεί", λέει ο Ζαν-Πολ Φιτουσί, ο διάσημος καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (...) "η Γαλλία είναι μια πλούσια χώρα" λέει ο καθηγητής Φιτουσί. "Ομως, οι εργαζόμενοι φτωχοί της ζουν σε συνθήκες του δέκατου ένατου αιώνα. Δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση, δεν μπορούν να πληρώσουν για ρούχα των παιδιών και πολλοί από αυτούς ζουν πέντε άτομα σε ένα δωμάτιο εννέα τετραγωνικών" (...) ο πλούτος των εθνών μπορεί να αυξάνεται, αλλά φαίνεται αυτό συμβαδίζει με μια σφαγή των πληθυσμών, που αναγκάζονται να εργάζονται ολοένα και περισσότερο κερδίζοντας ολοένα και λιγότερα. Τι είναι πρόοδος λοιπόν; (...) βιώνουμε μια κρίση μετάβασης σε μια κοινωνία διαφορετική, σε μια άλλη διάταξη των παγκόσμιων δυνάμεων και σχέσεων» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ; «Η πικρή αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη κυριαρχεί σήμερα (...) η αποκρουστική Γερμανία που ηττήθηκε σε δύο διαδοχικούς πολέμους, το 1918 και το 1945 (...) εντάξει, ακόμη δεν μας έχουν μαζέψει σε στρατόπεδα (...) το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Αν δηλαδή οι πατεράδες μας κέρδισαν τον πόλεμο για να παραδώσουμε τα παιδιά μας δεμένα χειροπόδαρα στους ηττημένους (...) η Ευρώπη σήμερα έχει ένα και μοναδικό πρόβλημα (...) που ονομάζεται Γερμανία - ακριβώς όπως τότε (...) ανοίγει τον φαύλο κύκλο της πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης (...) ακριβώς όπως τότε!.. Αν όμως η Ευρώπη θέλει να επιβιώσει ως ένωση ελεύθερων λαών, δημοκρατικών κρατών και ανοιχτών κοινωνιών αυτό ακριβώς το πρόβλημα οφείλει να αντιμετωπίσει. Αμεσα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οπως τότε» (στα ΝΕΑ)

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: «Σε όλη αυτή τη διολίσθηση -η λέξη κατρακύλα είναι πιο εύηχη και πιο κατάλληλη- (...) υπάρχουν συνένοχοι (...) η Γαλλία (...) οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (...) η Επιτροπή και το Συμβούλιο με τους Μπαρόζο - Ρομπάι να καταγράφουν την αυτοκατάργησή τους (...) η εισβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς (...) είναι δυστυχώς διακομματική επιλογή: Την στηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ